Cris zoekt bij Lyon naar zijn beste vorm.

Kampioen Lyon heeft nog altijd de minst gepasseerde defensie in de Franse eerste klasse, maar de 3-0-nederlaag in Rennes en de CL-duels tegen Fiorentina (2-2) en Steaua Boekarest (3-5) legden een aantal defensieve lacunes bloot. Coach Claude Puel, die bekend staat als iemand die altijd in de eerste plaats een stevige organisatie wil zien, is daar niet echt mee opgezet.

De man die met de vinger wordt gewezen voor de defensieve tekortkomingen is de Braziliaanse viceaanvoerder Cris. Nadat hij vorig seizoen aan de knie werd geopereerd, haalt de Zuid-Amerikaan lang niet zijn oude niveau. “Hij beleefde een heel slechte competitiestart”, schreef L’Equipe onlangs. “In Boekarest kon hij zelfs de eenvoudigste situaties niet oplossen, terwijl hij eigenlijk toch al drie jaar de beste verdediger is van Olympique Lyon en van de hele Ligue 1. Vroeger boezemde hij zijn tegenstanders schrik in, nu is dat zeker niet meer het geval.”

Cris roept de gebrekkige voorbereiding als verzachtende omstandigheid in. “Mijn knie is nu weer goed. Maar ik verloor spiermassa, zodat mijn kruisbanden minder stevig zijn. Bij de voorbereiding in Tignes kon mijn knie de inspanningen niet aan. Ik deed er verkeerd aan om tijdens mijn vakantie in Brazilië het voetbal even helemaal te vergeten. Ik speel inderdaad met wat minder vertrouwen.” Zijn teamgenoot Ederson blijft het nochtans voor hem opnemen: “Met hem erbij moeten we op hoge ballen geen schrik hebben.”

Naast de mindere vorm van Cris speelt ook het gebrek aan automatismen het defensieve compartiment van Lyon parten. Door blessures en schorsingen moest Claude Puel eerder François Clerc, Fabio Grosso en John Mensah missen en hij kreeg nu te horen dat Mathieu Bodmer, de enige die tot nu toe net als rechtsachter Anthony Reveillère alle matchen speelde, ook drie weken langs de kant zal moeten blijven. Na de blessure van Grosso probeerde Puel het op links met Mensah en Kim Kallström, terwijl hij centraal achterin naast Bodmer nu eens Cris plaatst en dan weer Jean-Alain Boumsong of Mensah. Al bij al testte hij achterin al zeven verschillende formules uit!

Hatem Ben Arfa, de middenvelder van Marseille, weigerde tegen PSG (2-4) om als invaller op het veld te komen. Hij ging openlijk het conflict aan met coach Erik Gerets. In de loop van de week werd alles echter weer uitgepraat en de Franse international moest zelfs geen boete betalen. Zaterdag kreeg hij in de thuismatch tegen Saint-Etienne (3-1) ook volop de steun van het publiek. Ben Arfa bedankte met een doelpunt en twee assists.

Charles Kaboré, de Burkinese middenvelder van Marseille, staat op de lijst van de 40 jonge spelers die genomineerd zijn voor de Golden Boy. Die trofee van de Italiaanse krant Tuttosport bekroont de beste voetballer van minder dan 21 jaar.

Monaco komt mogelijk in financiële problemen. De Monegaskische overheid weigerde immers bij te springen met een bedrag van 7,2 miljoen euro. In het verleden was het nochtans altijd die steun van de overheid die de ploeg in staat stelde het budget in evenwicht te houden.

Saint-Etienne en trainer Laurent Roussey liggen onder vuur na een belabberde 0 op 12. Vorig seizoen lag het hoofd van de coach al bijna het hele jaar op het kapblok, maar toch slaagde hij erin Europees voetbal af te dwingen. In de wedstrijd van vorige zaterdag startte Kevin Mirallas in de basiself, maar na een matige prestatie werd hij al in de 53ste minuut vervangen.

PSG heeft de knepen van het communicatievak onder de knie. Toen spits Mateja Kezman een persconferentie wilde geven om zijn ongenoegen te uiten over zijn statuut van bankzitter, werd hem dat door de communicatieafdeling vakkundig belet.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier