AA Gent haalde vorige week met Yaya Soumahoro bij het Thaise Muang Thong United een Ivoriaanse linkerflankspeler die een contract voor drie jaar tekende. Is heel sterk één tegen één, is snel, heeft scorend vermogen, maar zal zich vooral in verdedigend opzicht nog een paar maanden moeten aanpassen, klinken de kwalificaties die hem bij zijn transfer vergezelden. “Een speler met een grote toekomst, zo’n speler bestaat op dit moment niet in België”, voegt Robert Procureur, de Belgische technisch directeur van de club eraan toe.

De link tussen AA Gent en Thailand kwam er omdat René Desaeyere er trainer is en diens makelaar, René Vijt, via ISM een van de ‘huismakelaars’ van AA Gent is. Desaeyere zelf dankt zijn aanstelling in Thailand aan Robert Procureur, die een Belgische trainer wou voor een vlottere interne communicatie en in Desaeyere iemand vond met ervaring in Japan en Zuid-Korea.

Procureur werkt, zegt hij, ook samen met de voetbalacademies die Jean-Marc Guillou in Thailand en Vietnam heeft, maar met die academie, zegt Robert Procureur, heeft de overgang van Yaya Soumahoro evenwel niets te maken. “Ik heb ook een goed netwerk in Ivoorkust. Die spelers passeren dan via Thailand als aanpassing. Jullie zullen verrast zijn. Ooit, over twee, drie jaar misschien al zullen via de academie ook Thaise spelers komen. Er zijn er goeie – slechts twee of drie misschien – maar er wonen hier 70 miljoen mensen, met tv-rechten en wedstrijden die hier kunnen gevolgd worden, kan je iets opzetten. Ik heb met de club een Thaise mediagroep als partner. Ze investeren in voetbal en we bouwen de club – we zijn drie keer kampioen geworden in vier jaar – op z’n Europees uit, met merchandising, vipboxen… Ik wil de markt openen met België, connecties tussen België en Thailand creëren. De Thaise competitie is van niveau derde klasse in België naar de top van tweede gegroeid. Het land is in evolutie, zoals ook Japan is gegroeid. Als Thailand sterker wordt als voetballand zullen ze België niet meer nodig hebben, dus het is nú dat je banden moet smeden.”

Ook nieuw bij AA Gent zijn David Penneman (36), voormalig trainer van Beveren, die onder Etienne De Wispelaere ook beloftetrainer wordt, en Yannick Ferrera, de neef van assistent-trainer ManuFerrera en voordien trainer van de -15 bij Anderlecht, die ter vervanging van Stan Van den Buijs de wedstrijdscouting en videoanalyse zal verzorgen. Iets wat hij vorig seizoen tijdens de play-offs ook al had gedaan. S

RAOUL DE GROOTE

‘Het is nú dat je banden met Thailand moet smeden.’

Robert Procureur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier