AC Milan is aan herbronning toe.

Als Inter, AS Roma en Juventus geen tandje bijsteken in de Champions League, verdedigt alleen nog het bescheiden Udinese, uitkomend in de UEFA Cup de Italiaanse kleuren in de volgende ronde van het Europese voetbal. In die UEFA Cup verloor Sampdoria van een kleurloze tegenstander uit Oekraïne en was Fiorentina in Amsterdam de best voetballende ploeg maar kreeg het deksel op de neus. Toch was het vooral de uitschakeling van AC Milan die verraste.

Milan liet thuis een 2-0-voorsprong uit handen glippen tegen Werder Bremen. Daardoor is het aan zijn tweede opeenvolgende slechte seizoen bezig. Een jaar geleden was het ook al uitgeschakeld in de titelstrijd, de CL en de beker. Nog maar eens blijkt hoe afhankelijk de verouderde en onevenwichtig samengestelde kern is van de prestaties van Kaká: zonder hem kunnen de rossoneri nog amper winnen.

Milan gaat gebukt onder een blessurereeks als nooit tevoren. Ook de revalidatie van de geblesseerden sleept telkens langer aan dan voorzien. AlessandroNesta mocht eerst een halfjaar alterna-tieve therapie volgen, om vervolgens te concluderen dat een operatie noodzakelijk was. Kaká werd al op 15 februari terug verwacht, maar is er nog altijd niet bij. De CL-zeges in 2003 en 2007 camoufleerden nog een en ander, maar de laatste titel dateert ondertussen al van vijf jaar geleden.

Met de opdoffer tegen Werder nam Paolo Maldini vervroegd afscheid van het Europese voetbal. Een opvolger voor hem moet Milan nog zoeken. In de kern wordt sowieso verandering verwacht. De terugkeer van Andriy Shevchenko was een maat voor niets. Over een verlengd verblijf van David Beckham wordt deze week beslist. Nog belangrijker is de vraag wie volgend jaar trainer wordt. Het contract van Carlo Ancelotti loopt na dit seizoen nog een jaar, maar na acht seizoenen lijkt er sleet te zitten op de relatie. In afwachting kreeg de ploeg van afgevaardigd bestuurder Adriano Galliano maar één opdracht: binnen de eerste drie eindigen en Milan op die manier rechtstreeks kwalificeren voor de CL-groepsfase.

Pavel Nedved (36) benadrukte nog eens dat hij na dit seizoen stopt met voetballen. “Ik amuseer me nog, maar ik ben moe.” De Tsjechische middenvelder, die bij Juventus aan zijn achtste seizoen bezig is, wil voor hij stopt nog graag de CL winnen. Maar ook als dat niet lukt, blijft de routinier bij zijn besluit.

Mauro Camoranesi, de 32-jarige rechterflankspeler van Juventus, is 40 dagen niet inzetbaar door een spierblessure.

Marco Di Vaio (32), vorig jaar slechts goed voor drie competitiegoals bij Genoa maar nu met Bologna topschutter in de Serie A met zestien goals, gaf aan dat hij ook volgend jaar bij Bologna blijft: “Zelfs als de ploeg zakt naar de Serie B.” Andere Italiaanse ploegen interesseren hem niet meer, het buitenland – waar de spits al voetbalde – evenmin: “Als ik nog naar het buitenland ga, is het met vakantie.”

AS Roma moet middenvelder Simone Perrotta (31) waarschijnlijk twee maanden missen. Perrotta viel vorige week op training uit met een heupblessure.

Palermo heeft een nieuwe spits: voor de 20-jarige Uruguayaan Abel Hernández betaalde het vier miljoen euro aan de Uruguayaanse club Penarol.

Juventus heeft het prestigieuze beloftetoernooi van Viareggio gewonnen. Het klopte in de finale Sampdoria met 4-1 en volgt op de erelijst Inter op. Het is al de zesde eindzege van de Oude Dame.

Abel Balbo, ex-aanvaller van Udinese, AS Roma, Parma en Fiorentina, is dan toch coach van Treviso. Vorige week dinsdag stapte de nieuw aangeduide trainer al na tien minuten op omdat zijn spelers niet opdaagden op training. Uiteindelijk bleek het om een misverstand te gaan, donderdag nam de Argentijn dan toch de uitdaging aan om de tweedeklasser van de laatste plaats weg te krijgen.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier