De directie van KV Kortrijk hoopt dat de finale van de Cofidis Cup een boost zal betekenen voor de verdere uitbouw van de club: meer supporters, meer inkomsten en meer prestige.

Behalve de titel in tweede klasse (2008) staat de prijzenkast van KV Kortrijk nog helemaal leeg. “Het behalen van de bekerfinale is dus ronduit historisch te noemen”, vertelt Luc Demeyere, de voorzitter van het Kortrijkse directiecomité. “We zien de finale als een beloning voor iedereen die na het faillissement in 2001 de club weer mee groot heeft gemaakt: spelers, fans, sponsors, medewerkers en bestuur. We kijken niet alleen achteruit, maar beseffen ook dat een eventuele bekerwinst KV Kortrijk in de toekomst naar een hoger niveau kan tillen.”

Voor de terugwedstrijd in de halve finales tegen Bergen daagden amper 4792 toeschouwers op. Niet meteen een bemoedigend getal voor een club die straks de helft van het Koning Boudewijnstadion moet vullen. “En toch maken we ons sterk dat we de 18.000 kaarten die ons toegewezen zijn, allemaal aan de man zullen brengen”, zegt Demeyere. Financieel en administratief manager Matthias Leterme vult aan: “De media halen het bekertoernooi voortdurend naar beneden en besteden er weinig aandacht aan. In de sportkaternen van de kranten stond de voorbeschouwing op die match pas op pagina vier of vijf. Dan moet je niet verwonderd zijn dat het massale enthousiasme bij het publiek uitblijft.”

Voor de historische finalematch op 24 maart rekent de club dus wél op een algemene mobilisatie. “De laatste dagen heeft de telefoon roodgloeiend gestaan: iedereen wil een ticket, ook al zijn er nog geen prijzen bekend”, zegt Leterme. “Zelfs als maar de helft van de personen en bedrijven die nu al beloofd hebben een bus te vullen, effectief toezegt, krijgen we het Kortrijkse vak gevuld”, stelt Demeyere. “Succes trekt altijd aan en het is de bedoeling om zo veel mogelijk van die gelegenheidssupporters langer aan ons te binden. Een pak voetballiefhebbers uit de regio gaat nog steeds om de twee weken naar het noorden van de provincie ( Brugge, nvdr). We hopen een aantal van hen te overtuigen dat het hier in Kortrijk minstens even leuk is.”

Of de Kortrijkse fans zullen kunnen verzamelen in een supportersdorp op de Heizel, is nog niet duidelijk. “We proberen daarover zo snel mogelijk uitsluitsel te krijgen van de KBVB en van de stad Brussel”, doet Leterme uiteen. “Cercle Brugge en Gent organiseerden twee jaar geleden zo’n evenement, maar vorig jaar kreeg Westerlo dan weer geen toestemming.”

Een eventueel feest na de finale zal plaatsvinden in het Guldensporenstadion zelf, en niet in het stadscentrum van Kortrijk. “We kunnen de dag nadien wel de stad in trekken voor een huldiging, maar het is logisch dat we in de eerste plaats hier feesten. We gaan de cafébazen op de Grote Markt niet rijk maken”, knipoogt gedelegeerd bestuurder Patrick Turcq.

Financieel blijkt de bekerfinale in elk geval een serieuze meevaller. “De inkomsten zijn vergelijkbaar met die van play-off 1”, schat Matthias Leterme. “We hebben ons budget sinds 2008 al verviervoudigd tot ongeveer 8 miljoen euro,” weet Demeyere, “maar toch zullen we pas aan het eind van volgend seizoen een grote financiële sprong kunnen maken. Vanaf dan tellen we immers volwaardig mee in de vijfjarenrangschikking. En die is doorslaggevend voor de verdeling van de tv-gelden.”

Ook het prestige blijkt een rol te spelen in Kortrijk. “Als we play-off 1 zouden halen én we winnen de beker, dan is dat even straf als Anderlecht dat de dubbel pakt”, zegt Demeyere. “Dat opent sowieso nieuwe commerciële opportuniteiten.” Ook de spelers zijn gecharmeerd van het succes, beweert Leterme: “Voetballers krijgen hier geen vet betaalde contracten, maar komen wel graag werken. Een prijs pakken en in de subtop eindigen is soms doorslaggevend bij het aantrekken van buitenlandse spelers.”

Er rest wel nog een serieus probleem als Kortrijk via de beker Europees voetbal zou halen: “De breedte van ons veld is vier meter te klein volgens de UEFA-normen”, zucht Leterme. “We hebben gepolst bij Brugge en Gent, maar daar geven de ordediensten voorlopig geen groen licht. In Gent hebben ze vijf jaar geleden Zulte Waregem uit de nood geholpen, maar ze overwinterden en kregen toen Ajax en Newcastle over de vloer. Daardoor denkt men nu wel twee keer na. De ideale oplossing zou het stadion van Lille of Lens zijn, maar de UEFA staat in principe geen matchen buiten de eigen landsgrenzen toe.”

DOOR BREGT VERMEULEN

“Als we de beker winnen én we halen play-off 1, dan is dat even straf als Anderlecht dat de dubbel pakt.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content