De drie groten moesten buitenshuis aan de slag afgelopen zondag. Dat geen van hen kon winnen, ligt helemaal in de lijn van het seizoen. Meer zelfs, het tegendeel zou velen verbaasd hebben. De nivellering is actueler dan ooit. Dat die naar beneden gaat, is spijtig maar de waarheid. De top wordt zwakker. De kampioen heeft, eerder dan hem te winnen, de titel vooral niet weggegooid.

Standard deed dat wel, vandaar de immense teleurstelling na de draw op Roeselare. Thuis tegen Beveren, La Louvière, weer Roeselare en Zulte Waregem morste het dure punten. Terwijl alle toppers op Sclessin magistraal werden platgewalst.

Anderlecht mag wel een dikke kaars branden voor een welhaast debuterende Biebauw, die de leidersplaats van de Brusselaars vrijwaarde. Het illustreert de onmacht van de paars-witten om hun titel extra glans te geven. Ze speelden met een geknepen kontje op Gent, uit evenwicht gebracht door de ostentatieve manipulaties van De Witte (Anderlecht is middeleeuws en Vanden Stock een alleenheerser) en Leekens (het doorzichtige spelletje met Boussoufa).

Die titel gaan ze uiteindelijk vrijdag wel binnenrijven tegen een uitgeblust Zulte Waregem. Die wonnen in januari wel nog glansrijk op Standard, maar na hun recente 2 op 21 moet Francky Dury nog vrezen voor zijn titel van Trainer van het Jaar. Georges Leekens zit hem heel dicht op de hielen. De winning spirit is helemaal uit Dury’s elftal verdwenen. Het lijkt me bijna onmogelijk om de beker te pakken als je ploeg zo zwalpt. Dury zal een heel sterke kapitein moeten zijn om het zinkende schip toch nog veilig in de haven te loodsen. Alle heil moet straks weer komen van de opgelapte messias, Salou Ibrahim.

Club Brugge doet een gouden zaak met het aantrekken van die Ghanees. Anderlecht deed ook nog een bod, maar dat was meer om te verhinderen dat de concurrentie sterker zou worden. Toch een beetje zoals vroeger. Nu ging die vlieger niet op, vooral omdat ze in Brussel niet meer ongestraft diep in de buidel kunnen tasten. En straks moet ook nog een halve ploeg bijeengekocht worden. Daar hoort Boussoufa volgens Vanden Stock niet bij. Hij laat zich wel heel snel afschrikken door de dreigende woorden van Ivan De Witte.

Als ze de beste speler uit onze competitie niet halen, straffen ze vooral zichzelf, eerder dan dat ze Gent fnuiken. Op de Belgische velden loopt nog één andere potentiële opvolger voor Zetterberg. Maar ook Jos Vaessen liet al horen dat als Anderlecht 20 miljoen biedt voor Defour, hij er 21 zal vragen. Je zou voor minder richting Argentinië trekken. Arm rijk Anderlecht. Arm Belgisch voetbal. Er is al zo weinig spektakel, hou die twee lichtvoetige spelmakers toch hier.

DOOR WIM DE CONINCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier