Rennes houdt verrassend goed stand.

De traditionele grote namen waren in de eerste seizoenshelft allemaal op de afspraak. Het ziet ernaar uit dat Lyon, Marseille, Bordeaux en PSG voor de CL-tickets zullen strijden. Een beetje op kousenvoeten is Rennes echter tot op vier punten van herfstkampioen Lyon geslopen.

De ploeg is al zeventien wedstrijden ongeslagen. Als we ook even de laatste wedstrijden van vorig seizoen erbij nemen, halen ze 62 punten uit 30 wedstrijden, een oogst waarmee ze kunnen meedingen naar de titel. “Toen ik hier in 2002 aan de slag ging,” legt algemeen manager Pierre Dréossi uit, “vreesden de fans nog dat Guingamp ons zou aftroeven als belangrijkste regioploeg. Maar nu doen we het zelfs stukken beter dan Nantes en beginnen we een eigen identiteit op te bouwen.” In Bretagne blijft dat – omwille van het aantal topspelers dat in het opleidingscentrum werd gevormd – natuurlijk dé referentie, maar ook de jeugdschool van Rennes heeft een ijzersterke reputatie. Van 2005 tot 2007 voerde ze zelfs de ranglijst aan die Frankrijk daar elk jaar over opmaakt. “Sinds een jaar of twee beseffen we dat we slechts een nieuwe stap hogerop kunnen zetten als we onze jonge talenten omringen met meer ervaren spelers”, geeft voorzitter Frédéric Saint-Sernin aan.

Trainer Guy Lacombe slaagt erin om met jonge talenten als Jimmy Briand, Stéphane Mbia en Fabien Lemoine en oude rotten als Mickael Pagis, Jérôme Leroy en Olivier Thomert een smaakvolle cocktail te maken. Mag Rennes titelambities koesteren? Dat het geen Europese verplichtingen heeft, is zeker een voordeel. “We moeten realistisch blijven”, tempert Lacombe echter al te hoge verwachtingen. “Bij Lyon, Bordeaux, Marseille en PSG zitten vier tot vijf echte topspelers die het verschil kunnen maken. Zulke jongens hebben wij niet.” Rennes heeft ook geen echte goalgetter. Mbia, Briand en Rod Fanni – een van de laatsten die door bondscoach Raymond Domenech bij de kern van de nationale ploeg werd gehaald – zouden tijdens de winterstop wel eens heel gewild kunnen zijn.

Jean-Claude Darcheville (33), de oud-goalgetter van Bordeaux die aan de slag was bij de Glasgow Rangers, keert terug naar Frankrijk. Hij moet de offensieve joker worden bij Valenciennes.

Le Havre, dat laatste staat in het klassement, veranderde van trainer. Jean-Marc Nobilo wordt technisch directeur. Als coach wordt hij opgevolgd door Frédéric Hantz, de vroegere trainer van Le Mans en Sochaux. Hij begon met een 3-1-nederlaag bij Rijsel.

PSG haalde alles uit de kast om zich te kunnen plaatsen voor de zestiende finales van de UEFA Cup. De ploeg uit de Franse hoofdstad klopte het al geplaatste FC Twente met 4-0. VfL Wolfsburg wordt de volgende tegenstander. Saint-Etienne moet het opnemen tegen Olympiakos, terwijl Marseille en Bordeaux, die opgevist worden als derde in hun poule in de CL, respectievelijk de degens moeten kruisen met FC Twente en Galatasaray. Voor AS Nancy is het Europese avontuur voorbij.

Michel Bastos, de zeer gewilde Braziliaanse middenvelder van Rijsel, verlengde tot 2012. Ook Mathieu Debuchy tekende bij. De spitsen Tulio de Melo en Pierre-Alain Frau zijn omwille van blessures dan weer voor langere tijd onbeschikbaar.

Elamin Erbate, de Marokkaanse verdediger van Marseille, zal de komende twee seizoenen in de Verenigde Arabische Emiraten spelen bij Al Wahda. Die ploeg betaalde aan OM een transferprijs van 900.000 euro.

Sydney Govou, de spits van Lyon, bood zijn excuses aan. Op de terugweg van een feestje bij Jean-Alain Boumsong werd de Franse international betrapt op dronken rijden: hij had meer dan twee promille in het bloed.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier