Laurent Blanc zette Bordeaux goed op de rails.

Drie maanden na zijn aanstelling kan Laurent Blanc tevreden achteromkijken: met zeven zeges, vier gelijke spelen en drie nederlagen lijkt Bordeaux volop in de running te zijn voor een Europees ticket. Tegelijk is gebleken dat de kern veel meer talent bevat dan tijdens de voorbereiding werd aangenomen.

Zonder daar al te veel de nadruk op te leggen was Bordeaux afgelopen zomer de club die na Lyon en Marseille het meeste geld op tafel legde om versterking binnen te halen. Lyon gaf 33,5 miljoen euro uit, Marseille 27,5 miljoen en Bordeaux 20,2 miljoen. Het bedrag lijkt goed besteed te zijn. Zo is de voor 3,5 miljoen euro van Charlton overgekomen verdediger Souleymane Diawara een rots waarop de tegenstanders zich de tanden stuk bijten. David Bellion, voor wie Bordeaux 2 miljoen euro betaalde aan Nice, staat na Karim Benzema tweede in de topschuttersranglijst met tien treffers in veertien wedstrijden. Steeds nadrukkelijker ontpopt hij zich tot de afwerker die Bordeaux niet meer in de ploeg had sinds de overstap van de Portugees Pauleta naar PSG. En ook Alou Diarra, die voor 7,7 miljoen euro overkwam van Lyon, heeft zich vrij snel ontwikkeld tot een onmisbare sterkhouder op het middenveld.

De kern van het team is dan ook een vrij geslaagde mix van nieuwkomers die dadelijk hun weg hebben gevonden, jong talent uit de eigen kweek en enkele anciens die sterk uit de hoek komen. Zo zet doelman Ulrich Raméop 35-jarige leeftijd één van de sterkste seizoenen uit zijn rijk gevulde carrière neer. Liefst 36 procent van de spelers die deel uitmaken van de A-kern, komen uit het eigen opleidingscentrum en jongens als Gabriel Obertan en Florian Marange zijn helemaal aan het doorbreken.

Vooral het teruggevonden speelplezier lijkt een belangrijke factor te vormen in het succes. “We wisten dat de speelvreugde bij Laurent Blanc opnieuw centraal zou staan. Hij hamert voortdurend op verzorgd combinatievoetbal over de grond. Op training doen we zelfs vaak sessies waarbij het verboden is de bal omhoog te spelen”, legt Johan Micoud uit.

Frankrijk kwalificeerde zich dankzij de 1-2-overwinning van Italië in Schotland voor Euro 2008. Raymond Domenechis zo de eerste bondscoach die erin slaagt om met de nationale ploeg de kwalificatie af te dwingen voor twee opeenvolgende internationale competities.

Matt Moussilou, de vroegere spits van Rijsel en Nice die sinds enkele maanden onder contract ligt bij Marseille, glijdt steeds verder af. Terwijl hij bij Rijsel nog als één van de grote beloften van het Franse voetbal gold, werd hij nu door OM uitgeleend aan Al Arabi Doha, een club uit Qatar.

Marseille wil de lacunes in het defensieve compartiment wegwerken door spelers die het afgelopen zomer verhuurde, zoals de Argentijn Renato Civelli(Gimnasia La Plata) of Garry Bocaly(Libourne-Saint-Seurin), terug te halen.

Djibril Cissé, de spits van Marseille, haalde vernietigend uit naar de pers. Hij beschuldigt die ervan hem te viseren. De jongste twee wedstrijden verloor Cissé zijn basisplaats aan Mamadou Niang.

Lilian Thuram had aangekondigd dat hij als international zou stoppen als Frankrijk zich niet zou kwalificeren voor Euro 2008. Maar van zodra de kwalificatie een feit was, liet hij weten dat hij beschikbaar is om straks ook in Oostenrijk en Zwitserland de Franse eer hoog te houden.

Gervas Martel, de voorzitter van Lens, betaalde Guy Roux nog een salaris uit in september, terwijl hij hem nochtans al eind augustus als coach had ontslagen.

STEPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier