Met offensief voetbal staat Lecce verrassend in de top van de Serie A.

Spektakelwaarde, daar gaat het de Tsjechische trainer Zdenek Zeman om. Dat Lecce tot vorige week de op vier na meest gepasseerde verdediging had, telde minder dan dat geen enkele andere eersteklasser vaker scoorde. Altijd, geven de spelers van Lecce toe, vraagt de trainer hen om te scoren, ook als ze met 4-1 voor staan. Tussen 1994 en 1999 Lazio, twee keer AS Roma. Of hij bij een topclub of een kleine ploeg (indertijd Foggia) werkt, maakt niet uit : altijd treedt Zeman aan met drie spitsen en stellen zijn twee flankverdedigers zich offensief op.

Bij Lecce is het niet anders. Opnieuw werkt het recept, ook al heeft de Zuid-Italiaanse ploeg géén grote namen. De Uruguayaan Chevanton, vorig jaar goed voor achttien goals, verhuisde naar Monaco, maar de resultaten van de geel-roden zijn beter dan vorig jaar, toen alleen een opmerkelijke terugronde de degradatie afwendde. Nu staat Lecce bovenaan. Op AS Roma maakte het twee keer een achterstand goed en ook thuis tegen Inter vocht het terug uit een verloren situatie.

Een van de uitblinkers is de achttienjarige Bulgaarse spits Valeri Bojinov, goed voor zes goals. Bojinov werd door technisch directeur en talentscout Pantaleo Corvino opgemerkt. In 1999 pikte Corvino op een van zijn reizen Bojinov voor de neus van Atlético Madrid weg op Malta, waar deze opgroeide als zoon van een Bulgaarse voetballer. Al op zijn zestiende debuteerde Bojinov in het eerste elftal van Lecce, afgelopen lente mocht hij met het Bulgaarse team mee naar het EK. (GF)

AC Milan moet aanvaller Filippo Inzaghi (31) minstens tot januari missen. Inzaghi wordt wegens een ontsteking aan de linkerenkel opnieuw geopereerd. Hij ging al eens onder het mes in april en maakte zijn comeback op 19 september tegen Bologna, maar moest na vijf wedstrijden weer aan de kant. Ter compensatie bood de club hem een nieuw contract aan tot 2009 dat hij prompt tekende. Inzaghi zal dan 36 zijn. Vorige week werd bij Milan alvast Jaap Stam aan de achillespees geopereerd. Hij zou nog in december kunnen voetballen. Bologna bood de 39-jarige doelman Fabrizio Ferron een contract aan als doublure voor Gianluca Pagliuca, zelf al 37. De Braziliaanse middenvelder van Reggina, Mozart, werd na Milan-Reggina op 3 oktober bij een dopingcontrole positief bevonden op de aanwezigheid van betameson en is voorlopig geschorst. Oorzaak zou een insectenmiddel zijn. Ook vijf spelers in tweede klasse werden positief bevonden op betameson. (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Montella (AS Roma) 9 goals ; 2. Adriano (Inter), Bojinov (Lecce) 8 goals; 4. Shevchenko (AC Milan) 7 goals; 5. Totti (AS Roma) 5 goals.

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier