Spelers van KV Oostende hebben de voorbije maanden moeten wachten op hun loon en hebben nog steeds geld te goed. Dat lieten vijf spelers aan vakbond Sporta weten. Stijn Boeykens en Dirk De Vos namens Sporta: “Nadat ze eerst een voorschot van 1000 euro gekregen hadden, werd pas vorige week het volledige salaris van april overgeschreven. Maar de betaling van hun salaris van mei, het vakantiegeld van 2012 en de kampioensbonus – als die in het individuele contract stond – blijft voorlopig uit (bij het ter perse gaan van dit magazine, nvdr). Eerder werden de lonen van februari en maart te laat gestort. Mama Dissa kreeg van zijn salaris van maart 1000 euro te weinig, omdat hij in april 2012 een training gemist zou hebben. Dat is in het verleden ook bij andere spelers gebeurd. Zoiets kan niet.”

Volgens Boeykens en De Vos kwamen de klachten niet alleen van spelers die vertrekken, maar ook van spelers die bij KVO blijven – geen onbelangrijke nuance. Over het dossier van één speler (de anderen wachten nog af) schreef Sporta de club al officieel aan. Het dossier-Dissa is aangekaart bij de licentiecommissie van de voetbalbond.

Die gaf KVO op 8 april een licentie op basis van een betalingsattest van 4 februari 2013, en kon dus nog geen rekening houden met de te laat overgeschreven salarissen van de daaropvolgende maanden of met de toen al lopende rechtszaken van vier ex-spelers (Alexandre Lauriente, Amadou Coulibaly, Daby Gueye en Achraf Essikal) tegen KVO.

KVO-voorzitter Yves Lejaeghere zegt dat de lonen van mei, het vakantiegeld en de kampioenspremie deze week gestort zullen worden. “April was inderdaad iets te laat, weliswaar na een voorschot. Onze club heeft het nooit gemakkelijk gehad qua liquiditeit, maar we behandelen de spelers zo correct mogelijk. We hebben overigens nog geen klacht ontvangen.” Als de betalingen van de lonen uitblijven, kan de licentiecommissie, die dezer dagen alle eersteklassers opnieuw doorlicht, KVO een transferverbod opleggen.

Dat is niet het enige wat de licentie van KVO bedreigt. De rechtspersonenbelasting claimt van de vzw KV Oostende ook 476.489,39 euro, een verhoogde aanslag van 309 procent op de jaren 2009 en 2010 (o.a. wegens te hoge kostenvergoedingen aan spelers en wegens vergoedingen aan clubmedewerkers boven de maximaal vrijgestelde bedragen). Lejaeghere betwist de “buitensporige taxatie” en wil, als er geen minnelijke schikking getroffen wordt, naar de rechtbank stappen. Zolang een verdict uitblijft, houdt de licentiecommissie geen rekening met die schuld.

Ook qua btw en bedrijfsvoorheffing was de vzw KV Oostende begin april een bedrag verschuldigd (82.873,9 euro samen). Lejaeghere betwist dat.

Voor de som die de btw van de nv KVO claimde (43.610 euro) werd volgens het verslag in het licentiedossier in januari 2013 al een afbetalingsplan opgesteld.

De belastingdienst startte intussen een nieuw onderzoek op naar geldstromen vanuit Lejaegheres bvba Sportteam naar de nv KVO, en naar de kapitaalsverhoging die de nv KVO in februari 2012 doorvoerde. Daarbij werden schulden omgezet in nieuwe aandelen, waardoor Lejaeghere 95 in plaats van 57 procent in handen kreeg en het eigen vermogen kunstmatig opgekrikt werd. De voorzitter zegt niet te weten wat er met de aangehaalde zaken verkeerd zou kunnen zijn. “Zo’n controle is nooit leuk, maar wij staan recht in onze schoenen, want KVO werkt niet in het zwart.”

Naast de belastingclaims hangen ook de hoge leveranciersschulden (1.561.187 euro op 30 juni 2012, terwijl de club in tweede klasse een budget van 1,5 miljoen euro hanteerde) als een zwaard van Damocles boven KVO. Daar staan volgens Lejaeghere wel 900.000 euro vorderingen van klanten tegenover, plus nieuwe inkomsten, onder meer een klein miljoen euro tv-geld. Naar verluidt heeft de club ook sponsordeals vanrespectievelijk250.000 euro en 70.000 euro met vastgoedgroep Versluys en KVO-fan/Omega Pharmatopman Marc Coucke afgesloten. Zij zouden dat bedrag voor een deel kunnen recupereren omdat ze zelf reclame op de ledboarding mogen verkopen. “Deze week volgt daaromtrent meer nieuws”, aldus Lejaeghere.

Ondanks die overeenkomsten is het de vraag of KVO aan zijn beoogde budget van vier miljoen euro geraakt. “Dat zal zeker lukken”, aldus de voorzitter. “Door keihard te werken proberen we zelfs hoger te mikken én winst te maken.”

DOOR JONAS CRETEUR

“We hebben nog geen klacht ontvangen.” Yves Lejaeghere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content