Feyenoord zit zonder technische leiding.

De martelgang van de volksclub uit Rotterdam-Zuid kreeg vorige week een onverwachte wending. Nog geen dag na een ogenschijnlijk harmonieus verlopen nieuwjaarsreceptie gaf de spelersgroep er de brui aan. Ze weigerden op de ochtendtraining nog langer het gezag van trainer Gertjan Verbeek (46) te aanvaarden. Opmerkelijk, maar voor de clubleiding voldoende reden om de coach, die sinds zijn aanstelling op 1 juli door zijn eigen voetballers constant werd bekritiseerd, op non-actief te stellen.

Naar verluidt bracht verdediger Kevin Hofland de spelersrevolutie op gang. Hij stapte naar het bestuur en deed zijn beklag over de intensieve krachttraining plus de zware fysieke programma’s van Verbeek, die ook een gebrekkige communicatie wordt verweten. Voor de fans hebben de spelers alvast de boter gegeten. Ze wijzen naar een gebrek aan inzet en professionaliteit. Onder luid gejoel verlieten ze vorige donderdag het trainingsveld. Ondanks de slechte prestaties van de eerste seizoenshelft (een twaalfde plaats, samen met een vroege uitschakeling in de UEFA Cup) schaarden de supporters zich altijd massaal achter Verbeek. Op de eerste training onder interim-trainer Leon Vlemmings schreeuwde de harde kern verwensingen naar de spelers, zoals “je moet werken voor je kankergeld”. Het tekent de grimmige sfeer bij het populaire Feyenoord, dat zijn status als topclub niet kon waarmaken in 2008, uitgerekend het jaar van zijn 100-jarig bestaan.

Uit solidariteit met Verbeek stapten ook technisch manager Peter Bosz en assistent-trainer Wim Janssen, een boegbeeld, op. Dat was een ferme klap voor algemeen directeur Eric Gudde. “De wil was er niet meer. Dan moet je eerlijk zijn tegen jezelf en de club”, zei Verbeek over zijn ontslag. De Fries was in totaal 198 dagen aan de slag in de Kuip, leidde de ploeg in totaal in 26 of-ficiële duels, waarvan er maar liefst 14 werden verloren. Alleen Pim Verbeek (6 zeges in 26 wedstrijden) deed in het seizoen 1989/90 nog slechter. De sportieve crisis is groot. FRéDéRIC VANHEULE

Een arbitragezaak van Robbie Wielaert (30) tegen FC Twente werd vermeden, want de club uit Enschede legde zich neer bij een tussentijds vertrek van de centrale verdediger naar Ajax, dat 3,25 miljoen euro betaalde. Hij tekende tot 2011, met optie voor nog een seizoen. Wielaert wordt vervangen door Peter Wisgerhof (29) van NEC. Hij zette zijn handtekening onder een overeenkomst voor 3,5 jaar. Aanvaller Eljero Elia (21) vertrekt niet, maar liet zijn overeenkomst openbreken tot 2013.

In het diepste geheim probeert Frans van Seumeren, de grootaandeelhouder van FC Utrecht, Co Adriaanse (61, Red Bull Salzburg) te overhalen om volgend seizoen zijn club te leiden.

Timothy Derijck (21) verruilde Feyenoord voor ADO Den Haag en scoorde afgelopen weekend al meteen bij zijn debuut. De centrale verdediger bereikte een akkoord voor 2,5 seizoen. Ploeggenoot Danny Buijs (26), een middenvelder, kreeg een contract tot komende zomer.

Vitesse legde de AZ-huurlingen Julian Jenner (24), een aanvaller, en Roger Molhoek (27), een middenvelder, vast tot 2012.

PSV betaalde ongeveer vier miljoen euro voor de Zweedse aanvallende middenvelder Ola Toivonen (22) van Malmö FF. De international tekende tot 2012, met een optie voor nog eens twee jaar.

Louis van Gaal (AZ) kreeg een tegenslag te verwerken, want de Finse centrale verdediger Niklas Moisander (23) onderging een operatie aan de binnenmeniscus van zijn linkerknie en is minstens twee maanden buiten strijd.

Onze landgenoot Ken Leemans (26), die als verdediger of middenvelder kan worden uitgespeeld, verlengde zijn verbintenis bij VVV-Venlo met drie jaar. Er werd door de club een eenzijdige optie voor nog eens twee seizoenen opgenomen in de deal met de oud-speler van KV Mechelen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content