Antwerp Giants heeft zijn coach al ontslagen.

De pandoering die Antwerp Diamond Giants van kampioen Oostende kreeg op de tweede speeldag, heeft al zijn tol geëist. Aleksander Peldic is de eerste coach die dit seizoen zijn C4 onder de neus geduwd kreeg. Antwerp, dat Oostende twee weken voordien nog klopte in de supercup in Knokke, verloor met 97-59 op het veld van de kustploeg. Vooral de manier waarop – inspiratieloos en zonder inzet – noopte het bestuur tot snel ingrijpen.

Al na twee speeldagen het vertrouwen in je coach verliezen, is dat niet voorbarig ? Antwerp oordeelt van niet. In een officiële mededeling liet de club weten dat ze zo snel ingrepen opdat de ambities voor de rest van het seizoen niet al vroeg opgeborgen moeten worden. Antwerp spiegelde zich ook aan de woorden van Kris Sergeant vlak na de bewuste partij. De van Charleroi overgekomen forward verklaarde onomwonden dat de nederlaag het gevolg was van een gebrek aan intensiteit op de training. Een niet mis te verstaan commentaar. Heeft Sergeant zich verkeken op de impact van zijn woorden ? “Eigenlijk wel”, geeft hij toe. “Ik bedoelde met die opmerking vooral dat de spelersgroep de hand in eigen boezem moest steken, maar een aantal journalisten liet de uitspraak vooral op de coach slaan. Ik heb dat aan het bestuur ook uitgelegd. Zij begrepen me, maar tegelijk wilden ze toch ook ingrijpen in de staf.”

Peldic, een Belg met Slavische roots, was vooral gekend in de lagere reeksen en kwam voor het eerst kijken op het hoogste niveau. Zijn aanstelling als onervaren opvolger van de naar Amsterdam vertrokken Arik Shivek was al een verrassing. De ervaren Shivek plaatste Antwerp vorig seizoen voor de play-offs en won de beker van België. Een boerenjaar dus. Maar belangrijker nog : Shivek was een coach die zijn spelers constant achter de veren zat én een ijzeren discipline hanteerde. Peldic bleek een gematigder man te zijn, bevestigt ook Sergeant. “Ik wil duidelijk stellen dat ik geen negatief beeld kan ophangen van hem, maar hij was inderdaad iemand van de dialoog. Zeer on-Joegoslavisch eigenlijk. Ik denk dat zijn gebrek aan ervaring in de eerste klasse ook een nadeel was. Onze voorbereiding verliep zeer goed : we verloren geen enkel duel, bovendien wonnen we de supercup van Oostende. Sommige spelers gingen zweven, en misschien ook de coach.”

Assistent Sven Van Camp neemt de taken van Peldic over, in principe tot het einde van het seizoen. “Ik zag al een hogere intensiteit op training”, geeft Sergeant nog mee. “Van Camp gaf zelf al aan dat hij de voorbije twee jaar veel heeft opgestoken van Shivek. Ik vermoed dat hij vooral zijn stijl zal overnemen.” En wie weet is Antwerp dan weer vertrokken voor een succesjaar. Sergeant : “Wij gaan zeker niet van de daken schreeuwen dat we kampioen worden. Dat is aan Oostende en Charleroi, die veel meer talent in huis hebben en over een kern van twaalf volwaardige profs beschikken. De play-offs halen en veel leren van onze eerste Europese campagne in de ULEB-cup, dat moeten de doelstellingen van dit Antwerp zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier