Leegloop dreigt bij Feyenoord.

Met zeven aflopende contracten staat de volksclub uit Rotterdam-Zuid na dit seizoen op een kruispunt. De vraag is dan ook wat de consequenties zijn en in hoeverre coach Mario Been en technisch directeur Leo Beenhakker een uittocht kunnen tegenhouden.

Het was Jonathan De Guzman (22) die als eerste zijn vertrek aankondigde. De middenvelder heeft naar eigen zeggen nood aan een nieuwe uitdaging. “Sportief, maar ook qua leven”, opperde hij in VI. “Ik kon naar CSKA Moskou. Maar het gaat mij niet om geld. Het liefst vertrek ik naar Spanje. Mijn broer speelde daar bij Deportivo La Coruña, en vertelde dat het voetbal, het land en de temperatuur daar het best bij me passen. Ik moet nu aan mezelf denken. Na Manchester City ketste vorige zomer ook een transfer naar Valencia af, omdat zij er niet in slaagden een speler te verkopen. Ik hoop op een snelle oplossing.”

Ook Roy Makaay, aanvoerder Giovanni van Bronckhorst, Andwélé Slory, Denny Landzaat, Stefan Babovic en titularisdoelman Rob van Dijck (41!) hebben aflopende verbintenissen in De Kuip. Kevin Hofland en Tim de Cler zitten dan weer in een lastiger parket: zij liggen nog tot 2011 onder contract, maar mogen weg van de clubleiding. Bovendien wordt er overwogen om Luigi Bruins te verhuren. Toch wil coach Been nog wat ervaring behouden. “Wij deden Gio en Rob een aanbieding. Zij kunnen blijven, maar aan minder salaris. Dat is het directe gevolg van onze huidige financiële situatie.”

Beenhakker maakt zich weinig zorgen. Optimistisch als altijd noemt hij de aflopende contracten “een grote chal-lenge“. Maar hij begrijpt ook het dilemma. Net als Been moet hij in een spagaat bouwen aan een ploeg. Het duo zette Feyenoord de afgelopen maanden weer op de kaart, maar om de hoek loert het gevaar dat ze de heroverde terreinwinst niet verder kunnen uitbreiden.

Beenhakker en Been moeten zonder geld een selectie samenstellen die volgend seizoen de gewenste en noodzakelijke volgende stap moet maken. Dat lijkt een onbegonnen zaak, maar juist in zo’n situatie is Don Leoop zijn sterkst.

AZ-spits Ari veranderde van gedacht. Na de komst van Dick Advocaat als interim-coach wil hij toch zijn kans gaan en niet vertrekken.

Bekerhouder Heerenveen werd in de achtste finale van de KNVB-beker met 3-1 uitgeschakeld door PSV. Timmy Simons speelde nog eens een hele wedstrijd, Brian Vandenbussche werd net voor rust vervangen. In de kwartfinale moet PSV het nu opnemen tegen Feyenoord.

FC Utrechtverdediger Alje Schut maakte na acht maanden blessureleed (knie) zijn wederoptreden in een oefenduel.

Theo Lucius (33) verdiende tijdens een trainingsweek in Portugal een overeenkomst tot het einde van het seizoen bij FC Groningen. De verdediger zat sinds vorige zomer zonder club, nadat zijn contract bij Feyenoord niet werd verlengd.

Aanvaller Soufiane Dadda (19) speelt ook volgend seizoen nog voor VVV-Venlo.

NAC kan na een half jaar weer rekenen op middenvelder Tommie van der Leegte, die in juli uitviel met een enkelletsel. Het aflopende contract van aanvallende middenvelder Martijn Reuser (34) wordt niet verlengd. Ook Kurt Elschot en Ellery Cairo mogen weg.

Hans Verbunt is niet langer voorzitter van Willem II. De man, die in 2006 aan het roer kwam, nam zijn besluit omwille van persoonlijke redenen.

NEC moet op zoek naar een nieuwe reserveaanvoerder, want linkerflankspeler Lorenzo Davids liet coach Wiljan Vloet weten zich meer op zijn eigen spel te willen focussen de komende weken en maanden. Doelman Gabor Babos blijft kapitein.

De KNVB praat met bondscoach Bert van Marwijk over een contractverlenging tot en met het EK in 2012. Maar hij koppelde zijn toekomst aan die van zijn technische staf. Van Marwijk wil immers graag door met zijn assistenten Frank de Boer, Phillip Cocu en Dick Voorn. Ook wil hij dat Ronald Spelbos als scout verbonden blijft aan Oranje.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier