Juventus houdt uitverkoop.

In het als catastrofaal bestempelde seizoen 2009/10 boekte Juventus 5,1 miljoen euro minder omzet, terwijl het verlies opliep tot 20,8 miljoen euro. De raad van bestuur besliste op zijn driemaandelijkse vergadering dan ook om fors te besparen. Zeker omdat dan al 42 miljoen euro was uitgegeven, zonder de huur van verdediger Marco Motta (24) van Udinese, terwijl de vertrekkers nauwelijks iets opbrachten: middenvelder Sebastian Giovinco (23) werd aan Parma uitgeleend voor 500.000 euro, en de Zweedse aanvallende middenvelder Albin Ekdal (21) vertrok in co-eigendom naar Bologna voor 2,5 miljoen euro.

Aangezien de nieuwe voorzitter Andrea Agnelli, nog twee of drie grote kleppers wil binnenhalen, werd beslist dat maar liefst dertien spelers, wier gezamenlijke lonen jaarlijks 67,4 miljoen euro van het budget knabbelen, hun geluk elders mogen beproeven. Zonder de vetpotten van de Champions League kan Juve die loonlast immers onmogelijk behappen.

Sinds vorig seizoen al beknibbelt de club trouwens op de salarissen. De Braziliaanse middenvelder Felipe Melo (27), die ook weg mag, strijkt met een jaarloon van 5 miljoen bruto een stuk minder op dan Amauri en David Trezeguet die respectievelijk 7 en 9 miljoen euro bruto verdienen en die de club dus nu ook graag zou zien vertrekken. Temeer omdat het de laatste kans is om de Franse spits nog te gelde te maken.

Mauro Camoranesi, JonathanZebina en HasanSalihamidzic mogen nu al gratis weg, zodat de club hun jaarloon van respectievelijk 6,2, 5 en 4 miljoen euro kan uitsparen. Camoranesi weigerde eerst aanbiedingen van Hércules Alicante, River Plate, Olympiacos Piraeus en PSG, maar leek vorige week toch op weg naar Birmingham toen een makelaarsruzie de deal alsnog deed afspringen. De transfer van ChristianPoulsen, die nog onder contract lag tot juni 2012, naar Liverpool leverde 5,5 miljoen euro op die in twee schijven zal worden betaald. Daar zal nog 1,2 miljoen euro bijkomen als bepaalde doelstellingen worden gehaald. Bovendien valt ook zijn jaarloon van 6,6 miljoen euro weg.

Juventus wil ook af van ZdenekGrygera en Fabio Grosso, voor wie de club respectievelijk 3,5 miljoen euro en 2 miljoen euro zou willen vangen. Algemeen directeur Giuseppe Marotta onderhandelt ondertussen met Atlético Madrid over de overgang van Tiago voor 5,5 miljoen euro. Ook Vicenzo Iaquinta en Diego (in de belangstelling van het Duitse VfL Wolfsburg) mogen vertrekken.

Francesco Totti is tijdelijk ook kledingsponsor van zijn club. Aangezien het contract met de vorige kledingsponsor is afgelopen, besliste het bestuur van AS Roma in afwachting van het afsluiten van een nieuw akkoord om het team de polo’s te laten dragen van de kledinglijn van de aanvoerder.

Adriano, de Braziliaanse spits van AS Roma, werd door een rechtbank in Rio de Janeiro vrijgesproken in een zaak van vermeende betrokkenheid bij de handel en wandel van een drugsbaas. De speler was betrokken geraakt in een onderzoek naar drugshandel, omdat foto’s waren opgedoken waarop hij te zien was terwijl hij met de vingers de initialen F.B. vormde, die staan voor Fabiano Atanasio da Silva, een van de grootste Braziliaanse drugsbazen.

Inter incasseerde voor zijn met winst bekroonde deelname van vorig jaar aan de CL een bedrag van 48.759.000 euro. Het is het hoogste bedrag dat een club sinds de invoering van de formule achttien jaar geleden ooit opstreek. Daar komen ook nog eens 900.000 euro bij voor de Italiaanse titel en 950.000 euro voor de Italiaanse beker. Er kan ook nog geld bijkomen voor het winnen van de Italiaanse supercup en voor het winnen van de Europese supercup. Winst in die laatste trofee is goed voor 2,5 miljoen euro, verlies voor 2 miljoen euro. Aanvoerder Javier Zanetti (37) verlengde tot 2013.

Cesare Prandelli begon aan zijn carrière als Italiaans bondscoach met een nederlaag. Tegen Ivoorkust ging de Squadra met 0-1 de boot in na een goal van Kolo Touré(Manchester City) in de 55e minuut. De bondscoach pakte uit met een vernieuwd team, waarin hij evenwel het blok van Juventus behield. De betrokken spelers kunnen hem nochtans niet hebben bekoord. De aanvallers speelden met veel inzet, maar ook in het offensieve compartiment kon niet alles meteen in de juiste plooi liggen. Er waren geen wonderen te verwachten van een trio met Amauri – die in de Europa League weliswaar twee keer had gescoord tegen een bescheiden Iers team, maar eigenlijk al sinds februari 2009 met een vormcrisis kampt – debutant Mario Balotelli en de uit vorm zijnde Antonio Cassano.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier