Johan Plancke, de zaakwaarnemer van onder meer Thomas Buffel en Adrie Koster, gaat SV Roeselare leiden.

Vorig jaar zakte SV Roeselare uit eerste en het voorbije seizoen kon het zich pas op de laatste speeldag van het behoud in tweede verzekeren. De club kampte met meer dan twee miljoen euro schulden, werd gezegd, en de vraag werd gesteld hoe dat ooit nog rechtgetrokken zou kunnen worden. Maar vorige week kwam er plots hoopgevend nieuws: investeerders, onder wie de bedrijfsleiders die in eerste het businessgebouw bouwden, groepeerden zich in een cvba die de leiding van de club overnam. Zaakvoerder van de nieuwe vennootschap is Johan Plancke, spelersmakelaar die namens Sports Entertainment Group (SEG) van Kees Ploegsma in België zaakwaarnemer is van onder meer Adrie Koster, Thomas Buffel en Glenn Verbauwhede.

“De openstaande schuld van de obligatielening die destijds werd uitgeschreven, is nu omgezet in kapitaal in de nieuwe vennootschap”, licht Plancke de reddingsoperatie toe. “Gecombineerd met nieuwe investeringen is SV Roeselare nu quasi schuldenvrij. Ik ben aangesteld als zaakvoerder van de cvba om elke dag op de club aanwezig te zijn, alles op commercieel, financieel en sportief vlak in kaart te krijgen, te zoeken naar wat er moet veranderen en te rapporteren aan zij die er geld in stoppen. Ik ben heel graag makelaar geweest, maar dit ligt mij misschien nog beter.”

Het is niet de bedoeling dat hij vrienden als Luc Devroe, Dennis van Wijk en Yves Vanderhaeghe meteen allemaal samen terughaalt naar Schiervelde en evenmin dat SV Roeselare een etalage wordt voor uitsluitend spelers van SEG. “Neen, maar ik sluit ook niets uit”, zegt hij. “Een van de redenen waarom ik ben aangesteld als zaakvoerder is dat ik als makelaar veel ervaring opdeed en contacten opbouwde over heel Europa. Als ik bijvoorbeeld via ex-collega’s bepaalde jongens naar hier kan halen, zal ik het natuurlijk niet laten.

“Ik leg heel bewust het makelaarschap naast mij neer omdat ik de unieke kans krijg om te helpen aan de heropbouw van SV Roeselare en omdat ik echt geloof in deze uitdaging. Ik ben van hier afkomstig, ik zat zelf ooit vijf jaar in de raad van bestuur, weet wat de gevoeligheden en de pijnpunten van de club zijn én ik ken de mensen die in de investeringsgroep stappen.”

Met KV Kortrijk, SV Zulte Waregem, Club en Cercle Brugge telt de Jupiler Pro League al vier West-Vlaamse clubs, maar ondanks al die concurrentie is Plancke ervan overtuigd dat SV Roeselare ooit een stabiele topklasser kan worden. “Waarom niet? De grootste buur is die van Cercle en toch is het zelfs voor hen nog altijd leefbaar. Niemand van de ons omringende clubs kan beweren dat hij de ideale eersteklasser is. We moeten het economisch bekijken en ik denk dat het een survival of the fittest zal worden. Dat is een algemeen gegeven in het voetbal. Wie op een gezonde basis werkt, nuchter is, correcte analyses maakt en binnen de lijntjes kleurt, zal blijven bestaan. Ons voordeel is dat wij niet afhankelijk zijn van één mecenas. Verscheidene bedrijven uit Roeselare en omstreken engageren zich om het voetbal in onze regio niet verder te laten afglijden, maar het de status en de uitstraling te geven die past bij een streek die economisch een van de beste, zoniet dé beste van België is.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Ik leg het makelaarschap heel bewust naast mij neer.” Johan Plancke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier