Inter won na de beker nu ook de titel.

Drie jaar geleden haalde Inter al eens de titel op het veld van Siena. Afgelopen zondag mocht het team van José Mourinho er een nieuw kampioenschap vieren. Omdat de nerazzurri eerder al de Coppa Italia wonnen, gaat het meteen ook om de eerste op het veld – en niet voor de groene tafel – gewonnen dubbel in Italië sinds die van Lazio in 2000.

Vorige week kreeg het clubbestuur van Inter nog een brief van de politie uit de provincie Como met de melding dat “de spelers vaak te snel rijden en dat ze voortaan bij elke inbreuk op de verkeersreglementering beboet zullen worden”. Vooral de Portugees RicardoQuaresma (26) zou een echte snelheidsduivel zijn: hij werd geflitst met meer dan 91 kilometer per uur boven de toegestane limiet. Misschien gebeurt dat uit frustratie omdat hij zo weinig speelde. De snelheidsovertredingen van Diego Milito (30) moeten een andere oorzaak hebben. De Argentijn acteerde immers een heel seizoen op hoog niveau. Zijn winning goal tegen Siena was de bekroning van een erg constant jaar. Als zijn teamgenoten er net als hij in geslaagd waren om geen inzinking te krijgen, had Inter wellicht nooit de elf punten voorsprong moeten prijsgeven die het team op het einde van de heenronde had.

Niemand had toen kunnen vermoeten dat AS Roma op een gegeven ogenblik Inter nog even zou voorbijgaan. Maar Inter haalde het uiteindelijk toch, mede dankzij de onverdroten manier waarop Mourinho de polemieken bleef uitlokken, ook al laste hij op een gegeven ogenblik een persstop in voor zichzelf.

Ook bij de titelviering in Siena bleef hij trouwens discreet op de achtergrond. Dat was in tegenstelling tot voorzitter MassimoMoratti, die vlak voor de cérémonie protocolaire een ereronde liep om de fans te groeten. “Nu moeten we ook nog ons orgelpunt plaatsen”, verklaarde hij, verwijzend naar de CL-finale zaterdag tegen Bayern München. Nooit eerder won een Italiaans team de treble. Zaterdag zou Inter dat sprookje waar kunnen maken. Het zou een fantastisch verjaardagscadeau zijn voor de 65-jarige voorzitter. S

Francesco Totti, de aanvoerder van AS Roma, kreeg vier wedstrijden schorsing voor de vrijwillige trap op het been van Interspits Mario Balotelli tijdens de bekerfinale. AS Roma kreeg ook een boete van 40.000 euro omwille van racistische gezangen en het gooien van flessen en rookbommetjes.

Fabrizio Miccoli, de aanvaller van Palermo die geblesseerd raakte aan de rechterknie tegen Sampdoria op de fase die tot de strafschop leidde, zal tot in september aan de kant moeten blijven. Onderzoek wees uit dat zijn buitenste kruisbanden geraakt zijn.

Simplicio, de middenvelder van Palermo die nu einde contract is, kondigde aan dat hij wel degelijk de overstap zal maken naar AS Roma. De Braziliaan had vorig jaar al een akkoord bereikt met de ploeg uit de hoofdstad, maar het Siciliaanse clubbestuur lag toen dwars.

Juventus leed vorig weekend zijn 15e seizoensnederlaag. Dat was de ploeg uit Turijn al sinds het seizoen 1961/62 niet meer overkomen. Ook in het bestuur rommelt het. De nieuwe voorzitter van de familie Agnelli kondigde al aan dat zelfs Jean-Claude Blanc, de man die de laatste jaren de touwtjes in handen had als manager, de club zal moeten verlaten.

Gianluigi Buffon, de doelman van Juve, vindt het ook allemaal maar niets meer. Aan de rust tegen AC Milan vroeg hij om een vervanging wegens een blessure. Niemand weet of die echt of vermeend was, maar feit is dat ook Buffon, nochtans vaste waarde bij de Italiaanse nationale ploeg, in een partij die veel weg had van een gezellige vriendenwedstrijd, in een aantal fases niet vrijuit ging.

Inter, AS Roma en AC Milan mogen rechtstreeks naar de poulefase van de CL. Sampdoria neemt deel aan de laatste voorronde. Palermo, Napoli en Juventus treden aan in de Europa League. Atalanta Bergamo, Siena en Livorno zakken naar de Serie B.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier