Vrouwen maken soms het verschil bij het al of niet doorgaan van een transfer. Omdat zijn vrouw een overstap naar België niet zag zitten, grijpt Lierse naast de door hen felbegeerde Finse centrale verdediger Mika Koppinen van het Noorse Tromsø.

Bij de Hongaarse spits Peter Kovacs (32) van het Noorse Odd Grenland ging het net omgekeerd. Melissa Wiik, Noors international, stapte net van het Noorse Stabaek over naar de Duitse profploeg VfL Wolfsburg en kan haar man wat vaker zien als hij in België speelt. Via ex-Lierseverdediger Claus Eftevaag (die voor de Noorse tv werkt) en David Brocken (actief in het Noorse voetbal) kreeg CEO Neel De Ceulaer gunstig advies over de 1,98 meter grote, Hongaarse international: een grote, sterke man die oorlog kan maken in de zestien. “Met Radzinski en Sonck hebben we twee spelers die in de zestien meter komen, maar we hadden er nog géén die er staat”, zegt De Ceulaer. “Sonck is geen echte diepe spits, die beweegt goed, is kopbalsterk, maar daar moet je van achteruit geen verre bal naartoe sturen, evenmin als je dat naar Radzinski doet. Zowel Radzinski als Sonck rendeert het best met een diepe spits in hun buurt.” Dat Aimé Anthuenis eerder aangaf in Joseph-Desiré Job een diepe spits te zien, laat De Ceulaer voor rekening van de trainer. “Daar ga ik me niet over uitspreken.”

De Ceulaer geeft toe dat voorzitter Maged Samy de naam van Sonck al in mei, kort na de promotie, liet vallen. Contact was er toen niet. “Omdat wij dachten dat hij te duur zou zijn, hebben we daar toen niet mee gepraat.” Of hij inderdaad 800.000 euro per jaar moet kosten, zoals Herman Kesters zich liet ontvallen (“2,5 miljoen euro op 3 jaar”), is De Ceulaer formeel: “Bij ons verdient hij dat zeker niet.”

Vorige week zondag nam de voorzitter zelf het initiatief om de manager van Sonck te bellen met de vraag of de Ninovieter überhaupt geïnteresseerd was. Dinsdag al werd Sonck aan de pers voorgesteld. “Wesley verkoos België om familiale redenen en vooral omdat hij in het gezichtsveld van de Belgische bondscoach wil blijven met het oog op de Rode Duivels. Sonck had ook naar het buitenland gekund: de Franse promovendus Arles-Avignon, een Spaanse promovendus, een Russische eersteklasser, een ambitieuze Engelse tweedeklasser, een profclub uit de Verenigde Staten, twee Griekse eersteklassers, een club uit Kazachstan en twee Cypriotische clubs”, zegt Emon McLoughlin, zijn Ierse manager. “Ook in België is er – behalve met Lokeren, Lierse en Germinal Beerschot – met nog andere clubs gepraat. Maar als zij niets lekken, zeggen ook wij hun namen niet.”

Dat Sonck einde carrière is, gelooft De Ceulaer niet. “Heb je hem al eens bezig gezien op training? De gretigheid druipt eraf. Sonck zal anderen wakker maken.” In zijn carrière zit Sonck aan een gemiddelde van één goal om de twee matchen. Zijn eerste seizoen bij Club haalde hij dat gemiddelde niet (mede door een blessure) met 6 goals in 21 matchen. Het jaar daarop zat hij met 14 goals in 28 wedstrijden op schema, vorig jaar (toen Adrie Koster hem vaak op de bank of – op het einde – in de tribune hield) trof hij in 13 wedstrijden 6 keer raak.

Dat Lierse net op het moment van Soncks komst aankondigde dat het zijn budget optrok van tien naar ruim twaalf miljoen euro, is toeval, zegt De Ceulaer. “De Egyptische aandeelhouders hadden eerder hun toestemming gegeven om extra geld te investeren. We hadden al voorzien om daarover een persconferentie te beleggen, maar Maged heeft dat dan maar vermeld toen de pers er voor Sonck was.” S

GEERT FOUTRé

‘De gretigheid druipt eraf. Hij zal anderen wakker maken.’

Neel De Ceulaer

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content