Uitgerangeerd bij AA Gent, maar bij de Sloveense nationale ploeg een vaste waarde achterin. Hoe lang valt die spreidstand nog vol te houden? We blikken vooruit op België – Slovenië met Marko Suler.

AA Gentverdediger Marko Suler heeft twee gezichten. Michel Louwagie haalde hem vorige winter naar Gent en de rijzige Sloveen gaf meteen zijn visitekaartje af: secuur in de duels, sterk in de lucht en een aanzienlijke snelheid als extra troef. De Suler van dit seizoen is echter onherkenbaar. Hij krijgt maar geen lijn in zijn prestaties en stuntelt er regelmatig op los. Bij de Sloveense nationale ploeg gaat het beter, daar startte hij tot nog toe in alle kwalificatiewedstrijden voor het WK 2010. Toch hangt zijn Gentse bankzitterstatuut als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd: “De bondscoach vindt dat internationals bij hun club in de basis moeten staan.”

Vanavond zien we jou toch aan het werk tegen België …

Marko Suler: “Ik weet niet of ik zal starten, maar ik zal wel spelen. De coach zal waarschijnlijk een aantal dingen uitproberen met het oog op de belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië. Dan zullen we onze verdediging moeten hertimmeren omwille van een aantal schorsingen. Ik zal dus zeker op het veld komen.”

Bankzitten

Hoe blijft bondscoach Matjaz Kek op de hoogte van jouw prestaties in Gent?

“Hij belt mij af en toe. Mijn status hier in Gent is uiteraard niet meer dezelfde als vorig seizoen en hij hing al een paar keer aan de lijn om te vragen wat er aan de hand is.”

Denk je dat de manier waarop hij naar je kijkt, veranderd is door jouw mindere prestaties dit seizoen?

“Ik denk het niet. Ik sta vast in de basis bij de nationale ploeg en leverde steeds goed werk. Onze bondscoach heeft vertrouwen in mij, dat weet ik. Langs de andere kant vindt Kek wel dat internationals moeten spelen bij hun club, anders halen ze geen behoorlijk niveau in het nationale elftal. Hij wond er geen doekjes om: voor hem was het belangrijk dat ik aan spelen toekwam. Daarom heb ik geprobeerd om Gent te verlaten tijdens de winterstop, maar dat is niet gelukt.

Wat liep er fout?

“AA Gent vraagt een te hoge prijs voor mij. Nu, ik begrijp wel dat Gent een mooie transfersom wil krijgen, maar ze kunnen toch iets redelijker zijn?”

Heb je het gevoel dat Gent je carrière blokkeert?

“Blokkeren zou ik niet zeggen, maar ze vertragen alles wel.”

Kan een sterke prestatie in de oefenwedstrijd tegen de Rode Duivels verandering brengen in je situatie bij Gent?

“Dat zal niet veel uitmaken. Zelfs indien ik in de competitie weer aan spelen zou toekomen, denk ik niet dat één goede wedstrijd me opnieuw kan lanceren. De zaken liggen anders. Maar het zou een begin kunnen zijn.”

Voor een deel oriënteer je jouw carrière in het teken van de nationale ploeg. Je belandt op de bank, dus je wil weg. Je zou ook een half seizoen de kat uit de boom kunnen kijken, maar jij wil per se spelen …

“Ik heb hier een contract tot 2011. Het is mogelijk dat ik hier blijf, je kunt de toekomst niet voorspellen. Maar één ding is zeker: lang op de bank zitten is voor mij absoluut geen optie. Ik zou alles doen om te kunnen spelen, hier of elders. Op dit moment hangt mijn carrière inderdaad voor een deel af van de nationale ploeg. Ik mag blij zijn dat ik dat nog heb. Als ik geen international was, dan verliep alles waarschijnlijk nog moeilijker voor mij. Bij Slovenië zal ik zeker van nut zijn, we hebben een minder brede kern dan de Belgische nationale ploeg.”

Hogere prijs

Wat mogen we verwachten van de Sloveense nationale ploeg?

“Het is een redelijk jong team, met een veelbelovende generatie voetballers. Eigenlijk kan je makkelijk de vergelijking maken met de situatie in België. Een paar jaar geleden stelde de Sloveense nationale ploeg maar weinig meer voor. Het WK in 2002 was ook voor ons het laatste grote toernooi. Iedereen in Slovenië verwachtte dat we ons vlot voor de volgende toernooien zouden kwalificeren. Maar toen die sterke generatie van Zlatko Zahovic verdween, gaapte de grote leegte. Het lukte niet meteen om met de nieuwe generatie resultaten te boeken. Maar intussen zijn we op de goede weg. Het Sloveense voetbal leeft weer: supporters, pers, iedereen staat pal achter de ploeg.”

Voor welk systeem opteert de bondscoach?

“Normaal gezien spelen we in een 4-4-2. Maar we zullen zelden de lange bal hanteren, zoals hier in België nogal snel gebeurt. De bedoeling is om verzorgd op te bouwen van achteruit.”

Is er een speler die we speciaal in het oog moeten houden?

“Op dit moment hebben we niet echt een grote ster. Sowieso springt vooral het collectief in het oog. Maar dé man in vorm is Milivoje Novakovic, spits van de 1. FC Köln.”

Wat vinden ze ervan in Gent dat je regelmatig opgeroepen wordt voor de nationale ploeg?

“Dat weet ik niet en dat is net het probleem. Ik ben van het principe dat als je met iets zit, je daar openlijk over spreekt. Hier in Gent werkt dat blijkbaar anders. Ik heb te veel dingen via de media moeten vernemen. Nu, in principe denk ik niet dat Gent er veel op tegen heeft dat ik bij de nationale ploeg speel. Dat zorgt voor een hogere prijs van de speler.”

Is het niet moeilijk om geconcentreerd op twee fronten mee te strijden?

“Op dit moment stelt dat probleem zich natuurlijk niet, aangezien ik niet meer speel in Gent. Maar, hoe meer wedstrijden hoe beter. Trainen dient om je conditie op peil te houden, maar door wedstrijden te spelen word je pas echt beter. Trouwens, dat hoort bij topvoetbal, meerdere wedstrijden per week afhas-pelen.”

Scoren

In de heenronde slopen er foutjes in je spel, telkens alsje terugkeerde van de nationale ploeg …

“Ik denk niet dat het daar iets mee te maken heeft, ik zie echt geen verband. Het was meer een mentale kwestie. De keren dat ik in de fout ging, was ik gewoon niet goed, punt.”

Hoe ga jij de wedstrijd beleven, denk je?

“Het zal in ieder geval emotioneel zijn voor mij, zeker met heel de situatie in Gent. Scoren zou speciaal zijn, maar ik ga dan zeker niet uitbundig vieren. België en de mensen hier blijven belangrijk voor mij.” S

door bregt vermeulen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier