Opgericht: 1922

Voorzitter: Leonid Fedoen

Stadion: Loesjniki (78.360 plaatsen)

Website: www.spartak.com

Duurste transfer ooit: Aiden McGeady (11,5 miljoen euro, Celtic, 2010)

Palmares: 21 titels, 13 bekers

Vorig seizoen in de CL: –

Hoe gekwalificeerd? Fenerbahçe (2-1, 1-1)

Vedette: Nicolás Pareja

De Argentijnse centrale verdediger maakte vanaf 2006 twee jaar het mooie weer aan de zijde van Juhász in de defensie van Anderlecht. Na zijn transfer naar Espanyol Barcelona bewees hij ook in de sterke Spaanse competitie gedurende twee seizoenen zijn waarde. Toenmalig bondscoach Diego Maradona riep hem zelfs op voor de nationale ploeg, waarvoor hij uiteindelijk één keer speelde onder diens opvolger Batista. In 2010 telde Spartak Moskou ruim 10 miljoen euro voor hem neer. Ook daar is Pareja uitgegroeid tot onbetwistbare rots in de branding.

TACTIEK

Door de zware blessure van aanvoerder Sergej Parsjivljoek moest Unai Emery zijn defensie herschikken. Evgeni Makejev, die gewoonlijk als linksback aantreedt, speelt nu op rechts terwijl Kirill Kombarov een rij terugzakt uit het middenveld om links achteraan te voetballen. Centraal achterin kan de coach niet om het Tsjechisch-Argentijnse duo Suchy-Pareja heen. Een andere Argentijn, Insaurralde, komt eventueel in aanmerking als alternatief. Voor de twee posities van verdedigende middenvelder gaat het tussen de Nederlander Demy de Zeeuw, de Zweed Kim Källström, die met een blessure van Lyon overkwam, en de Brazilianen Romulo en Rafael Carioca. Rechts en links lijken McGeady en de international Biljaletdinov zeker van hun plaats. Ook de Braziliaan Ari leek in de rug van de Nigeriaanse diepe spits Emenike een vaste waarde, maar hij krijgt nu toch nog concurrentie omdat Spartak op het einde van de transferperiode nog José Manuel Jurado overnam van Schalke 04.

TRAINER

Na vier bijzonder succesvolle seizoenen bij Valencia besliste de 40-jarige Bask Unai Emery nu om zijn kans te wagen in het buitenland. Zijn vroegere teamgenoten Dimitri Popov en Valery Karpin, die vandaag een plaats hebben in het bestuur van Spartak, konden hem daartoe overhalen. Al zullen de vele roebels die hij er kan verdienen ook wel een rol hebben gespeeld. De kwalificatie voor de Champions League ten koste van Fenerbahçe is alvast een mooi succesje, want in de competitie vlot het voorlopig niet: Spartak verloor al drie van zijn zeven wedstrijden, waaronder één keer met striemende 5-0-cijfers tegen aartsvijand Zenit Sint-Petersburg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier