De Brugse supporters wachten dezer dagen tot er nieuws komt vanuit Jan Breydel. Daar bleef het de voorbije weken verdacht windstil.

Toen Alfred Einstein zich in 1933 in de Verenigde Staten vestigde, op de loop gegaan voor het naziregime na het succes van de nazi’s tijdens de verkiezingen in het Duitsland van 1932, maakte zijn reputatie en aanwezigheid snel indruk, ook op zij die geen snars van natuurkunde begrepen. Journalisten gingen graag bij hem langs, voor meningen over alles en nog wat, omdat Einstein hen altijd welwillend ontving.

Op een keer stelde een journalist Einstein de volgende vraag: “Bestaat er een formule voor succes in het leven?”

“Ja, die is er”, antwoordde de schepper van de relativiteitstheorie.

“Hoe luidt die dan?”, drong de journalist aan.

“Als A staat voor succes, dan zou ik zeggen dat de formule is A = X + Y + Z, waarin X staat voor werk en Y voor geluk”, lichtte Einstein toe.

“En waar staat Z voor?”

Einstein glimlachte en zei toen: “Je mond houden.” (Uit ‘De zoektocht naar Klingsor’, een roman van Jorge Volpi)

Als Einstein gelijk heeft – en wie durft zíjn wijsheid in twijfel te trekken – is Club Brugge goed bezig. Het is zo stil op Jan Breydel, meneer … Terwijl er toch duidelijk was aangegeven dat er kwaliteit bij moest om Anderlecht en Standard bij te benen.

Algemeen manager Filips Dhondt lacht donderdag, als we hem de stelling van Einstein voorleggen: “We zijn héél goed bezig. Want hoewel het stil lijkt, zijn we achter de schermen echt wel aan het werk. Kijk over een uur maar naar de website.” Die kondigt even later de overgang van Glen Verbauwhede naar Kortrijk aan. En een dag later die van Brecht Capon naar dezelfde club. Twee uitgaande transfers, twee tijdelijke overgangen, elk van een jaar. Beiden zaten in Brugge min of meer op een dood spoor. De eerste als vierde doelman, de andere als minimaal derde spits, na Sonck en Akpala. En misschien Dahmane, al kan het dat de nieuwe coach Koster die op de flank uitspeelt. Hoe dan ook, Capon, wat timide, moet zich nu in een andere omgeving proberen te ontplooien. Na Elrio Van Heerden – einde contract en naar Blackburn – zijn er nu drie spelers weg.

Vraag en aanbod

Maar zaten de fans dáárop te wachten? Op het front van de nieuwkomers blijft het stil. Zéér stil. Twee in de loop van vorig seizoen uitgeleende spelers keren terug: Stepan Kucera en Dusan Djokic. Dhondt: “Misschien verrast een van die twee ons wel.” Zou kunnen, maar hun uitleenbeurt was alvast geen succes, al probeerde de entourage van de Tsjech dat nog een beetje te verbloemen. Maar iemand die schoorvoetend moet terugkeren naar Sparta Praag, daar slechts in de helft van de matchen basisspeler is, en na een halfjaar alweer verkast naar Baumit Jablonec, heeft er toch niet zo’n goed seizoen op zitten. Ook al deed topclub Sparta het niet zo goed en was er een trainerswissel.

Club hoopt evenwel nog op Kucera, die nu beter Engels zou spreken. En misschien heeft hij inmiddels wat beter tactisch inzicht. Bij zijn vorige passage werd hem met video geregeld duidelijk gemaakt dat het beter kon in de omschakeling. Bij balverlies werd hij te makkelijk uitgespeeld. ” Yes, yes, yes“, knikte Kucera steevast bij het zien van de beelden. Om de wedstrijd daarop dezelfde fout te maken. Misschien heeft Koster meer succes met de Tsjech.

Een andere terugkeer is die van Dusan Djokic (29). Qua mentaliteit een crème van een jongen, tot alles bereid en steeds met de glimlach, maar kwalitatief onvoldoende om pakweg Sonck of Akpala uit de ploeg te spelen. Dat bleek ook bij Omonia Nicosia, waaraan hij begin januari werd uitgeleend. Zes wedstrijden, nul competitiegoals. Het zou ons dus niet verbazen mocht hij straks, als een club zich meldt, opnieuw vertrekken.

Van nieuwkomers was tot bij het ter perse gaan geen sprake. Luc Devroe reisde de voorbije weken veel rond, maar blijkbaar is afronden niet evident. In Zweden ontdekte Club bij Göteborg Adam Johansson, een rechtsachter, en Mattias Bjärsmyr, een centrale verdediger. Vooral voor die laatste wil Club een inspanning doen, want het is naarstig op zoek naar een complement voor Antolin Alcaraz (als die tenminste blijft, er zijn wat Spaanse contacten). Iemand die, meer dan Kucera of Simaeys, zich kan vastbijten in een spits. Bjärsmyr kan dat, hij is 23 en volgens de Zweedse pers stond hij in januari al in de belangstelling van Anderlecht. Hij is straks einde contract, maar de Zweedse competitie – een zomercompetitie – is nog net niet halverwege.

Vanuit Griekenland werd Nastja Ceh aangeboden, maar de 31-jarige Sloveen kreeg een neen van de ploeg voor wie hij tussen 2001 en 2005 speelde. Devroe bekeek in Saint-Etienne ook Frankrijk-Nigeria, en volgde Olubayo Adefemi, zilveren medaille op de Olympische Spelen. U weet wel: het Nigeria dat België in de halve finale uitschakelde. Adefemi is een rechtsachter, die al in Israël heeft gezeten en bij Rapid Boekarest en in januari een contract tekende bij het Oostenrijkse Rheidorf Altach. Hij was graag naar Brugge gekomen, maar Club zei neen.

Wachten op Koster

Veel volk gaat Club niet halen, hoor je. Zeker geen vier of vijf spelers. En de eerste prioriteit is een centrale verdediger, zodat Jeroen Simaeys een rij kan opschuiven en terechtkomt op de plaats waarvoor hij werd gehaald: verdedigende middenvelder. Op dat middenveld worden de postjes straks dus duur.

Veel meer moeten we in een eerste fase niet verwachten, beaamt Filips Dhondt: “Niet vergeten dat we na Nieuwjaar al fors hebben geïnvesteerd in drie nieuwe spelers ( Odjidja, Kruska en Dahmane, nvdr). Dat heeft Club in het verleden nog gedaan, met het oog op hun integratie.”

Allicht wacht men ook op de eerste conclusies van Adrie Koster, die vanaf volgende week intensief met de kern begint te werken. Ten slotte loopt de transferperiode tot eind augustus, zo dringend is het nu niet.

Een 4-3-3 is iets waar Koster graag mee uitpakt, zeggen ze in Nederland. In een interview met het tijdschrift Menzo liet de Nederlander verstaan dat Club Brugge gekozen heeft voor “aanvallend voetbal”. Dat belooft.

Met Vargas centraal of op de flank? Het is maar de vraag hoe fit de Venezolaan terugkeert uit vakantie. Zijn fysieke paraatheid was vorig seizoen een groot probleem, zelden kon hij zijn rendement op de flank langer dan een uur aanhouden. En centraal speelde hij zijn mindere matchen, een uitdaging voor de nieuwe coach.

Koster was de voorbije week een paar dagen in Brugge om afspraken te maken over de manier van werken. Hij zat rond de tafel met de medische staf en overlegde over de aanpak van de stage. Fysiektrainer Jan Van Winckel krijgt er nog wat extra werk bij: hij zal ook de trainingsplanning van de beloften voor zijn rekening nemen. Er komt geen specifieke revalidatietrainer voor geblesseerden, maar men wil nog meer aandacht voor blessurepreventie en geblesseerde spelers zullen weer iets makkelijker elders mogen revalideren, om de clubkinesisten niet te veel te overbelasten.

Commercieel verloopt alles naar wens, de signalen van de dienst kaartenverkoop zijn goed, al hoedt Dhondt zich ervoor om exacte cijfers te geven. “We zijn op het niveau van vorig seizoen en zoals u weet was dat qua abonnementen een recordjaar.”

door peter t’kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier