Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Frank Raes aan de beurt.

België deed tegen Kroatië wat het moest doen : winnen. Ook al was het niet met 5-0.

Frank Raes : “Maar als we de kwalificatie verspelen, is het niet in deze wedstrijd, maar thuis tegen Bulgarije al begonnen. Anthuenis heeft serieus wat verjongd en gerenoveerd. Walasiak is mij vrij goed meegevallen, want het was afwachten of hij het hogere ritme aankon. Sonck trapt ze altijd wel binnen en VanBuyten staat er wel, vind ik. Hij heeft bewezen dat hij gegroeid is en nu het zelfvertrouwen heeft wat hij op het WK nog niet had. VanDamme moet natuurlijk nog wel veel leren. Hij heeft ongelooflijk veel power, ik zou er schrik van hebben als ik ertegen moest spelen. Hij kan je doormidden trappen, maar qua passing en inspelen moet hij nog echt veel boterhammen eten. Het is absoluut geen Ajax-type. Simons vond ik wat onzichtbaar achterin. Ik denk dat hij toch liever op het middenveld staat.”

Hoe hoog moeten we het niveau van de Belgen inschatten als je ziet dat Mornar, oorspronkelijk vierde aanvaller bij Anderlecht, er meedoet en Bulgarije ook niet bepaald vol spelers uit topclubs loopt ?

“Tja, als je naar de kwaliteit kijkt, kunnen wij ons evengoed plaatsen. DeVlieger speelt ook maar bij Willem II, Sonck zit nog wel eens op de bank bij Ajax… Echt toppers die onbetwist zijn bij hun club hebben we niet. Van Buyten en een paar spelers in België. Maar we zijn niet slechter of beter dan die andere landen, daarom is het des te pijnlijker dat we waarschijnlijk niet geplaatst zullen zijn. Welke ploeg steekt er eigenlijk nog boven uit ?”

Moet, alle verwijzingen naar een niet gefloten penalty tegen Bulgarije ten spijt, de oorsprong van Belgiës vermoedelijke niet-kwalificatie eigenlijk niet veeleer gezocht worden in Antheunis’ keuze voor Vandendriessche in Kroatië ?

“Achteraf bekeken blijft dat vreemd, ja. De meest gepasseerde doelman van eerste klasse op dat moment… De keuze van goeie keepers is natuurlijk niet zo ruim. De vorige generatie keepers was sterker, dat is duidelijk. Maar ik zou toch ook eens naar Lemmens gaan kijken.”

Anthuenis gooide een balletje op om eens met de Bulgaren te gaan praten. Hoever moeten we daarin gaan ?

“( Lacht.) Niet te ver, natuurlijk. Maar het is een feit : als voetballers geplaatst zijn, mogen ze nog zo wíllen, in hun hoofd is dat anders. Ze zullen wel hun best doen. Ze hebben dat trouwens verzekerd omdat ze door die Kroaten wat arrogant behandeld zijn. Daar zit natuurlijk ook veel blabla bij, maar theoretisch bekeken, is het niet onmogelijk dat Bulgarije een punt haalt tegen Kroatië.”

Trond Sollied flirtte ermee de functie van Noors bondscoach met zijn job bij Brugge te combineren, wat om professioneel te kunnen werken eigenlijk niet zou mogen. Bizar dan toch dat een trainer die als professioneel bekendstaat in eerste instantie niet resoluut afstand neemt van die geruchten ?

“Hij heeft het achteraf wel wat ontkend, maar ik denk dat dit ook wat gezien moet worden als de macht houden. Sollied houdt altijd wat de controle. Hij verspreekt zich ook nooit, maar laat altijd wel een ballonnetje op om te laten zien dat hij zijn eigen leven heeft en zelf kan beslissen. Ik ben niet getrouwd met Club Brugge : dat wou hij aantonen, denk ik. Hij zegt dan ook van die dingen als : ik wil bondscoach van Noorwegen worden, maar ook president van de Verenigde Staten. Of hij wil de Champions League winnen, maar zegt er dan wel niet bij met welke club. Je kan hem moeilijk vastzetten. Hij houdt zich met voetbal bezig, maar niet met de rest. Ik bedoel : opstootjes met Verheyen en Mendoza bijvoorbeeld, dat verdwijnt allemaal vrij vlug. Ceh en Stoica samen opstellen : als dat bij Anderlecht gebeurt, is het een ongelooflijke affaire waar iedereen weken over bezig is. Bij Sollied glijdt dat er allemaal af. Hij maakt geen problemen waar er geen zijn en laat problemen zichzelf oplossen. Omdat hij zo met voetbal bezig is, laat hij weinig discussies ontstaan. Hij lost extrasportieve problemen op door zo op voetbal te focussen.”

In tegenstelling tot Brugge scoort Anderlecht wel bijzonder efficiënt. Jestrovic lijken ze vooralsnog niet te missen.

HugoBroos heeft de defensieve sector toch vernieuwd. Hij heeft daar een ploeg met een structuur neergezet. Brugge scoorde vorig seizoen en het seizoen daarvoor ook al moeilijk. Er loopt er niet echt een bij die ze vlot maakt. De enige die wat op niveau is, is Mendoza. En Verheyen, ja, die staat er precies altijd, hé ( lacht). Dat vergaat niet. Maar of Anderlecht Jestrovic niet mist, dat moet ik natuurlijk nog wel zien. Aruna is misschien wel de beste speler in België, maar zal net als Mornar nooit de man zijn die gemaakt is om te scoren. Hoe die ploeg het Europees doet, wil ik ook eerst nog zien. Daar gaat het allemaal een pak sneller en achterin zit niet zoveel ervaring bij Anderlecht. Lokeren is Lyon niet.”

Lokeren zit in de put. Hoe raakt het eruit ?

“Er is bij dat soort clubs natuurlijk ook een groot verloop. Die hebben een goed seizoen en nog een goed seizoen. Maar vijf seizoenen ? Neem nu Bazel. Vorig seizoen tweede ronde in de Champions League, maar er nu gewoon niet bij. Buiten de top, Club Brugge en Anderlecht, krijg je dat met clubs als Lokeren. Dat is ook bij Genk, Sint-Truiden of La Louvière zo. Kan je vijf seizoenen bij de eerste drie of vijf spelen, dán ben je top. Die terugval van Lokeren is niet onlogisch, daar moet je verder niet veel over zeveren. Gewoon geduld hebben.”

Franky Van der Elst liet Sturm Graz aan zich voorbijgaan, onder andere omdat hij daar alleen Filip De Wilde kent.

“Maar ik vind dat wel eerlijk van hem. Ceulemans is destijds als speler ook niet naar het buitenland gewild. Franky is gewoon niet genoeg avonturier om dat te doen en als hij er zich niet goed bij voelt, moet hij het dan doen ? Types als Leekens, DeMos en Desaeyere hebben meer lef, aplomb, die doen dat gewoon, of het dan mislukt of niet. Maar als Van der Elst daarvoor terugdeinst, moeten we dat dan erg vinden ? Ik vind zijn beslissing dapper, want hij kon ook gegaan zijn en na drie weken weer thuis staan. Om het daar in Oostenrijk, in een andere taal, te kunnen gaan uitleggen hoe je moet voetballen, daarvoor moet je een bepaalde knop kunnen omdraaien en dat kan Franky niet, denk ik.”

Tot slot : Charleroi en Heusden-Zolder scoorden nóg altijd niet.

“Ja, dat is wel bangelijk, hé. Heusden-Zolder, tja, dat is natuurlijk niet zo onlogisch als nieuwkomer, daar moeten we niet te wild over doen. Maar je moet dat op de langere termijn bekijken. De eerste vraag die ik over Brugge en Anderlecht hoorde na de wedstrijd was : is Anderlecht met vier punten voorsprong de grote titelfavoriet ? Ik wil maar zeggen : laat ons nog even wachten met conclusies trekken. Maar Charleroi, dat wordt stilaan wél dramatisch. Altijd al een stad en een club met potentie geweest, maar dat voetbal lukt maar niet. Dan moet je je als Bayat toch vragen beginnen te stellen.”

door Raoul De Groote

‘Die terugval van Lokeren is niet onlogisch, daar moet je verder niet veel over zeveren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier