Thomas Christiansen is met VfL Bochum de gevierde topscorer en de verrassing van het seizoensbegin.

Wie in Duitsland voor de competitiestart had voorspeld dat VfL Bochum en Hansa Rostock na drie speeldagen de stand met het maximum van de punten zouden aanvoeren, werd automatisch voor gek verklaard.

Bij promovendus VfL Bochum is het vooral Thomas Christiansen (29) die zich in de kijker speelt. De Deen schoot enorm sterk uit de startblokken, met drie goals tegen Energie Cottbus, twee treffers tegen FC Nürnberg en afgelopen weekend nog een doelpunt bij de verrassende 2-4-winst op Bayer Leverkusen. Voor zijn goals tegen Cottbus kreeg hij al een Mercedes Smart cadeau van sponsor Klaus-Peter Schütt, die in een gulle bui die wagen beloofde bij een hattrick.

Eigenlijk komt de erkenning pas laat voor de aanvaller, die met VfL Bochum al aan zijn veertiende ploeg toe is. Als achttienjarige gold hij als een van de grootste Europese talenten. Hij werd toen door Barcelona overgenomen van Bröndby, maar verloor de concurrentiestrijd van Jordi Cruijff. Daarna begon hij aan een zwerftocht over verschillende clubs, maar de echte doorbraak volgde nooit : via Gijón, Osasuna, Santander, Oviedo, Villarreal, Parassa, Panionios Athene en Herfölge kwam hij vorig seizoen bij Bochum in de tweede Bundesliga terecht.

Christiansen, die via zijn moeder in het bezit is van een Spaanse identiteitskaart en die in 1994 twee caps verzamelde, verklaarde ondertussen in die Welt dat zijn Spaans temperament een ideale aanvulling vormt voor zijn koelbloedigheid als Viking. Het was enkel op aandringen van landgenoot Sören Colding dat hij begin 2001 voor Bochum opteerde. Pablo, de koosnaam die de Spaanse Deen al snel meekreeg, lag met zeventien treffers vorig seizoen aan de basis voor de promotie.

Er bestonden lange tijd twijfels of hij het Bundesliganiveau zou aankunnen, iets wat hij nu terdege bewees met zijn uitstekende prestaties. Trainer Ralf Zumdick is er van overtuigd dat door de sterke verrichtingen van Christiansen zijn ploeg een probleemloos seizoen tegemoet gaat. Maar Spanje blijft toch de heimat voor de spits, die in Barcelona een immobiëlenfirma bezit. Een terugkeer en bevestiging in de Primera División blijft een droom voor de goalgetter. ( FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier