Anke De Mondt doet een gooi naar de Euroliga.

Iedereen verwachtte Ann Wauters als enige Belgische in de Final Four van de prestigieuze Euroliga bij de vrouwen. Maar het is uiteindelijk Anke De Mondt (29, 1,80 m) die de honneurs waarneemt. Met haar Spaanse team uit Salamanca neemt de Belgische international het volgend weekend (3 en 5 april) op tegen het Hongaarse Sopron. En wat belangrijker is: haar ploeg geniet thuisvoordeel, want de Final Four heeft in Salamanca plaats.

“Onze kwalificatie was voor iedereen een heuglijke verrassing”, geeft De Mondt toe. “Bij het begin van het seizoen hadden we als doel vooropgesteld dat we even goed wilden doen als de twee vorige seizoenen, namelijk kwartfinales of achtste finales. Dat we nu al verder staan, zorgt natuurlijk voor een uitgelaten sfeer in de club.”

Het thuisvoordeel vindt de vleugelspeelster relatief: “We spelen inderdaad in Salamanca”, stelt ze. “Niet in onze gebruikelijke sportzaal, omdat die te klein is voor dergelijke topevenementen. De Final Four wordt in een grotere zaal afgewerkt, maar ik ben er zeker van dat we ook daar op ons trouwe publiek kunnen rekenen als zesde man. Het vrouwenbasketbal leeft echt in Salamanca, er zit geregeld tussen de 3000 en 4000 man in de tribune. De stad bezit immers weinig andere sportieve uithangborden: de voetbalploeg speelt in de tweede klasse en de mannelijke basketbalploeg zelfs nog lager.”

Anke De Mondt schat de kansen om door te stoten in de halve finale tegen Sopron vrij hoog in. “De Hongaren hebben een jong team met een gemiddelde leeftijd van rond de 22 jaar”, weet ze. “Zij hebben dus niets te verliezen, maar in principe moeten we hen de baas kunnen. In de finale wacht ons dan sowieso een Russisch team aangezien de andere halve finale tussen Ekaterinburg en Spartak Moskou gaat. Twee grootheden, maar in een eerder stadium versloegen we al tweemaal CSKA Moskou ( de ploeg van Ann Wauters, nvdr) in hun eigen zaal, dus waarom zouden we nu geen kans maken?”

De Mondt is aan haar tweede seizoen bij Halcon Avenida Salamanca bezig, nadat ze in Spanje eerder ook al voor Burgos uitkwam. Onze landgenote oogst dit seizoen veel lof. “Ik speel meer dan 30 minuten per wedstrijd, meer dan de Amerikaanse meisjes in de ploeg. De coach schenkt me heel veel vertrouwen”, besluit ze tevreden. S

DOOR DANIEL DEVOS EN MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier