RANKING: 1/2 (FIFA/UEFA) EINDIGDE ALS EERSTE IN GROEP I

PROGRAMMA

10/6 – 18 UUR

SPANJE – ITALIË (GDANSK)

14/6 – 20.45 UUR

SPANJE – IERLAND (GDANSK)

18/6 – 20.45 UUR

KROATIË – SPANJE (GDANSK)

INFO

Oppervlakte: 505.992 km2²

Aantal inwoners: 46,7 miljoen

Hoofdstad: Madrid

Website voetbalbond: www.rfef.es

Legendes: Alfredo Di Stéfano, Luis Suárez, Emilio Butragueño, Andoni Zubizarreta

WEETJES

De Britse krant The Guardian stelde in de aanloop naar het EK alle deelnemers voor in een grappig animatiefilmpje en dat van Spanje eindigde met: “Spain, will it be another fiesta or back to the siesta?” Die siesta verwijst naar de periode tussen 1964 en 2008, waarin Spanje er nooit in slaagde om beter te doen dan de kwartfinales op een groot toernooi.

Italië ligt Spanje niet zo goed. De afgelopen dertig jaar wonnen de Spanjaarden maar drie keer van La Squadra Azzurra. De laatste keer was in de kwartfinale van het EK in 2008. De wedstrijd eindigde op 0-0 en La Roja was uiteindelijk de beste in de strafschoppenreeks (4-2).

TEAMANALYSE

Sinds de met 0-1 verloren openingswedstrijd tegen Zwitserland op het WK in Zuid-Afrika heeft Spanje geen enkele officiële match meer verloren, kloppen de Spanjaarden zich op de borst. Zo wonnen ze in een kwalificatiepoule met Tsjechië, Schotland, Litouwen en Liechtenstein simpelweg alles. Doelsaldo: 26-6. Daar staat tegenover dat La Roja, sinds het wereldkampioen werd, een paar serieuze pandoeringen in oefenwedstrijden incasseerde: 1-0 tegen Engeland, 2-1 tegen Italië, 4-1 tegen Argentinië en maar liefst 4-0 tegen Portugal. De hamvraag is dan ook: heeft deze Spaanse gouden generatie, die ook al de Europese titel in 2008 binnenhaalde, nog genoeg honger? Dat zal, zeker na een loodzwaar seizoen voor de meeste geselecteerden, nog moeten blijken. Een andere vraag is of de magie van het tiqui-tacavoetbal niet stilaan uitgewerkt is? FC Barcelona ondervond het afgelopen seizoen aan den lijve: in de Champions League en in de competitie stootte het op het uiterst efficiënte countervoetbal van respectievelijk Chelsea en Real Madrid. Een tactiek die ploegen als Ierland en Kroatië gaarne zullen hanteren. En waar Italië, hoewel het onder Cesare Prandelli anders probeert te voetballen, een patent op heeft. Maar dé kwestie die heel Spanje dezer dagen bezighoudt, is: wie gaat de positie van de geblesseerde David Villa innemen? De 30-jarige Villa zit ondertussen aan het onwaarschijnlijke aantal van 51 doelpunten in 82 wedstrijden voor de nationale ploeg en was ook in de kwalificatiecampagne voor het EK alweer Spaans topschutter met zeven goals. Voor zijn plaats diep in de spits zijn er drie kandidaten: Fernando Llorente (29 doelpunten voor Athletic Bilbao in alle competities dit seizoen), Alvaro Negredo (10 doelpunten voor Sevilla) en Fernando Torres (12 doelpunten voor Chelsea). Gezien het zwak van Vicente del Bosque voor die laatste, gokken wij op El Niño. Ook de supporters lijken het zo te willen: in een enquête van Marca, waar meer dan 34.000 mensen aan deelnamen, kreeg Torres 46,6 procent van de stemmen achter zich, tegenover 43,8 voor Llorente en 9,6 voor Negredo.

PLUS

Als je een middenveld met Alonso, Busquets, Xavi, Silva en Iniesta de wei in kunt sturen, dan kan je als coach op de bank rustig Sport/Voetbalmagazine lezen. De ideale mix tussen brekers en creatieve spelers. Zelfs als een van de creatievelingen uitvalt, zijn er met Mata, Pedro, Navas en Fàbregas nog alternatieven genoeg.

MIN

Door de afwezigheid van Puyol (34) valt er een pak ervaring weg in de verdediging. Daardoor schuift Ramos wellicht op naar het centrum. De polyvalente Arbeloa depanneert op links, terwijl de onervaren Alba veteraan Capdevila, erbij in 2008 en in 2010, op rechts moet doen vergeten. En Piqué heeft er een kwakkelseizoen op zitten. Als dat maar goed gaat…

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content