Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Fulham vond met Mark Hughes een nieuwe coach.

In december, na achttien maanden dienst, werd Mark Hughes (46) aan de kant geschoven bij Manchester City, maar sinds vorige week heeft de Welshe ex-spits een nieuwe ploeg. ‘Sparky’ Hughes wordt deze week immers officieel voorgesteld als de opvolger van Roy Hodgson bij Fulham. Hij tekende voor twee seizoenen bij de ploeg die na het opstappen van Hodgson (naar Liverpool) Martin Jol benaderde bij Ajax.

Jol werkte in het verleden in Londen goed bij Tottenham, maar kon in Amsterdam niet weg. En een afkoopsom wilde Fulham ook weer niet betalen. Dus werd gekeken naar wie vrij was. De naam van Sven-Göran Eriksson viel vaak, maar het werd uiteindelijk Hughes, de man die de Zweed bij Manchester City opvolgde.

Evident zal het straks niet worden, want Hodgson deed het heel goed bij een van de kleine broertjes in Londen. De Engelse pers speculeerde er dan ook vrijwel onmiddellijk over dat Hughes wat overtollig volk bij Man. City zal proberen weg te halen. Roque Santa Cruz, Craig Bellamy en Stephen Ireland lijken onder Roberto Mancini uit de boot te vallen. Zij vinden misschien in Londen een reddingsboei. Al kan het even goed dat Hughes gaat voor onbekend talent. Toen de Welshman voor Blackburn Rovers ging werken, ontmantelde hij er snel het team. Hij liet nieuwe en goedkope spelers zoals David Bentley, Ryan Nelsen en Stephen Warnock van het grote werk proeven.

Als speler kan Hughes bogen op heel wat ervaring. Hij kwam al op zijn zestiende bij Man. United, maar moest drie jaar wachten tot hij in de A-ploeg debuteerde. In 1985 werd hij Jonge Prof van het Jaar. Toen Terry Venables manager werd van Barcelona nam die hem in 1986 mee naar Catalonië, maar dat werd geen succes. Hughes werd na één seizoen al uitgeleend aan Bayern München, waar Man. United hem in 1988 alweer oppikte. Onder Sir Alex Ferguson won hij zeven prijzen in evenveel jaar.

Zijn carrière als manager verloopt voorlopig goed. Hughes was bondscoach van Wales, toen hij in 2004 voor Blackburn tekende. Hij haalde de ploeg weg uit de degradatiestrijd en parkeerde ze een seizoen later op een zesde plaats. Bij City ging het evenmin onaardig: met een dik transferbudget haalde hij onder meer Robinho, Emmanuel Adebayor en Gareth Barry, waarna de ploeg rond de vierde plaats draaide. Onvoldoende, vonden de nieuwe eigenaars, die hem in december vervingen. Maar echt stabieler werd City niet. Hughes’ debuut op Craven Cottage, op 22 augustus, is er een tegen Man. United.

Verdediger Fabio Aurélio (30) is een verrassende ‘nieuwkomer’ bij Liverpool. In vier jaar kwam de Spaanse verdediger 71 keer uit voor de Reds, maar hij was einde contract en verlengde in mei niet. Liverpool vond hem te vaak geblesseerd en hij zou alleen een prestatiegericht contract krijgen. Als vrije speler mocht hij meetrainen van Roy Hodgson, met als resultaat een tweejarig contract.

Morgen wordt Cesc Fàbregas (23) voor de ploegfoto op Arsenal verwacht. Dan moet de Spanjaard voor eens en altijd duidelijkheid geven over zijn toekomst. Een officieel bod van Barcelona werd door de Gunners in juni afgewezen. Fàbregas ligt in Londen nog tot 2015 onder contract. Nicklas Bendtner mist de competitiestart met een liesletsel.

Sir Alex Ferguson (68) brak vorige week tijdens de Noord-Amerikaanse tournee van Manchester United een lans voor de (Amerikaanse) eigenaars. Volgens hem heeft hij geen problemen om voor de broers Glazer te werken. Die liggen bij de fans zwaar onder vuur. Ferguson begint straks aan zijn 24e (!) seizoen als manager van de Mancunians.

De spelers van Blackpool ontvingen hun premies voor de promotie nog altijd niet. De club gaat die pas betalen als het de tv-gelden van augustus krijgt. Blackpool investeerde deze zomer in het eigen stadion om de capaciteit op te trekken tot 17.600. De club deed tot vorig weekend nog niet één transfer.

Newcastleaanvoerder Steven Taylor (24) mist de eerste drie maanden van de competitie met een schouderletsel.

David Beckham (35) heeft geen zin in een avontuur met West Ham. Hij herstelt van een achillespeesletsel en wil volgens zijn zaakwaarnemer de LA Galaxy niet verlaten.

Het blijft overigens stil op de transfermarkt. Officieel werden vorige week maar twee inkomende transfers afgerond: die van Boaz Myhill (27, doelman die van Hull naar West Brom trekt) en Marco Alonso (19), een linksachter die van Real Madrid naar Bolton Wanderers verhuist. Uit is de meest opvallende het vertrek van Javier Garrido (25) bij Manchester City naar Lazio. De Spaanse verdediger kwam, vanwege de grote concurrentie, vorig seizoen maar twaalf keer in actie voor het A-elftal.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier