Peter Utaka kan tot dusver niet terugblikken op een geslaagd seizoensbegin. Hij tekende weliswaar twee doelpuntjes op, maar zijn sportieve balans oogt mager.

De Nigeriaanse spits van Westerlo kon slechts in de wedstrijd op Beveren, waar hij scoorde met dank aan een erg mak acterende thuisdefensie, met een tevreden gevoel huiswaarts. Op GBA wisselde trainer Herman Helleputte Utaka vroeg in de wedstrijd om zo de uitsluiting van Stef Wils op te vangen, imponeren deed de Nigeriaan opnieuw allerminst. Gelukkig voor Helleputte gaat er heel wat meer dreiging uit van Utaka’s spitsbroeder, die andere Nigeriaan Patrick Ogunsoto, maar het is opmerkelijk dat de coach het vertrouwen in de kunstjes van Utaka onvoorwaardelijk behoudt. Is het vanwege de veronderstelde complementariteit van het Nigeriaanse duo of behoudt Westerlo, dat ook nog Bart Van den Eede op de bank heeft, het vertrouwen in Utaka omdat er simpelweg geen waardevolle alternatieven voorhanden zijn ?

Herman Helleputte : “Ik vind de kritiek op Utaka deels terecht, maar ik zie niet in waarom je zou dramatiseren. Akkoord, het ontbreekt Peter aan doeltreffendheid. Hij scoort té weinig, maar dat is altijd een van zijn zwakke punten geweest. Op training mikt hij nochtans steeds beter het balletje tussen de palen. Mogelijk heeft hij het moeilijk met de druk van een wedstrijd, Peter is een jongen die veel vertrouwen nodig heeft. Dat wil ik hem dan ook geven.” Helleputte is ondanks de mindere vorm van Utaka overtuigd van diens meerwaarde voor de ploeg. “Peter is snel, tactisch sterk en bovendien erg complementair met Ogunsoto, die jongens laten mekaar beter spelen.”

Of een Van den Eede in vorm Utaka dan niet prompt aan de bank kluistert ? Helleputte is er niet van overtuigd. “Bart arriveerde met een conditionele achterstand en viel in de voorbereiding uit met een teenbreuk. Het is evident dat hij nog steeds niet optimaal fit is, met zijn lichaamsbouw duurt het even voor je weer op je beste peil voetbalt. Natuurlijk kan hij de ploeg iets bijbrengen, alleen al door de fysieke meerwaarde die hij biedt. Ik zie hem perfect samenspelen met Ogunsoto, daarvoor haalden we hem tenslotte, de combinatie kracht en snelheid rendeert, maar hij zal zich moeten bewijzen. Voorlopig ben ik vrij tevreden over het presteren van Peter, wat de kritieken ook mogen zijn.” Helleputte vindt niet dat het hem vooraan aan alternatieven ontbreekt. “Vergeet niet dat er nog wel wat jong aanvallend talent in onze groep schuilt. Niet iedereen op de club gelooft in ToonVervoort (19), maar je zal zien, die jongen heeft het. Ook JochenVanarwegen (20) heeft het nodige talent om door te stoten, hetzelfde geldt voor Bram Vangeel (19). Voor een basisstek komen die jongens nog niet in aanmerking, maar het zijn waardevolle wisselopties. Het duo Utaka-Ogunsoto is nu de beste keuze, (grijnst) als je kijkt waar we staan in het klassement is het niet eens een slechte.”

Net als Helleputte maakt Utaka zelf zich niet al te veel zorgen over de aanzwellende kritiek rond zijn persoon . Peter Utaka : “Ik ben tevreden over mijn prestaties tot nog toe. Trouwens, het is niet omdat je amper scoort, dat je slecht speelt, maar dat zien critici niet. Als ik tijdens een wedstrijd drie verdedigers naar me toe trek en zo ruimte creëer voor een actie van Patrick, dan heb ik mijn job gedaan, maar als spits sta je blijkbaar alleen in de belangstelling als je scoort. Als ik er de volgende wedstrijd twee in vlam, dan schrijven ze je weer de hemel in. Anyway, wat men ook zegt of schrijft, van een gebrek aan zelfvertrouwen is er geen sprake. Bovendien ga ik steeds tot het uiterste om het de tegenstander moeilijk te maken, ik wil het etiket nonchalant absoluut vermijden.” De concurrentie van een fitte Van den Eede baart Utaka geen zorgen. “De beste speelt, logischer kan het toch niet ? De trainer kent mijn capaciteiten en het samenspelen met Patrick verloopt vlot. Sorry, ik voel geen enkele druk.”

BERT BOONEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier