Sloophamer

De nieuwe voetbaljaargang gaat onder een gitzwarte wolk van start. In de ogen van de meeste voetbalsupporters kwam KV Mechelen quasi ongestraft uit het jongste voetbalschandaal en dat zal de club van geel en rood het hele seizoen achtervolgen. Een van de sympathiekste clubs van het land, de enige profclub waarin de fans een plaats hebben in het bestuur, wacht de rol van paria.

Voor de meeste mensen is de beslissing van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) onbegrijpelijk. De laatste Belgische Europacupwinnaar ging in de nationale competitie in de fout, maar werd gestraft door uitsluiting van deelneming aan de Belgische en Europese beker.

De enige verklaring is dat het BAS artikel B1711 van het bondsreglement naar de letter heeft gevolgd. Daarin staat dat degradatie voor omkoperij alleen mogelijk is als de feiten voor 15 juni van ‘het betrokken seizoen’ worden aangekaart. Net zoals wanneer misdadigers vrijuit gaan omdat de feiten verjaard zijn, leidt dit tot terechte volkswoede.

De arbiters hadden dit kunnen vermijden door KV een aantal punten af te trekken, waardoor de zwaarste sanctie (degradatie) wellicht slechts werd uitgesteld. Maar dat kon volgens het BAS reglementair ook niet. Dat het uitgerekend Beerschot is dat door deze beslissing promotie naar 1A door de neus geboord ziet, maakt het extra pijnlijk. De club van het Kiel werd begin jaren 80 immers naar tweede klasse verwezen op basis van ‘vermoedens’ van omkoperij. Ook al waren de feiten minstens even duidelijk als nu, want toenmalig ondervoorzitter Piet Hostens had zijn mond voorbijgepraat in het bijzijn van twee journalisten.

Over enkele weken is het helaas weer business as usual.

Beerschot moet de hand ook in eigen boezem steken. De voetbalbond, dat zijn de clubs en zij moeten de reglementen veranderen. Helaas ontstaat er daarvoor slechts interesse telkens de regels in het eigen nadeel uitdraaien. Als Beerschot overtuigd is dat KV Mechelen volgend seizoen zijn proflicentie kan verliezen, moet het daar werk van maken. Ook al zou een andere club daar straks van kunnen profiteren.

Het allerbelangrijkste is dat de reglementen grondig worden herschreven. Enkele jaren terug werd er wel een verjaringstermijn voor omkoperij van acht jaar in opgenomen, maar B1711 werd nooit geschrapt. Over die termijn van acht jaar moet ook nog eens goed worden nagedacht. Acht jaar geleden was Beerschot nog niet gefusioneerd met FC Wilrijk, was Marc Coucke nog niet gepasseerd bij KV Oostende. Mag het Anderlecht van Coucke gesanctioneerd worden indien zou blijken dat er onoorbare dingen gebeurden in het tijdperk Vanden Stock?

Ook moet duidelijk vastgesteld worden wanneer een club verantwoordelijk is. Hoeveel en welke bestuursleden moeten erbij betrokken zijn? Het kan niet de bedoeling zijn dat een club bestraft wordt omdat de terreinverzorger over de schreef ging.

De vraag moet ook gesteld worden of degradatie economisch en sociaal wenselijk is en of er geen betere sancties denkbaar zijn. Voetbalclubs zijn belangrijk voor de cohesie in veel gemeenschappen en krijgen daarom flink wat subsidies toegestopt. Voetbal is de nieuwe religie, wordt vaak beweerd, en we sluiten toch ook de kerk niet omdat meneer pastoor zijn ‘fikken’ niet kon thuishouden?

Bovenal moet ervoor gezorgd worden dat profvoetbal leefbaar wordt in 1B. Clubleiders begaan onwaarschijnlijke dwaasheden uit angst om in de hel van ons voetbal terecht te komen.

Maar ondanks alles zal de sport ook dit schandaal weer overleven. Over enkele weken wordt het, helaas, weer business as usual. Er is immers weinig veranderd. Mogi Bayat is terug overal welkom en het leger buitenlandse huurlingen groeit nog maar eens aan. Misschien zit er dit keer meer kaf bij het koren, want dankzij recordcijfers voor uitgaande transfers zijn ook de inkomende spelers duurder dan ooit. Of dit een garantie is voor kwaliteit, moet nog blijken.

Ook als het een boeiend seizoen wordt, mogen we niet vergeten dat onze voetbalzeden onder de sloophamer moeten. Het moet eindelijk gedaan zijn met de ‘Eeuwige Amateurs’. Als de boodschap nu niet aangekomen is, zal ze nooit aankomen. Maar hebben we dit niet al vaker geschreven?

François Colin
François Colin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier