Soccer City is het hart van voetballend Zuid-Afrika, lange tijd werd er enkel hier gevoetbald. Tijdens de Afrika Cup van 1996 deed het stadion dienst om er de finale te spelen. Het heeft de vorm van een kalebas, een typisch Afrikaanse pot waar je eten in kan bereiden of muziekinstrumenten van kan maken. De vorm van de kalebas staat ook symbool voor de smeltkroes van Afrikaanse culturen en voor gastvrijheid. Vanuit het stadion vertrekken tien lijnen naar de andere stadions van dit WK en naar Berlijn, de plaats van de finale van het vorige WK. De feeërieke avondverlichting zal zeker bijdragen tot de sfeermakerij in en rond soccer city.

Er zullen tussen de 90.000 en 95.000 mensen binnen kunnen in de voetbaltempel. Daarmee behoort het meteen tot de top tien van de grootste stadions in de wereld. Hier vond ook de eerste massabijeenkomst voor Nelson Mandela plaats, na zijn vrijlating uit ballingschap. Om het historisch belang van het stadion voor het Zuid-Afrikaanse voetbal te benadrukken heeft de Zuid-Afrikaanse voetbalbond er zijn hoofdzetel gevestigd.

Het stadion is gelegen tussen het centrum van Johannesburg en Soweto. In de apartheidsperiode was dat gebied het zogeheten niemandsland, wat het bouwwerk historisch erg beladen maakt. Met Soccer City is immers getracht een brug te bouwen tussen de rijke stadswijken van Johannesburg en het voetbalgekke, zwarte Soweto.

Na het WK zullen de Kaizer Chiefs hun thuiswedstrijden in Soccer City spelen. Die club is een van de eerste profteams in Zuid-Afrika en speelt nog steeds aardig mee in de Premier Soccer League. De populariteit van de Kaizer Chiefs is in ieder geval enorm: met meer dan tien miljoen fans (voorlopig) zelfs populairder dan het nationaal elftal.

Het stadion in Johannesburg is in drie jaar tijd helemaal verbouwd en uitgebreid en dat met een budget van euro 350 miljoen. Een straffe stoot, als je ziet dat de bouw van het nieuwe Wembleystadion met een veel groter budget langer heeft geduurd.

n Cesc Fábregas is zes weken uit roulatie. De Spaanse middenvelder van Arsenal dreigt niet op tijd klaar te zijn voor het WK.

n De Italiaanse voetbalbond zal na afloop van de competitie in de Serie A een opvolger aankondigen voor bondscoach Marcello Lippi, die er na het WK mee stopt.

Lippi kan in Zuid-Afrika een beroep doen op Amauri, de in Brazilië geboren aanvaller van Juventus.

n Mexico en Portugal ruziën over WK-hotel. Portugal wil het oefenkamp van de Mexicanen in de buurt van Johannesburg inpikken. Als gevolg van het incident is de oefenpartij tussen beide landen voorzien voor 30 mei geschrapt.

n Pim Verbeek, de Australische bondscoach, treedt na het WK in dienst van de Marokkaanse bond als technisch directeur. Australië denkt aan Frank Rijkaard als opvolger.

n Emile Baron, een van de topkandidaten voor een plaats onder de lat bij Zuid-Afrika, is aan de schouder geopereerd en niet inzetbaar tijdens de Wereldbeker.

n In de voorbereiding op het vierjaarlijkse voetbalfeest speelt Chili twee interlands op één dag. Op 30 mei nemen ze het eerst op tegen Noord-Ierland en nadien tegen Israël.

n Dunga, de Braziliaanse bondscoach, overweegt Neymar in de selectie op te nemen. De 18-jarige speler van Santos wordt de nieuwe Pelé genoemd.

n De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma onderging een HIV-test. Het was het startsein van de grootste HIV-campagne in het land die in het kader van het WK wordt opgestart.

n Nicolas Anelka vreest dat het WK voor Frankrijk een even grote flop wordt als in 2002, toen de Haantjes er al in de eerste ronde uit gingen.

n In Nederland worden de duels van Oranje tegen Denemarken en Japan in 3D uitgezonden. Het WK moet 3D-tv op de kaart zetten.

n Ruud Krol, de trainer van de Zuid-Afrikaanse topclub Orlando Pirates, noemt de kwaliteit van de grasmatten voor het WK ‘dramatisch’.

door aernout van lindt

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content