Foeke Booy zet Sparta naar zijn hand.

Ooit al van Marvin Emnes gehoord? Wij tot voor kort ook niet, maar sinds de stadsderby tegen Feyenoord – waarin hij zich ontpopte tot matchwinnaar – is deze amper 19-jarige aanvaller een opvallende verschijning. Het jeugdproduct van Sparta liet immers een aardig visitekaartje achter. Eindelijk lijkt het talent zijn belofte in te lossen, zo luidt het bij de tweede club van Rotterdam. Sparta herkende al vroeg een potentiële topper in Emnes, die intrinsiek alles heeft wat een moderne aanvaller moet hebben: hij is snel, perfect tweebenig, heeft een uitstekend schot in de voeten en blijkt technisch sterk. Met al die eigenschappen had een speler met zijn capaciteiten eigenlijk al lang basisspeler moeten zijn, maar pas nu breekt Emnes echt door. Dat heeft hij grotendeels te danken aan Foeke Booy.

Amper een paar trainingen na zijn aanstelling tijdens de winterstop zag de oud-spits van onder andere KV Kortrijk, Club Brugge en AA Gent dat hij met Emnes goud in handen kreeg. Maar Booy zag ook een introverte en verlegen jongen, een dromer die in de kleedkamer meer branie had dan op het veld. De coach ging aan de slag met Emnes, gaf hem volop vertrouwen én een vrije rol. De aanvaller betaalde het vertrouwen terug met zeven doelpunten in de laatste zeven competitieduels.

Booy drukte trouwens duidelijk zijn stempel op Sparta, dat nog altijd niet zeker is van het ontlopen van de nacompetitie. Er is weinig meer over van het slappe team dat onder de ontslagen Gert Aandewiel lange tijd aan de staart van het klassement bengelde. De ploeg speelde toen misschien beter, maar punten leverde het niet op. Booy laat Sparta voetballen volgens een duidelijk concept: passie, strijd, beleving en mentaliteit ten koste van alles. Die boodschap staat op papier en hangt voor elk duel in de kleedkamer. Zijn spelers blijken snelle leerlingen. Behalve het 0-1-thuisverlies tegen Excelsior, die andere stadsgenoot, ontwikkelde Sparta zich onder Booy tot een moeilijk te kloppen geheel. De mentale veerkracht van het team is gewoonweg indrukwekkend. Sparta is tegenwoordig een strijdbare ploeg die niet snel opgeeft bij een achterstand. In zo’n elftal kan een speler als Marvin Emnes dan ook het verschil maken. “Hij sloeg de juiste weg in, maar net als heel Sparta kan hij nog veel beter”, weet Booy. Een duidelijk signaal.

Nederland had in Wenen tegen EK-organisator Oostenrijk een inhaalrace nodig om met 3-4 te winnen. Defensief gestuntel bij Joris Mathijsen en een twijfelende doelman Henk Timmer bij stilstaande fasen zorgden voor een 3-0-achterstand, maar Klaas Jan Huntelaar (2), Johnny Heitinga en Jan Vennegoor of Hesselink konden de scheve situatie rechtzetten. Giovanni van Bronckhorst speelde zijn 75ste interland. De Feyenoorder heeft nog vier interlands nodig om in de top 10 van recordinternationals van Oranje te komen. Marco van Basten haalde zo zijn 30ste zege op 45 interlands sinds zijn aanstelling in 2004. Hij evenaart het totaal van Rinus Michels, die wel 53 duels nodig had.

Jong Oranje won in het kwalificatietoernooi voor het EK van 2009 in Zweden ook zijn vijfde groepswedstrijd. De titelhouder haalde het met 3-0, na twee treffers van debutant Jonathan De Guzman en Ismaïl Aissati.

Foppe de Haan blijft ook na de OS in Beijing de KNVB trouw. De Fries heeft een aanbieding van KNVB-directeur Henk Kesler op zak om tot en met het EK -21 in 2009 het bondscoachschap bij Jong Oranje te vervullen. Daarna zal De Haan, ook nog altijd commissaris bij Heerenveen, waarschijnlijk een meer coördinerende functie binnen de Nederlandse voetbalbond uitoefenen.

Hoewel hij er zelf niet echt op rekende, lichtte Ajax de optie op Jurgen Colin (27, ex-KRC Genk), waardoor de verdediger nog twee jaar blijft.

AZ moet voor komend seizoen mogelijk op zoek naar een nieuwe coach. Louis van Gaal kondigde immers aan dat hij komende zomer vertrekt, ondanks een tot 2010 doorlopend contract.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier