Quincy Owusu Abeyie verovert met zijn gedurfd spel de Nederlandse voetbalharten.

“Ik wil gewoon mijn mannetje voorbij. Het maakt niet uit hoe.” In één zin vat Quincy Owusu Abeyie samen waarom hij op het veld staat. De negentienjarige Amsterdammer, dé boezemvriend van Mbark Boussoufa (AA Gent), laat op het WK onder twintig jaar zien waarom hij vooraf als een mogelijke ster werd getipt. De razendsnelle en behendige linksbuiten dolde met menige tegenstander en gaf de enthousiaste toeschouwers waar voor hun geld. Foppe de Haan was een van de velen die genoten van de Arsenal-aanvaller. “Quincy voetbalt een beetje als een pupil”, zo legde hij uit in VI. “Dat bedoel ik niet negatief. Het onbevangene in zijn spel maakt hem zo moeilijk te bespelen voor een tegenstander. Hij gaat zijn gang en ziet wel waar hij uitkomt. Dat is een kwaliteit, maar tegelijkertijd ook zijn bottleneck. Quincy is zo’n aparte voetballer, dat iedereen die tegen hem speelt zich dood schrikt. Zó snel, zúlke bewegingen, in feite is hij een beetje een fenomeen”, aldus de altijd zo nuchtere Friese bondscoach.

Owusu Abeyie doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar werd er als B-junior weggestuurd. “Ik kon niet tegen kritiek, had altijd wat terug te zeggen”, zo geeft hij de Amsterdamse club verrassend gelijk. “Ik had het echt zwaar, want ik had geen idee wat ik zonder voetbal moest doen.” Het geluk was aan zijn zijde toen een vriend een proeftraining bij Arsenal regelde. Daar lukte het de technisch vaardige speler een nieuw voetballeven te beginnen. “Ik wist dat ik die kans niet mocht verknallen, want het was misschien wel mijn laatste”, zo beseft hij.

Het zorgde ervoor dat Owusu Abeyie als zeventienjarige debuteerde in de League Cup en later ook zijn opwachting maakte in de Premiership en de Champions League. “Het is nu mijn doel een plaatsje af te dwingen in de A-kern. Ik train wel mee met die groep, maar zit nu nog altijd in kleedlokaal 2.”

Arsène Wenger ziet het zitten met de voormalige banneling, merkte Owusu. “Ik zat aan tafel met Vieira, Campbell, Henry en de coach. De discussie ging over Henry, die nog veertien doelpunten moest maken om het clubrecord van Ian Wright te breken. Op een gegeven moment zei Wenger tegen me dat hij wilde dat ik vervolgens dat record van Thierry ging verbeteren. ‘Dat van je spirituele vader’, zei hij. Een mooi compliment. Arsenal is zo’n fantastische club.”

Vooralsnog is hij de uitblinker van Oranje onder twintig jaar, al probeert Owusu Abeyie bescheiden te blijven. “Iedereen werkt voor elkaar. Dat is het mooie aan voetbal. Ze moeten niet te veel op mij letten.” (FV)

In zijn zoektocht naar een nieuwe technisch directeur werd Martin van Geel (44) door Ajax met succes losgeweekt bij AZ. De oud-speler begint zijn werk op 1 juli. l Aanvaller Jason Oost (22), die bij RKC geen nieuw contract kreeg, tekende voor twee jaar bij Sparta. Adri van Tiggelen tekende voor een seizoen met optie voor nog eens twee jaar. Hij krijgt de eindverantwoordelijkheid van Jong Sparta. l Yannis Anastasiou (32, ex-Anderlecht) blijft ook komend seizoen bij Ajax. De Griekse spits, die vanwege zijn goede invloed op de jonge spelers wordt geprezen door Danny Blind, kreeg een nieuw eenjarig contract. l Onder Ruud Gullit was er voor controlerende middenvelder Alfred Schreuder (32) geen toekomst bij Feyenoord, dat hem vorig seizoen verhuurde aan RKC. Maar Erwin Koeman haalt de routinier terug bij de A-kern voor komend seizoen. l De Argentijnse linksvoetige middenvelder Osmar Daniel Ferreyra (22) wordt door PSV voor een jaar gehuurd van CSKA Moskou. (FV)

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier