WIST JE DAT

Dat het kleine Slovenië geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken, weet ook Guus Hiddink, de huidige bondscoach van Turkije en voorganger van Dick Advocaat bij de Russische nationale ploeg. In de barragewedstrijden schakelde Slovenië immers Rusland uit. Daardoor mag Matjaz Kek straks in Zuid-Afrika zijn troepen aan de wereld laten zien. De Slovenen, die normaal aantreden in een ouderwetse 4-4-2, zullen gemotiveerd zijn en lik op stuk willen geven aan al wie hen onderschat. Van coach Kek wordt gezegd dat het smeden van een hechte groepsgeest zijn sterkste kwaliteit is. Daarmee legt hij meteen ook de fundamenten om het elke tegenstander erg lastig te maken. De bondscoach is duidelijk iemand met een uitgesproken visie. Als speler van onder meer Maribor en Austria Wien deed hij de nodige ervaring op. Onder zijn leiding is Slovenië in ieder geval opnieuw uit het dal gekropen waarin het na sterke prestaties op het EK van 2000 én het WK van 2002 was terechtgekomen.

Het Sloveense blok blinkt uit door zijn collectieve ingesteldheid, maar beschikt daarnaast wel degelijk over twee supervedetten: Milivoje Novakovic (31, Keulen) en Zlatko Dedic (26, Bochum). De twee spitsen verstaan elkaar ook wonderwel. De rolverdeling is daarbij duidelijk: door driftig rond te dwarrelen creëert Dedic ruimte voor de altijd kalme Novakovic. Verder vinden we in de typeploeg nog verschillende andere spelers die in diverse Europese competities actief zijn. Zo speelt de 25-jarige doelman Samir Handanovic voor Udinese, terwijl verdedigers Miso Brecko (26), Bostjan Cesar (27), Marko Suler (27) en Bojan Jokic (24) respectievelijk aan de slag zijn bij Keulen, Grenoble, Gent en Verona. In het hart van de defensie is er weliswaar een gebrek aan internationale ervaring, maar de twee vleugelbacks zijn in staat om met hun offensieve impulsen veel goed te maken. Slovenië beschikt ook over een stevig middenveld met Valter Birsa, Robert Koren, Aleksandar Radosavljevic en Andraz Kirm. Slovenië mikt op het overleven van de groepsfase en dat zou voor dit land al een enorm groot succes zijn.

Het Sloveense voetbal is onmiskenbaar aan het veranderen. In 2000 was het nog een grote verrassing dat toenmalig bondscoach Srecko Katanec een ticket voor Euro 2000 wist te versieren. Het team beschikte toen en op het WK in 2002 over een sterke generatie, die nog opgeleid was in ex-Joegoslavië. Maar het dispuut tussen Katanec en de toenmalige grote vedette ZlatkoZahovic, die uit de ploeg werd gezet, luidde het einde van de succesrijke periode in. Toen Slovenië nog tot Joegoslavië behoorde, was het al een rijk sportland, met vooral enkele bekende skiërs, maar over het voetbal en over topclub Olimpija Ljubljana werd al bij al weinig gesproken. Dat is nu aan het veranderen. Tijdens het WK 90 in Italië was Katanec de enige Sloveen die deel uitmaakte van de Joegoslavische nationale ploeg. Samen met Oblak, die uitkwam voor Schalke 04 en Bayern München, was hij de bekendste speler van het land. Nu profiteert ook het Sloveense voetbal van de algemene economische boom: de twee miljoen inwoners van het land zijn goed voor een derde van het bnp van het vroegere Joegoslavië en voor een kwart van de export. Met de Sloveense economie gaat het dus goed, nu het voetbal nog …

interview

Wat waren de belangrijkste factoren voor de kwalificatie? Matjaz Kek: Als ik terugkijk op de campagne, moet ik vooral onze wil en motivatie benadrukken. De goede prestaties op het veld vloeiden daaruit voort. We hebben geen supersterren, maar de groepsgeest die we al toonden, vormt voor mij de basis van een sterke campagne.

Zal je de wedstrijden op het WK anders aanpakken?

Een wereldbeker eist een grondige voorbereiding van het team. Qua logistiek en organisatie doen we er alles aan om in de best mogelijke omstandigheden te kunnen vertoeven.

Had je niet liever tegen een gemakkelijker ploeg dan Engeland gespeeld?

Elke nationale ploeg weet dat het een eer is om tegen Engeland te voetballen, en dat is niet anders voor ons. Uiteindelijk hebben zij het voetbal uitgevonden. Het zal een uitdaging zijn om tegen hen te spelen.

Is het eenvoudiger om een ploeg te kiezen uit een beperkt aantal spelers?

Soms is het beter om uit een kleinere selectie een keuze te maken, maar enkel als alles in orde is en de spelers in een goede vorm verkeren. De grootste gevaren voor ons zullen blessures en mindere vormpeilen zijn.

Waarom heb je gemakkelijke wedstrijden genomen als voorbereiding?

Dat is een relatieve veronderstelling. We hebben tegenstanders gekozen die binnen het tijdschema het best waren. Daarbij hebben we heel zware kwalificatiewedstrijden moeten spelen, dus mijn keuze vind ik gepast.

Hoe anders zal Slovenië dit WK aanpakken dan dat van 2002?

Dat is moeilijk te zeggen omdat ik niet weet hoe mijn voorganger het WK in Zuid-Korea en Japan heeft voorbereid. Ik heb mijn eigen manier om dingen gedaan te krijgen. Het team van toen en het team van nu zijn ook helemaal anders, wat het moeilijk maakt om gelijkenissen te maken.

Wat betekent het WK voor een land als Slovenië?

Het is een goede mogelijkheid om ons mooie land te promoten. Maar dat is niet mijn grootste zorg. Het belangrijkste is de prestatie van het team op het veld. We willen tonen dat we onze plaats in Zuid-Afrika verdienen. Ik zal ook pas aan toekomstige matchen denken als de situatie zich ook voordoet. Op dit moment ben ik enkel geïnteresseerd in het voorbereiden van mijn team voor de eerste match tegen Algerije.

Wie zijn de favorieten voor de eindzege?

Er zijn enkele ploegen die ik als topfavorieten zie zoals Brazilië, Argentinië en Italië. Engeland komt ook met een ploeg die barst van de kwaliteiten, en eigenlijk kan ik Spanje ook in dat lijstje opnemen. Rest de vraag hoe de Afrikaanse ploegen het zullen doen, aangezien het toernooi bij wijze van spreken in hun achtertuin gespeeld wordt.

esm/worldsoccer

We hebben geen supersterren, maar een goede groepsgeest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier