De drie tenoren stapelden de reserves op.

Zelden was een veldritseizoen zo onvoorspelbaar als dit jaar. Zelden ook begonnen de toppers met nog zoveel energiereserves aan de kerstperiode, waarin hen haast dagelijks een belangrijke confrontatie wacht. Van de aangekondigde driestrijd tussen Sven Nys, Niels Albert en Zdenek Stybar kwam dit seizoen nog niet veel in huis. Het is veelbetekenend dat het toptrio enkel en alleen in Koksijde het volledige podium kon opeisen. In iedere andere cross wrong zich minstens een van de zogenaamde uitdagers tussen de drie tenoren.

In geen enkele fase dit seizoen deden Albert, Stybar en Nys hun motor gelijktijdig op kruissnelheid draaien. De Tsjechische wereldkampioen schoot als een raket uit de startblokken. Albert daarentegen werd aanvankelijk gehinderd door een knieblessure en ook Nys betaalde bij de start van zijn veldritcampagne een prijs voor zijn mountainbikezomer. Net toen beide Vlaams-Brabanders in staat waren om Stybar partij te geven, moest die geblesseerd aan de kant.

Niemand van de grote drie droomt nog van de grand slam, de eindzege in alle klassementen. Een na een stelden ze noodgedwongen hun ambities bij. Nys maakte na zijn teleurstellende openingswedstrijd in Aigle al meteen een kruis over de wereldbeker. De kannibaal koos resoluut voor een tiende eindzege in de Superprestige en stilde tussendoor zijn honger met overwinningen in de klassiekers van de Koppenberg, Gavere en Overijse. Zijn dorpsgenoot Albert is zowel in de Superprestige als de GvA-trofee te ver teruggeslagen. Hij kan zich volledig focussen op de wereldbeker, waarin hij aan de leiding staat. Stybar ten slotte zal door zijn gedwongen rust alleen nog in de GvA-trofee een stem in het kapittel hebben.

Zo lopen de klassementsbelangen van de drie tenoren netjes gescheiden. Zo kan ieder zijn gang gaan in zijn eigen speeltuin. De grote drie kunnen tussendoor veel vaker dan vorig jaar de spaarknop van hun energietank indrukken. Wie een klassement moest opgeven, zat met zijn gedachten meteen bij de kampioenschappen, waar de opgestapelde reserves doorslaggevend zijn. Elk nadeel heb zijn voordeel, redeneerden Albert, Nys en Stybar ieder op toer. Maar de ironie wil dat ze de voorbije maanden alle drie al eens de handrem hebben aangetrokken. Zo gaan ze nu toch met gelijke wapens de laatste rechte lijn van het veldritseizoen in. De verhoopte strijd tussen de drie meesters zit er eindelijk aan te komen, nu ook Stybar afgelopen week positieve signalen uitstuurde van op Majorca.

In afwachting daarvan heeft Kevin Pauwels haast geruisloos de volgende trede genomen op zijn trap naar de top. Als er deze herfst iemand uitblonk in regelmaat, dan was het wel de pupil van Marc Herre-mans. Het zelfvertrouwen van de stille Kempenaar groeide zienderogen. En ook het 22-jarige talent Tom Meeusen ligt op de loer. Voor hem mag de sneeuw met bakken blijven vallen. Het mag niemand verbazen als Pauwels of Meeusen straks op de kampioenschappen het toptrio een pad in de korf zet.

door benedict vanclooster

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier