Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Gui Polspoel terug op de start van de competitie.

Na een moeizame voorbereiding won Club zijn eerste competitiewedstrijd. Is Club klaar voor de titelstrijd en voor Europa ?

“Ja. Ze halen nu zeventig procent van hun beste rendement. Na de pandoering thuis tegen Monaco zag het er heel anders uit. Het draaide niet, nu zag je de patronen weer die er al een paar jaar inzitten. De twijfel is weg, maar dezelfde vraagtekens van vorig jaar bleven.”

Zijnde ?

“De afwerking blijft ondermaats. Als je op Europees niveau niet vijftig procent van de open kansen benut, haal je het niet. Soms lijkt het alsof Club weigert te scoren. Tegen Genk zat je voortdurend met het gevoel dat ze de rekening gepresenteerd zouden krijgen voor hun gebrekkige afwerking. Dat gebeurde niet. Tegen Dortmund kan je je dat niet permitteren. Het tweede vraagteken blijft Stoica. Die liet bij flitsen hele leuke dingen zien, bracht af en toe vaart in het spel maar ook in de Belgische competitie blijft zijn rendement over negentig minuten te laag in vergelijking met zijn talent. Als je niet meer dan dat tegen Dortmund brengt, speelt Club met tien en een half terwijl de Duitsers altijd de indruk geven met twaalf te staan.”

Maakt hij desondanks kans op een basisplaats ?

“Eens Englebert fit is, is er van Stoica in de basis geen sprake meer zo lang Ceh zijn niveau van vorig jaar aanhoudt.”

Verbaast het je dat Gert Verheyen aan de aftrap kwam ?

Verheyen speelde een van de beste wedstrijden die ik de laatste jaren van hem zag. Deze Gert Verheyen staat er een heel seizoen in, hoor. Misschien was hij geprikkeld door de aanpak van Sollied, hoewel ik diens redenering om Gert in de voorbereiding aan de kant te houden raar vind. Matchritme doe je toch maar op in belangrijke wedstrijden, niet op de bank.”

In de voorbereiding oogde Club kwetsbaar centraal achterin. Houdt het daar stand ?

Rozehnal is zeker een aanwinst. Hij voetbalt goed uit, is stevig in de duels en gaat samen met Spilar het vaste duo centraal achterin vormen. Ik leerde hem kennen op het EK voor beloften, waar hij met Tsjechië de finale won.”

Kan Genk op basis van die openingswedstrijd een vooraanstaande rol in de competitie opeisen ?

“Op basis van wat ze in Brugge toonden en de spelers die er nog moeten bijkomen of beter ingepast worden wel. Op Brugge was het al goed zonder Daerden, Kpaka en Janssen. Wie beweert dat Club en Anderlecht vijftien punten los komen van de rest, onderschat de mogelijkheden van dit Genk. Veelbelovend is dat er een stuk meer stabiliteit in de verdediging zit, toch de belangrijkste bouwsteen van een team. Het vraagteken ligt elders. Zoals Anderlecht na Kollers vertrek meer dan diens aanwezigheid in de spits zijn werkkracht en zijn actieradius miste, zal Genk Sonck missen. Die voelde een wedstrijd goed aan, was niet te beroerd om mee terug te zakken op het middenveld en daar te werken. Ik zie Roussel of Kpaka dat niet meteen doen.”

Hoe sterk is Anderlecht na de zege tegen Boekarest en een matte competitieoverwinning tegen Antwerp ?

“Dat de spelers na een ontzettend zware inspanning tegen Boekarest in het vooruitzicht van weer een levensbelangrijke wedstrijd tegen Antwerp niet heel diep gaan, is bijna vanzelfsprekend. In tegenstelling tot wat Broos het liefst wil, is de discussie over het samen functioneren van Baseggio en Zetterberg niet gesloten. Integendeel : ze is meer open dan ooit. Broos weet dat, hoor. Als het tegen Antwerp, dat door heel wat kenners bij de degradatiekandidaten wordt geplaatst, al niet lukt, tegen wie dan wél ? Ze lopen elkaar toch wat voor de voeten. Vraag is wie je er dan naast zet. Zoals ik Zetterberg in Boekarest bezig zag, heeft hij een goeie mentaliteit als hij er eens niet bij is. Alleen heb je hem niet alleen aangetrokken om drankflesjes uit te delen aan de rand van het veld. Een alternatief is met een controlerende middenvelder achter hem en Baseggio spelen én met drie verdedigers. Maar zoiets moet je ook durven, hé.”

Was je vorige woensdag verbaasd dat Zetterberg en Baseggio ineens wél samen op het veld stonden ?

“De redenering die Broos aangaf voor het waarom houdt steek. Alleen vond ik het eigenaardig dat je daar zo kort voor de aftrap opkwam. Misschien dacht hij wel : als ik Zetterberg niet opstel en het loopt verkeerd, krijg ik in mijn eentje de rekening gepresenteerd. Gaan ze eruit mét Zetterberg, dan is het gedeelde schuld. Op zich heeft Anderlecht met zijn dubbele bezetting voor veel posities de juiste mix om het rotatiesysteem te hanteren. Alleen kan men daar in België blijkbaar niet mee om.”

Charleroi is dan toch aan de competitie begonnen.

“Voordeel van hun structuur is dat ze een nv zijn. Daarvan kan je gewoon de boeken inkijken. Dat is veel duidelijker dan bij de meeste andere clubs. Laat een rechtbank daar maar een deskundig oordeel over vellen. Ik lees het nieuws over Charleroi wel in de Financieel Economische Tijd in plaats van op de sportpagina’s van de andere kranten.”

Lierse wint, Kone en Huysegems zijn er nog altijd.

Na een goeie prestatie als vorig jaar verwacht je dat zo’n team een stap vooruitzet, maar dat gebeurt niet. Integendeel. Ze gaan op de markt leuren : of iemand geïnteresseerd is in Kone of Huysegems ? Dat is het Belgisch voetbal. Plus : met het geld dat ze eventueel voor die spelers vangen, doen ze niets, dat gaat naar afbetalingen. Ik vraag me wel eens af wat de gemiddelde supporter van Lierse daarvan denkt.

Kan Standard een rol van betekenis spelen in deze competitie ?

Ze zoeken nog naar van alles. De defensie valt wat licht uit, ze hebben nauwelijks doublures en op het middenveld vind ik het vertrek van Walem en Söderstrom toch een verlies. Ik vind dat die ploeg scheef hangt, maar om dat aan te tonen is een meer serieuze tegenstander nodig dan Moeskroen.

Michel Verschueren en Antoine Vanhove zijn niet verkozen voor het uitvoerend comité en zetten nu alles op alles voor de Beneliga. Breng je begrip op voor hun woede of is dit een zielige reactie van mensen die niet tegen hun verlies kunnen ?

De basis voor een Benecompetitie moet een goed plan zijn. Wraak is geen goeie basis om een beleid te voeren. Soms stijgt het niveau van zulke discussies niet boven de gemiddelde discussie in een kaartersclub uit, lijkt het wel een dorpsruzie. Ik wacht bovendien nog altijd op de eerste studie die aantoont of zo’n competitie iets oplevert. Om te trouwen moet je trouwens met twee zijn. Ik heb nog altijd geen liefdesverklaringen uit het noorden gehoord.

Ajax trekt naast Sonck nog een Belg aan. Is Tom Soetaers een speler voor de Amsterdammers ?

Ik denk dat hij er het potentieel voor heeft. Ik herinner me voorbereidingen van Anderlecht met Soetaers als uitblinker, maar toen de competitie begon, vloog hij eruit. Al heb ik nooit iemand bij Anderlecht horen twijfelen aan zijn talent. De mentaliteit was toen gewoon anders. Je moest gemiddeld drie jaar wachten en twintig broeken verslijten op de bank eer je aan spelen kon toekomen.

door Geert Foutré

‘De discussie over Zetterberg en Baseggio is niét gesloten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier