Op de loting voor de Europese clubbekers in Monaco werd evenveel gesproken over de putsch van Aruna Dindane als over de toekomstige tegenstanders van de Belgische clubs.

Vorige donderdag en vrijdag was de fine fleur van het Europese voetbal in Monaco aanwezig om er de loting voor de Champions League en de Uefacup bij te wonen. De bobo’s namen er de plaats in van de paparazzi, die na weer eens een lange hete zomer hun telelenzen stilaan mogen opbergen omdat vedetten als Naomi Campbell of Claudia Schiffer nu weer naar andere jetset-oorden verkassen. In Monaco ging alle aandacht twee dagen naar het voetbal.

De voetballiefhebbers konden zich in het prinsdom twee dagen vergapen aan de Rolls-Royces en de Lamborghini’s die zowel in de buurt van het Café de Paris als aan de poorten van het Stade Luis II geparkeerd stonden. Donderdag werden de poules geloot voor de Champions League, vrijdag kenden de 80 clubs die in de Uefacup spelen de namen van hun tegenstanders.

Anderlecht moet straks in de Champions League een loodzwaar programma afwerken, want paars-wit krijgt met Inter Milaan, Valencia en Werder Bremen drie Europese topploegen als tegenstander. Bij alle Belgische inktkoelies en hun collega’s van de audiovisuele media lag echter slechts één naam op de lippen. Die van Aruna Dindane, de Ivoriaan die met een prachtprestatie de scalp van Benfica had veroverd, maar die nadien voor commotie zorgde door zich eerst boos te maken op training en daarna zijn kastje te komen leeghalen.

De blijdschap van voorzitter Roger Vanden Stock was door de hele affaire sterk getemperd. De clubleiding van Anderlecht had het over onverholen chantage op het einde van de transferperiode. Ze lieten ook verstaan dat de naam van de man die Aruna adviseert heel wat mensen verrast zou doen opkijken. Verwezen ze naar Jean-Marc Guillou, de mentor van Beveren ? “Geen commentaar”, luidde het korte antwoord op die vraag. Het Brusselse bestuur meldde ook nog dat liefst 25 makelaars hun diensten kwamen aanbieden om het conflict op te lossen. Allemaal haaien die geld ruiken, heette het.

Anderlecht hoopt nu dat manager Serge Trimpont de speler tot rede kan brengen, maar die vertrok vorige week naar Ivoorkust om een interland te spelen tegen Soedan. Hij zou volgend weekend terug moeten zijn en paars-wit rekent erop dat de soep tegen dan gekoeld is zonder blazen. Als Aruna werkonwillig blijft, dan nog is Anderlecht vastbesloten om aan geen enkele chantage toe te geven. Het paars-witte clubbestuur liet duidelijk verstaan dat het nooit zijn woord gegeven heeft dat de speler in ruil voor het tekenen van zijn contract, dat nog twee jaar loopt, zou mogen vertrekken naar een grote club. Manager Trimpont beweert het tegendeel. Hoe dan ook, er bestaat geen officieel document waarop een trans-ferprijs is vermeld.

Roger Vanden Stock sprak in Monaco klare taal : “Voor mij is dit een principekwestie. Ik zal niet toegeven. Ook niet als dat betekent dat Aruna twee jaar niet meer kan spelen. Spelers hebben rechten, máár ook plichten. Als Aruna zijn carrière op het spel wil zetten, is dat zijn zaak. Bij ons kan hij via de Champions League nog vooruitgang boeken als voetballer en zich nog meer in de kijker spelen bij de grote Europese teams. Het zogenaamde bod van West Bromwich Albion is toch om te lachen ? Bij een club die voor het behoud vecht in de Premier League heeft Aruna niets te zoeken.”

Er was ook sprake van interesse van Tottenham en Lyon, mar de Franse landskampioen zou ondertussen begrepen hebben dat paars-wit bij zijn standpunt blijft. “We behielden onze kern, deden een inspanning om jonge spelers het vertrouwen te geven en haalden met Mbo Mpenza dé toptransfer van de zomer binnen”, aldus nog Vanden Stock. “Het gaat om een enorme inspanning voor een club die pas het 146e budget heeft in Europa. De fans hebben ons daarbij gesteund door zonder morren een verhoging van de abonnementsprijs met 20 procent te aanvaarden. We kunnen het die mensen niet aandoen om te wijken voor deze chantage. Het is nu in ieder geval te laat om onze kern nog aan te passen. Eventueel zouden we de zaak wel opnieuw kunnen bekijken in januari.”

Op dat ogenblik zal Anderlecht al weten waar het staat in de Champions League – de eerste twee uit de groep gaan naar de volgende ronde, de derde naar de zestiende finales van de Uefacup – en in de competitie. Een mogelijke vervanging van Aruna zou dan iets makkelijker zijn. Bovendien gaapt er nog een breed verschil tussen wat de biedende clubs willen betalen, naar verluidt zo’n 7 miljoen euro, en de prijs van 12,5 miljoen euro die ze in het Astridpark op het hoofd van de Ivoriaanse spits plakten.

Anderlecht beleeft dus woelige tijden, maar ook bij de Brugse aartsrivaal is het tegenwoordig allesbehalve peis en vree. De ontgoocheling om de uitschakeling in de Champions League mocht dan al geweken lijken bij de in Monaco aanwezige delegatie – Michel D’Hooghe, Marc Degryse en Antoine Vanhove – de Brugse clubleiders zitten toch in hun maag met wat er de jongste weken allemaal werd verteld rond de uitspattingen van Trond Sollied. Club Brugge wilde bij de lottrekking vooral duels tegen het Tsjechische Banik Ostrava en het Nederlandse AZ vermijden.

Het lot was blauw-zwart gunstig gezind, want de tegenstander wordt de Franse tweedeklasser Châteauroux, die vorig jaar de Franse bekerfinale verloor tegen PSG na eerder wel in de kwartfinales Champions-Leaguefinalist Monaco te hebben uitgeschakeld. Maar die overwinning dankte het vooral aan het feit dat Didier Deschamps zijn vedetten toen liet rusten. Châteauroux mag dan nog nooit in de Franse eerste klasse hebben gespeeld, het heeft met Michel Denisot, de adjunct-directeur-generaal van Canal +, wel een bekende voorzitter.

De club beleefde een zeer moeilijke seizoensstart, want na twee draws en twee nederlagen volgde pas op de vijfde speeldag een eerste overwinning : 2-0 thuis tegen Niort. De ex-club van Eric Rabesandratana, die nu bij Bergen speelt, en van trainer Victor Zvunka, die als speler van Metz, Marseille, Laval en Racing Parijs redelijke bekendheid genoot en ook als trainer veel ervaring opdeed, heeft dus nog heel wat werk voor de boeg. Marc Degryse heeft echter al genoeg watertjes doorzwommen om te weten hoe gevaarlijk het is een tegenstander te onderschatten : “Je moet altijd opletten met een Franse tegenstander. Alle Franse teams staan technisch en tactisch heel sterk en de tweede klasse is een echte kweekvijver voor talent. We mogen ook niet vergeten dat Club al dikwijls moeilijkheden ondervond met een Franse tegenstander.”

Het in 1883 opgerichte Châteauroux onderhield vroeger nauwe contacten met PSG (maar vliegt tegenwoordig op eigen vleugels) en heeft ook banden met België. Een van de sponsors is immers de Vlaamse industrieel Luc Declercq, de topman van Berry Floor, dat ook co-sponsor is van het Amerikaanse wielerteam US Postal. Maar daardoor zal Marc Degryse zich allicht niet laten imponeren. “Na de uitschakeling in de Champions League is het voor ons gewoon een must om ons te kwalificeren voor de poules van de Uefacup”, stelde de Brugse sportleider vastberaden.

Maar een probleem met Trond Sollied ? Nee, hoor, de heisa rond de Noorse trainer is volgens Degryse toe te schrijven aan de enorme concurrentiestrijd tussen twee Vlaamse krantengroepen.

Niet alleen Trond Sollied ligt momenteel onder vuur. Hetzelfde geldt voor de hele clubleiding van Standard, die de laatste dagen van augustus weer in de zotte tredmolen van tal van onverwachte transfers stapte. Heel wat waarnemers twijfelen er dan ook aan dat de ploeg klaar zal zijn voor het duel tegen Bochum, temeer omdat ook de start in de Belgische competitie niet bepaald denderend was. “In tegenstelling tot Club Brugge hadden we bij de loting geen beschermd statuut”, verklaarde Michel Preud’homme in Monaco. “We wilden liever niet tegen Auxerre geloot worden, al moet ik er meteen bij zeggen dat ook onze andere mogelijke tegenstanders – AEK Athene, FC Sevilla, Rode Ster Belgrado en Bochum – zeker geen hapklare brokken zijn.”

Het werd uiteindelijk Bochum. “Een in alle geledingen stevige ploeg, die perfect het Duitse voetbal verpersoonlijkt. Toch denk ik dat we een kans maken. We spelen eerst thuis, maar dat is tegenwoordig minder van belang dan vroeger. Het is in ieder geval een mooie affiche en iedereen weet dat een duel tegen een Duitse ploeg via de televisierechten altijd veel zaad in het bakje brengt.” José Riga, de assistent van Dominique D’Onofrio, ging alvast vorig weekend al kijken naar het duel tussen Bochum, een team dat vorig seizoen als vijfde eindigde in de Bundesliga, voor Borussia Dortmund, en Bielefeld. Met Thomas Zdebel en ThordurGudjonsson zag hij er ook enkele oude bekenden uit de Belgische competitie terug.

De veertig teams die de komende duels in de Uefacup winnen, worden naderhand ingedeeld in acht poules van vijf teams. De eerste drie van elke groep en de acht teams die als derde eindigen in de poules van de Champions League spelen daarna de zestiende finales met rechtstreekse uitschakeling. De finale van de Uefacup vindt plaats op 18 mei in Lissabon, de finale van de Champions League een week later in het Atatürkstadion in Istanboel.

door Pierre Bilic

‘Ik zal niet toegeven, ook niet als dat betekent dat Aruna in twee jaar niet meer kan spelen.’ (Roger Vanden Stock)

‘Het is voor ons een must om ons te kwalificeren voor de poules van de Uefacup.’ (Marc Degryse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier