Emilio Ferrera, kenner van het internationale voetbal en vooral van het Spaanse, blikt vooruit naar Real Madrid-RC Genk.

Emilio Ferrera : “De meeste waarnemers waren het er al langer over eens en vorige week in de Champions League kregen we er weer het bewijs van : de Spaanse ploegen beheersen het Europese voetbal. Real Madrid maakte AS Roma op eigen veld met 0-3 in, Valencia versloeg Liverpool, La Coruña ging winnen op het veld van Bayern München. De suprematie van de Spaanse ploegen merk je aan de cijfers, maar ook aan de manier waarop ze hun overwinningen tot stand brachten. Ze toonden aan dat balbezit een belangrijk wapen is waarmee ze de volgende weken, maanden en jaren de tegenstand kunnen afmaken.

“Vooral Club Brugge moest aan de lijve ondervinden hoe afmattend het kan zijn als je negentig minuten lang achter een ongrijpbare bal moet aanhollen. Barcelona toonde zich heer en meester tegen de Belgische vice-kampioen. Een balbezitpercentage van 75 tegen 25, dat is ongetwijfeld nog nooit voorgekomen in de geschiedenis van de Champions League. Maar eigenlijk is het voor Barça niet meer dan normaal. Het begon allemaal in Nou Camp met het dream team van Johan Cruijff. Voor de meester zelf vormde het een obsessie : technisch meesterschap aan de dag leggen om de tegenstrever te overspelen. De demonstratie van Barcelona vorige week tegen Club Brugge maakt duidelijk dat je jaren werk nodig hebt om tot zo’n heerschappij te komen.”

“De eerste speeldag van de Champions League betekende ook de bevestiging van een andere tendens die zich de laatste maanden inzette. Het Italiaanse voetbal maakt een heuse crisis door, en niet alleen financieel. Voor de wedstrijd tegen Real Madrid had AS Romatrainer Fabio Capello nochtans aangekondigd dat hij wist hoe hij de Madrilenen een halt moest toeroepen. Een interessant vooruitzicht, zeker in de wetenschap dat Capello ooit nog de sportieve leiding in handen had in het Santiago Bernabeustadion. Real Madrid de bal afhandig maken, zorgen dat Roma meer balbezit heeft : daarmee wou Capello zijn ex-ploeg aan banden leggen. Met andere woorden, hij wilde de Spanjaarden in het zand doen bijten door te strijden met hun eigen wapens. Een lovenswaardige intentie, maar als je de bal in je ploeg wil houden, laat je Josep Guardiola niet op de bank. Goeie ideeën hebben alleen volstaat niet, je moet ze ook kunnen toepassen.

“Het Italiaanse voetbal is toe aan vernieuwing, nieuwe denkpistes om een revolutie te kunnen ontketenen. Dat begint volgens mij bij het aanstellen van buitenlandse trainers. De aanstelling van Hector Cuper, een man voor wie ik het grootste respect heb, zal Inter Milaan niet in staat stellen om opnieuw aan de top te komen en er ook te blijven. Waarom is hij niet in Spanje gebleven, ondanks zijn successen met Real Mallorca en Valencia ? Omdat hij niet genoeg van de bal hield en van de tegenstander domineren geen prioriteit maakte. En dat vormt nu eenmaal de belangrijkste factor in de Primera División.”

“Ook in België juich ik de komst van buitenlandse trainers toe. Zowel Trond Sollied als Sef Vergoossen bewezen hun kwaliteiten in de eerste wedstrijd van hun club in de Champions League. Beide ploegen stapten het veld op zonder iets te wijzigen aan hun gebruikelijke opstelling of speelwijze. Ondanks het belang van de wedstrijden toonden noch Vergoossen noch Sollied angst.

“AEK Athene versterkte zijn verdediging fors voor de wedstrijd tegen RC Genk, terwijl Brugge, ook op verplaatsing en nog wel bij Barcelona, trouw bleef aan zijn eigen spelstijl. Een 3-2-nederlaag in Nou Camp is geen beschamend resultaat. Ik ga ermee akkoord dat Club meer doelpunten had kunnen incasseren, maar de uitslag is verre van slecht. Van Genk zou je kunnen zeggen dat ze niet zo best aan de Champions League begonnen door slechts een punt te behalen in eigen huis tegen de op papier minst sterke tegenstander van de groep. Maar ik vind dat het zijn missie volbracht. Genk maakte een solide indruk in zijn eerste Champions Leaguewedstrijd.

“Twee Belgische vertegenwoordigers in de belangrijkste Europese competitie, twee ploegen die hun spelstijl trouw bleven : het zijn stappen in de goeie richting. Als we daar een paar jaar na elkaar kunnen in slagen, zijn we misschien definitief gelanceerd.”

door Pierre Danvoye

‘Twee Belgische ploegen die hun spelstijl trouw bleven in Europa : het zijn stappen in de goede richting.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content