Wat vind je de beste meezinger in de kerk? “( lacht) Djeezes. Kun je een paar opties noemen?” ‘Ik ben de wijnstok, mijn Vader de wijngaardenier …’ of ‘Tot zevenmaal zeventigmaal, vergeef ik een ander zijn schuld …’

“Dat zegt me wel iets, maar het is lang geleden dat ik die liedjes gehoord heb. Ik kan daar niet goed over oordelen.

“Tot vorig jaar ging ik op Kerstmis wel elk jaar naar … ( denkt na) Hoe heet dat? De avondmis?”

De middernachtmis.

“Juist. Ik zat daar altijd met mijn grootmoeder, om haar een plezier te doen.

“Achteraf was het er leuk. De KLJ, de jeugdbeweging waar ik bij geweest ben, stond daar met jenever, warme chocomelk en glühwein. Ik amuseerde me dan met mijn kameraden.”

Van welke schone had je altijd graag een keer de hostie gekregen?

Megan Fox. Die heeft een zotte lach. En heel den bouw is oké; een schoon figuurtje.”

Heb jij je Julia al gevonden?

“Sinds twee weken. Lise, een vriendin van een vriendin. Ik zag haar voor het eerst hier in Reet, op café, in de Belle-Vue. Ze stond daar en ik vond dat een ferme griet.

“Het duurde lang vooraleer ze iets in mij zag. Ik pakte het rustig aan. Onlangs kwam ze eens naar mij kijken, tegen Tubeke. Ik ben ook eens naar haar gaan kijken; ze rijdt met de paarden, jumping. Van het een kwam het ander.”

Word je gemakkelijk rood?

“Ja, bij zware inspanningen. Dan begin ik harder te blozen dan ploegmaats. Ik merkte het in feite pas vorige week. Julien Gorius begon mij daar plots mee uit te lachen.

“Ik vraag me af of ik ook rood word op andere momenten. Elke keer een leerkracht me op school een uitbrander gaf, kreeg ik het heel warm. Maar ik wist nooit of de anderen dat merkten.

“Ik was een brave jongen en werd in de klas niet al te vaak op de vingers getikt. Maar in de eerste jaren van het middelbaar had ik echt een stomme leerkracht die het mij nogal eens moeilijk maakte. Elektriciteit gaf hij. We noemden hem De Klier. Als hij merkte dat je een taak niet voorbereid had, begon hij te roepen en te tieren.

“In het secundair volgde ik elektronische technieken. In de klas zat ik bijna altijd alleen aan een bankje, omdat ik wou opletten. Ik was geen strever, want ik studeerde niet graag. Maar ik stond wel altijd goed met alle leerkrachten. Niet dat ik hen na elke les of op de speelplaats telkens aansprak, maar ik was altijd beleefd en aandachtig.”

Hoorde je bij de groep in de klas?

“Ik had er niet echt vrienden. Maar ik speelde bij Lierse, toen een eersteklasser. Ik zeg niet dat ik daarom de gaafste was, maar dat gaf de rest wel een wauwgevoel. Toch was ik altijd rustig en maakte ik nooit misbruik van de macht die ik daaruit had kunnen halen ( lacht).

“Het eerste middelbaar heb ik eens moeten herdoen, waardoor ik een jaar ouder was dan mijn klasgenoten. Dat hielp ook.

“Op de speelplaats zag ik mijn echte kameraden. Die zaten in verschillende klassen en kwamen net als ik uit Reet. We vormden een groep van vijftien man en fietsten altijd samen naar school. Zo veroorzaakten we af en toe een file. We kenden elkaar via de KLJ en het voetbal in Reet.”

Wat weet je nog over Tik Tak?

“De puzzel. Die werd stuk voor stuk weer samengesteld. Je moest raden wat er te zien was. En ik herinner me ook nog die klok die tikte. En … ( denkt na) Speelde Musti daar ook niet in mee?

“Als kind kroop ik bij goed weer niet voor tv. Dan ging ik voetballen met de buurjongen.

“Toen ik bij Duffel speelde, rond mijn veertiende, hadden mijn vader en ik wel een leuke tv-gewoonte. Elke vrijdag gingen we na mijn training een pak friet halen. Dat aten we dan samen op in de zetel, terwijl we naar een goede actiefilm keken. Ons mama kwam er dan ook bij zitten, maar meestal viel zij in slaap. Vooral de films van Die Hard vond ik super.”

De helft van de vrouwen vindt het leuk als mannen hen nafluiten, bleek onlangs uit een peiling. Doe jij dat soms?

“Nee.”

Waarom niet?

“Ik kan niet goed fluiten.” S

KRISTOF DE RYCK