De wind is wel wat gaan liggen, maar boven Stamford Bridge blijft het stormen. Zaterdag trok Chelsea, nog actief op vier fronten zodat de directie de crisis wat trachtte weg te lachen, naar Liverpool met het mes op de keel : de kloof met Man. United mocht niet groter. Het werd een afknapper van formaat, de kampioen bleek te gehandicapt om een vuist te maken. De terugkeer van Petr Cech – mét helm – in doel volstond niet om een hertimmerde verdediging – zonder John Terry, Ricardo Carvalho, KhalidBhoularouz, Ashley Cole en Claude Makélélé – recht te houden. Chelsea staat niet langer synoniem voor organisatie, maar voor wanorde. Te begrijpen, maar het kost wel punten.

Niet voor niks hamerde José Mourinho, nog tot 2010 onder contract, de voorbije maand op versterking achterin. Vooral de rugblessure van Terry baart hem zorgen. Mourinho was ontstemd toen vorige zomer zowel William Gallas als Robert Huth mochten vertrekken, want hij zag dat daardoor maar drie centrale verdedigers meer overbleven. Zijn bede om een nieuwe speler werd niet gehoord. Althans, niet de nieuwe die hij wilde. Mourinho had er graag Oguchi Onyewu bijgehaald, wist vorige week The Independent, maar hoofd jeugdopleiding en scouting Frank Arnesen zag meer in PSV’er Alex, al eigendom van Chelsea. Dat botste dan weer op een njet van Mourinho. Die zag wel weer wat in Jorge Andrade van Deportivo, maar ook die mocht niet komen. En met consensusfiguur en Bolton-verdediger Tal Ben Haim geraakte Chelsea er op clubniveau dan weer niet uit.

Arnesen en Mourinho, dat klikt niet, weet de Britse pers. Arnesen zou volgens de Independent ook geprobeerd hebben om een van de assistenten van Mourinho, Steve Clarke, te wisselen voor een acoliet van de Nederlander, maar dat stuitte op een veto van de Portugees, die zich volgens ingewijden probeert staande te houden tot het einde van het seizoen. Er is immers nog een incidentje op de achtergrond : voorzitter Abramovich zou dan weer de komst van een nieuwe spits blokkeren om Andriy Shevchenko meer kansen te geven. Sheva kan zelfs een persoonlijke coach krijgen, maar dat wijst Mourinho af. De Portugees had zelf een ander schema in gedachten : Shaun WrightPhilips naar Aston Villa en Milan Baros naar Londen. Een transfer die Chelsea, dat nog even de Engelse spits aan West Ham trachtte te verkopen, dan weer afwees.

Conclusie : Mourinho enerzijds en het duo Arnesen-Abramovich anderzijds hebben uiteenlopende ideeen over clubstrategie. Hoe lang duurt de verzoening nog ?

Arsenal-Manchester United van zondag stond op de BBC ook in het teken van tachtig jaar voetbalverslaggeving op de radio. Five Live coverde de wedstrijd voor de gelegenheid op de oude manier, waarbij het veld in acht vakken werd verdeeld en de luisteraar regelmatig werd geïnformeerd in welk vak de bal was … Gastcommentator was zanger David Gray, een notoire United-fan. Voor Arsenal haalde men BobWilson van stal. Dong Fangzhou tekende bij United bij tot 2010. Dong speelde tot december voor Antwerp. Arsenal liet dan weer de Kameroener Lauren naar Portsmouth vertrekken. Lauren is na een zwaar knieletsel als rechtsachter maar derde keus, na Eboué en Hoyte.

Uitslagen replays FA Cup : Newcastle-Birmingham 1-5, Fulham-Leicester 4-3, Tottenham-Cardiff 4-0.

Liverpool heeft FIFA een brief gestuurd met de vraag of het de Argentijnse middenvelder JavierMascherano mag lenen van West Ham. Omdat die al voor twee clubs speelde mag Mascherano, 22, niet meer getransfereerd worden. De Reds willen een uitzondering. West Ham haalde als versterking bij Tottenham Calum Davenport weg. Davenport raakte bij Tottenham amper aan speelminuten.

Francesco Coco, ex-Milan en nu Inter, is op stage bij Manchester City. Coco, een linksachter, is dertig en was zeventien keer international. Eerder voetbalde hij ook al voor Barcelona.

Mark Viduka, komende zomer einde contract bij Middlesbrough, is ontstemd dat de club nog niet onderhandelde over een nieuw contract. Dat zal na 31 januari gebeuren, zegt Middlesbrough. Viduka is 31.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier