Wist je dat?

Bij voorkeur hanteert bondscoach Vladimir Weiss (de achtste bondscoach in de 17-jarige geschiedenis van de Slowaakse nationale ploeg) tactisch een 4-5-1 met twee verdedigende en drie aanvallende middenvelders, achter één diepe spits. Nadeel van verdedigende middenvelder Zdeno Strba is zijn leeftijd. Hij is al 34 en wordt tegen een sterke tegenstander niet in staat geacht om alles negentig minuten te belopen. Vandaar de keuze, na de achillespeesblessure van leeftijdsgenoot Miroslav Karhan, om de van energie overlopende Vladimir Weiss in de ploeg te droppen. Alternatief voor de diepe spits is Robert Vittek, de man in vorm van de laatste maanden.

Echte sterren heeft Slowakije niet, evenmin spelers van wie het afhankelijk is. Sterkhouders zijn doelman Ján Mucha (Legia Warschau) , Liverpoolverdediger Martin Skrtel, (die lang geblesseerd was), Napolimiddenvelder Marek Hamsik (in maart verkozen tot Slowaaks Voetballer van het Jaar 2009) en rechtermiddenvelder Stanislav Sestak (Bochum). Miroslav Karhan, de speler met de meeste interlands en een vat vol ervaring, had de eerste Slowaak kunnen zijn die de kaap van de honderd interlands overschreed.

Groot zwak punt van de selectie is het gebrek aan internationale toernooi-ervaring en het ontbreken van spelers met scorend vermogen. Middenvelder Sestak is de topschutter van de ploeg, met zes goals in de kwalificatiewedstrijden: evenveel als hij er in competitieverband met Bochum maakte. Verder rust Slowakijes hoop voor goals op Erik Jendrisek, die in de Duitse tweede klasse 15 keer scoorde met Kaiserslautern en nu naar Schalke gaat. Een ander zwak punt is de positie naast Skrtel centraal in de verdediging.

Slowakijes troef is de mentale sterkte. Tevoren was Slowakije al bang als het tegen een sterkere tegenstander uitkwam, maar onder Weiss hebben de Slowaken dat minderwaardigheidscomplex afgegooid en zijn ze een hecht team dat in de eigen kracht gelooft en dat al een paar keer een achterstand in winst kon omzetten.

Vladimir Weiss Junior, zoon van de bondscoach en de derde generatie Weissen die voor de nationale ploeg uitkomt, stelde onlangs nog een opgemerkt gebaar van vaderlandsliefde toen hij vroeg om met de Slowaakse beloften te mogen meespelen, omdat die tegen Kroatië een goed resultaat nodig hadden. Weiss, nog net jong genoeg, mocht meespelen en Slowakije speelde 1-1.

Slowakije is de enige debutant op dit WK. De drie vorige WK-kwalificaties die het sinds de onafhankelijkheid van het land op 1 januari 1993 doormaakte, overleefde het niet. Ook op een EK was het er nooit bij. Het dichtst bij kwalificatie kwam het in 2005 met een tweede plaats in zijn kwalificatiegroep voor het WK 2006 achter Portugal, maar in de barrages verloor het van Spanje. Dit keer verloor Slowakije alleen van Slovenië, twee keer dan nog wel, maar het werd wel groepswinnaar voor Slovenië, rivaal Tsjechië, Polen en Noord-Ierland. Voor de splitsing in 1993 haalde Tsjecho-Slowakije acht keer de eindronde van een WK. In 1934 bereikte het zelfs de finale, die het na verlengingen met 2-1 verloor van Italië. In 1990 sneuvelde Tsjecho-Slowakije in de kwartfinales. Doel in Zuid-Afrika is de eerste ronde te overleven. Als Slowakije de achtste finales niet haalt, zal het ontgoocheld zijn. Iedereen gaat ervan uit dat de eerste wedstrijd, tegen Nieuw-Zeeland, makkelijk gewonnen wordt. De laatste groepswedstrijd tegen Paraguay wordt de sleutelmatch.

Interview

Slowakije is debutant op het WK. Wat betekent dat voor jou en voor het land?

Vladimir Weiss: Ik ben enorm trots dat we ons onder mijn leiding hebben kunnen plaatsen. Het is een heel belangrijk moment voor onze jonge natie. Voetbal kan hier door de kwalificatie populairder worden, we hebben een kans om uit de schaduw van het ijshockey te raken, de nationale sport nummer één in Slowakije. Het is leuk dat het volk in ons gelooft.

Is jouw plaats in de Slowaakse voetbalhistorie verzekerd?

Dat weet ik niet, maar ik vind het wel ongelooflijk dat ik dit team naar het WK heb kunnen leiden, zowat 15 jaar nadat ik zelf het eerste doelpunt van het onafhankelijke Slowakije kon maken.

Is de groep makkelijk om mee te werken?

Ja. De neuzen van de spelers staan in dezelfde richting. Iedereen laat zijn ego aan de kant en zet het team voorop. Als dat mogelijk is, kan veel.

Waaraan schrijf je de wedergeboorte van Slowakije toe?

Deze generatie spelers is enorm getalenteerd. Ze spelen in de grote Europese competities en hun spel is scherper geworden. Mijn voorganger Jozef Venglos heeft met zijn jeugdontwikkeling zeker de bakens uitgezet voor het huidige succes.

Meestal kijken jullie tv terwijl Tsjechië een toernooi speelt. Deze keer is het andersom …

Ik schep geen plezier in de niet-kwalificatie van Tsjechië en ben enkel geïnteresseerd in onze eigen prestaties. Al was het wel belangrijk dat we vier op zes tegen hen konden halen om ons te kwalificeren. Het was hoog tijd dat we van ons minderwaardigheidscomplex afraakten.

Je was er in 1990 bij toen Tsjecho-Slowakije de kwartfinale bereikte in Italië. Kan Slowakije nu hetzelfde doen?

Laten we met de voeten op de grond blijven. Het eerste doel is het overleven van de groepsfase, we moeten nog niet verder kijken.

Hoe schat je de poule in?

Italië is een echte toernooiploeg: pragmatisch, leep en met een killerinstinct. Bijna niemand denkt dat ze hun titel succesvol kunnen verdedigen, maar Italië onderschatten is altijd gevaarlijk. Tegen Paraguay wordt het ook zeker een moeilijke wedstrijd, dus zullen we de openingsmatch tegen Nieuw-Zeeland zeker moeten winnen. De loting kon veel slechter volgens mij.

Heb je veel kritiek gehad op de selectie van je zoon Vladimir?

Ik had zeker verwacht dat sommigen zouden zeggen dat hij een voorkeursbehandeling kreeg, maar het is niet echt een groot punt gebleken. Het was ook snel duidelijk dat hij een selectie heeft afgedwongen door zijn kwaliteiten.

esm/worldsoccer

De neuzen van de spelers staan in dezelfde richting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier