Zijn spelerscarrière moest hij stopzetten na een zware knieblessure en als trainer werkte hij vooral voor bescheiden clubs. Aanvankelijk in de tweede en de derde klasse bij Elche B, Alcoyano, Levante, Logroñés, Barcelona B, Lleida en Rayo Vallecano, waarmee hij de promotie naar de Liga versierde in 1999. Nadien mocht hij ook de trainersteugels in handen houden bij de elite. Eerst bij Rayo Vallecano, vervolgens bij Betis Sevilla, Espanyol en sinds 2005 bij FC Sevilla. Met die club won hij al in zijn eerste jaar de UEFA Cup en de Europese supercup. En nu draaien de rood-witten mee in de top van de zware Spaanse competitie.

JuandelaCruzRamosCano, door iedereen Juande Ramos genoemd, is dan ook een tevreden man. “Het klopt dat we niet slecht begonnen zijn, maar het is vooral belangrijk om tot op het einde de nodige regelmaat in de prestaties te leggen. Ik heb in mijn carrière al herhaaldelijk goede resultaten geboekt, maar omdat dat gebeurde bij clubs die niet zo vaak in de belangstelling stonden, kregen ze wellicht niet de weerklank die ze verdienden.”

Maar misschien gaat de coach met die uitspraak toch iets te kort door de bocht, want de clubleiding van FC Sevilla trok hem wel degelijk bewust aan als opvolger van JoaquínCaparrós. Hij stond er voor een zware uitdaging, maar tot nu toe vervult hij zijn contract met brio. “Caparrós heeft dan ook buitengewoon goed werk verricht,” looft Ramos zijn voorganger, “maar anderzijds heb ik een heel andere filosofie. Ik ben een onvoorwaardelijke aanhanger van offensief voetbal.” Meer nog dan in andere landen zit de coach daarmee op dezelfde golflengte als miljoenen voetbalfans. “Ik meen daar fier op te mogen zijn. Na onze zege in de UEFA Cup hebben heel veel mensen me gefeliciteerd. Niet alleen omwille van het succes, maar eigenlijk vooral omwille van de manier waarop we het haalden. Ook bij de zege in de supercup tegen Barcelona was dat zo. Ik ben er dan ook zeker van dat de Spaanse voetbalfans op enkele uitzonderingen na heel gelukkig zouden zijn, mocht FC Sevilla er ooit in slagen om de titel te veroveren.”

Is dat dan de uitdaging die hij nu wil aangaan ? “Laten we toch niet te snel gaan. Het team maakt elk jaar vorderingen en in elke transferperiode proberen we spelers bij te halen die een echte versterking kunnen zijn. Rekening houdend met ons budget beschikken we over een goede ploeg, maar wereldvedetten zoals Ronaldinho of SamuelEto’o hebben we natuurlijk niet. De club heeft ook al grote talenten zoals José Antonio Reyes, Julio Baptista en Sergio Ramos, moeten laten vertrekken, maar door de kracht van het collectief hebben we dat kunnen opvangen.”

Antonio Cassano is bij Real Madrid verwezen naar de B-kern. Hij kon niet aanvaarden dat hij tien dagen geleden tegen Tarragona maar wisselspeler was en maakte dat ook duidelijk aan coach Fabio Capello … die hem dus meteen op zijn plaats zette.

Carles Puyol, de aanvoerder van FC Barcelona, maakte de verplaatsing van zijn team vorige zaterdag naar La Co- ruña niet mee omdat zijn vader daags voordien het leven verloor bij een arbeidsongeval. Voor de Catalanen was het trouwens een bijzonder dramatisch weekend : ook de vroegere linksachter, Sergi López (39), broer van Gerard, een andere ex-speler, verloor immers het leven. Hij werd gegrepen door een trein.

Jaime Gavilan, de middenvelder van FC Valencia, scheurde de kruisbanden van zijn rechterknie. Hij werd met succes geopereerd, maar zal in totaal toch zes tot zeven maanden onbeschikbaar zijn.

Claudio Pizarro, de Peruaanse aanvaller wiens contract bij Bayern München afloopt in juni 2007, wordt volgens de Duitse pers de nieuwe spits van FC Sevilla.

Josep Maria Andreu , de voorzitter van Gimnástic de Tarragona, blijft op post tot in november 2007. De raad van bestuur van de club raakte het immers niet eens over een opvolger voor hem.

Barcelona, dat in het Champions Leagueduel tegen Chelsea in blessuretijd nog een gelijkspel moest toestaan, staat in zijn groep momenteel slechts derde. Het programma van de regerende Europese kampioen oogt echter makkelijker dan dat van Werder Bremen dat twee punten meer heeft. Barcelona moet immers nog op verplaatsing naar Sofia en mag de Duitsers thuis ontvangen.

DDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier