Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

Misschien nog het meest tekenend voor de dopingcrisis waarin het wielrennen vorige week verzandde door het uitbreken van het Spaanse dopingschandaal, is dat niemand echt verbaasd is over de wantoestanden die nu aan het licht kwamen. Eerst de feiten : in operatie Puerto, een grootsopgezet dopingonderzoek van het Spaanse gerecht, werd de handel en wandel van gynaecoloog Eufemanio Fuentes nauwlettend in de gaten gehouden. Fuentes wordt ervan verdacht bij toprenners illegale bloedtransfusies te hebben uitgevoerd. Het bloed van de renners werd buiten competitie afgetapt, vervolgens behandeld met zuurstof, en op strategische momenten in het seizoen weer ingespoten. Medische spitstechnologie, die naar verluidt bijzonder moeilijk op te sporen valt.

De Spaanse onderzoekers beweren een klantenlijst van tweehonderd namen te hebben gevonden, waaronder meerdere toprenners. Als dat waar is, dan heeft zowat iedereen die van ver of dichtbij bij het Spaanse wielrennen betrokken is, boter op het hoofd. Vorige week arresteerden de onderzoekers Manolo Saiz, de manager van de Spaanse wielerploeg Liberty Seguros en in het peloton een alom gerespecteerd man. Diezelfde dag volgde José Ignacio Labarta, de assistent-directeur van Communidad Valenciana, het vroegere Kelme. Ze zijn ondertussen vrijgelaten. Zaterdagavond mocht Fuentes de gevangenis verlaten, nadat de dokter een borgsom van 120.000 euro betaalde.

Momenteel is nog onduidelijk of het team van Saiz deze affaire zal overleven. Hoofdsponsor Liberty Seguros nam aanvankelijk de enige logische beslissing en wilde met onmiddellijke ingang de sponsoring beëindigen. Later verklaarden ze toch hun contractuele verplichtingen tot en met het einde van het seizoen na te komen. Daardoor dient co-sponsor Würth het team niet over te nemen, al beweerden andere bronnen dat ook de Duitse firma eraan denkt de wielrennerij te verlaten.

Operatie Puerto zou een uitloper zijn van de affaire Jesus Manzano. De voormalige Kelmerenner deed enkele jaren geleden een boekje open. Manzano werd destijds weggehoond, men noemde hem een fantast. Nu komen wel dezelfde namen in opspraak die hij toen vernoemde.

Ook Ivan Basso en Jan Ullrich werden genoemd. Als ook die beschuldigingen concreet blijken te zijn, komt er in het slechtst denkbare scenario dit jaar misschien een Tour zonder zijn drie grote favorieten. We mogen er niet aan denken.

JEF VAN BAELEN