SP. Lokeren OV

Olivier Deschacht © belgaimage

analyse

In de laatste rechte lijn van de zomermercato werd sportief directeur Reynders de laan uitgestuurd. Een vreemde timing, maar geen verrassende beslissing. Showde Reynders in het verleden zijn koopmanskunst met bijvoorbeeld Harbaoui en Vanaken, goedkoop uit tweede klasse opgevist en duur verkocht, dan staan daar in de voorbije transferperiodes weinig rendabele (top)aankopen als De Sutter (wiens contract werd ontbonden), Starzynski, Ghadir en Jambor tegenover. Plus nog een bataljon namen die deze zomer even anoniem weer vertrokken als ze kwamen: Enoh, Söder, Ofkir, Slagveer, Ninaj, Mendy. Het onverwachte vertrek van ancien Maric is wel een aderlating.

De vier trainerswissels op drie jaar tijd zijn een deel van de verklaring voor het warrige transferbeleid: Leekens wilde atletische types, Kristinsson en Peeters zochten voetballend vermogen. Waar Maes en Reynders in hun eerste periode (2010-2015) stap per stap een uitgebalanceerd elftal boetseerden, lijkt het nu vooral een festival van opportuniteiten… waarin makelaars (te) veel inspraak hebben. Zie het dossier van de jonge spits Jovanovic, waarin Lokeren zich liet meeslepen in een opbod met Club Brugge. Ook die andere offensieve versterking, Saroka, blijft een vraagteken. Mede door een taalprobleem verloopt zijn integratie moeilijk. Enkel de ervaren verdedigers Ben Harush en Deschacht kunnen als certitudes worden gezien. Het is tekenend dat Maes voorin nog steeds teruggrijpt naar Miric en Hupperts, beiden eerder al eens als ‘onvoldoende’ bestempeld.

SP. Lokeren OV

transfers In

Saroka (Dinamo Minsk, Blr), Jovanovic (Partizan Belgrado, Srb), Ben-Harush (Maccabi Haifa, Isr), Deschacht (transfervrij), Frankowski (Jagiellonia Bialystok, Pol).

Out

Geens (Lierse Kempenzonen), Ninaj (Fortuna Sittard, Ned), De Prycker (R Knokke FC), Söder (IFK Göteborg, Swe), Maric (FC Lugano, Sui), Enoh (FC Politehnica Iasi, Rou), De Sutter (contract ontbonden).

weetjes

Tom De Sutter (33), de bestbetaalde speler in de clubgeschiedenis, haalde sinds 7 april vorig seizoen (play-off 2 tegen Beerschot Wilrijk) geen enkele keer meer het wedstrijdblad. Omdat deze zomer geen andere club bereid bleek hem over te nemen, werd zijn contract ontbonden.

Lokeren zag zijn vaste strafschopnemer vertrekken. Verdediger Mijat Maric (34) scoorde in acht jaar Lokeren 45 keer, waarvan liefst 29 keer op strafschop. Wie wordt zijn opvolger?

Olivier Deschacht (37) speelde twee jaar bij de jeugd van Lokeren, tot hij op zijn zestiende naar Anderlecht vertrok. Zijn vader Ronny was begin jaren 2000 de belangrijkste sponsor op Daknam en prijkte met zijn firma Deschacht Plastics ook op de shirts. Xavier, jongere broer van Olivier, zat in die periode in de A-kern van Lokeren.

Killian Overmeire moet nog 33 wedstrijden spelen om Bob Hoogenboom (449 matchen) te onttronen als speler met het meeste aantal competitiewedstrijden voor Lokeren. Dat kan dus dit seizoen nog gebeuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier