Na de magere 1-1 tegen Bosnië bestaan er in de selección geen zekerheden meer.

Hoewel hij onder leiding staat van de ervaren coach Luis Aragonés, kon de Spaanse nationale ploeg alles behalve overtuigen in zijn laatste partijen. De Spanjaarden kenden al een slechte generale repetitie tegen Schotland en trokken die lijn door in de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK 2006. Vorige woensdag ontgoochelde de selección in Zenica tegen Bosnië-Herzegovina over de hele lijn. Onder het toeziende oog van Aimé Anthuenis opende Spanje de score na 66 minuten via Vicente, maar amper acht minuten later maakte Elvir Bolic – een oude bekende van de Primera División bij Rayo Vallecano – alweer gelijk. “Het is onbegrijpelijk dat je een dergelijk stom balverlies lijdt bij een tegengoal”, stelde een gefrustreerde Aragonés vast. De selectieheer had in zijn ploeg gekozen voor een aanvalsduo met Raúl en Antonio Reyes, een voorlinie die tegen Schotland degelijk functioneerde, althans voor een kwartiertje, nadien viel die wedstrijd compleet stil.

Spanje, dat de gewoonte heeft om in de kwalificatierondes alles en iedereen te domineren en daarna in de eindstrijd van een toernooi steevast ontgoochelt, begint door die 1-1 met twijfels aan deze campagne. Voor Euro 2004 had Spanje ook al barragewedstrijden nodig om zich te plaatsen en de Spaanse pers vreest nu een gelijkaardig scenario, de eerste plaats in de groep beschouwen ze niet langer als een zekerheid. Dat er sterk aan de huidige lichting internationals getwijfeld wordt, bewijzen ook de harde woorden van ex-bondscoach Javier Clemente : “Al jaren kampt de selección met een gebrek aan persoonlijkheden. We bezitten goede spelers en tegen kleinere ploegen slagen die er vrij gemakkelijk in om te domineren, maar eens een wedstrijd op karakter beslist moet worden, slagen we er niet in een blok te vormen.” Waarna Clemente er nog snel aan toevoegt : “Tegen België, op 9 oktober, mogen we evenwel niet te veel problemen kennen. Daar moet de kwaliteit bovendrijven.” (DDV)

Claudio Ranieri, trainer van Valencia, verliet vorige donderdag de training voor die afgelopen was : hij liep woedend weg omdat zijn spelers een oefening niet begrepen. Costas Kiassos, een Griekse rechtsback die van Iraklis Saloniki komt, is de vijftiende en laatste transfer van Numancia. Omdat hij zonder contract zat, kon hij nog na de transferdeadline tekenen. Rafael Benítez, voormalig succestrainer van Valencia, gaat zwaar in de clinch met zijn ex-werkgever. De club is hem nog geld verschuldigd en de zaak wordt voor het gerecht gebracht. Espanyol Barcelona heeft volgens een audit een schuldenberg van 34,7 miljoen euro. (DDV)

TOPSCHUTTERS : 1. Milosevic (Osasuna), Rodriguez (Espanyol) 3 goals ; 3. Giuly (Barcelona), Alvaro (Zaragoza), Pandiani (Deportivo) 2 goals.

DDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier