Heerenveen vond een nieuwe doelpuntenmachine.

Heerenveen heeft een neusje voor het halen van trefzekere aanvallers. Na doelpuntenmachines als Ruud van Nistelrooy en Klaas-Jan Huntelaar is Afonso Alves de volgende in het rijtje die het net heel gemakkelijk vindt. De Braziliaan staat na zes duels op vier doelpunten. En de Zuid-Amerikaan maakte er ook nog eens twee met verwoestende vrije trappen in het UEFA Cupduel tegen het Portugese Vitoria Setubal.

Bij zijn aankomst in Heerenveen stelde de 25-jarige aanvaller zonder blikken of blozen dat hij dit seizoen minimaal twintig keer zou scoren. Een absolute vereiste, want met zijn 4,1 miljoen euro is Alves, die werd overgenomen van het Zweedse Malmö FF, de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis. In zijn eerste weken maakte hij, door zijn fysiek en opportunisme, alvast een onuitwisbare indruk in het Abe Lenstrastadion. “Eigenlijk is alleen zijn paspoort Braziliaans”, vindt afscheidnemend voorzitter Riemer van der Velde. “Zijn spel totaal niet. Hij werkt hard, verdedigt mee, laat anderen beter voetballen, heeft oog voor zijn medespelers en een snoeihard schot.”

Afonso Alves vond dus al snel zijn draai in de Nederlandse eredivisie. “Het verschil is niet zo groot met Zweden, waar ik de laatste vier jaar woonde”, verklaarde hij in de Telegraaf. “Het weer en het eten zijn voor een Braziliaan in die landen bijna hetzelfde.” Via Heerenveen hoopt hij terecht te komen bij een topclub. “Natuurlijk. Maar voor mij is het belangrijk dat mijn ploeg bovenin het klassement meedraait. Zo kan ik mezelf tonen aan de buitenwereld. Op de linksbuitenplaats voel ik me het lekkerst. Daar kan ik veel loopwerk verrichten en word ik veel aangespeeld. In de voorbereiding probeerde trainer Gertjan Verbeek me eens als nummer tien. Maar dat experiment slaagde niet en is voor mij niet voor herhaling vatbaar”, zo maakt hij zijn intenties duidelijk.

Het aantrekken van Alves is het zoveelste bewijs van slagvaardigheid op de Scandinavische transfermarkt. ” Jaap Spijker houdt in Zweden een vinger aan de pols”, weet Van der Velde, die Alves al vijf jaar volgt. “Op het moment dat hij bij Örgryte IS binnenkwam, was ik daar toevallig. Toen werd me al duidelijk dat het een groot talent was.” Dat het nooit eerder tot een transfer kwam, had met financiën te maken. “Hij was vreselijk goed, maar voor onze begrippen ook ontzettend duur. Nadat wij Klaas-Jan Huntelaar en Georgios Samaras verkochten, werd het mogelijk hem te halen. Tot dusver hebben we daar helemaal geen spijt van.”

Bondscoach Marco van Basten blijft verbazen, want Mark van Bommel werd weer opgenomen in de 22-koppige selectie voor de EK-kwalificatieduels tegen Albanië en Bulgarije. Maarten Stekelenburg (Ajax) valt af, Arjen Robben (Chelsea), Tim de Cler en Kew Jaliens (beiden AZ) keren terug. Van Ruud van Nistelrooy (Real Madrid), die in Sportweek fel uithaalde en Van Basten vriendjespolitiek verweet, is geen sprake. “Zijn spel is op dit moment nog niet zodanig dat we hem erbij halen. Wij selecteren op voetbalargumenten en -kwaliteiten.” Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic) en Dirk Kuijt (Liverpool) staan voor hem in de pikorde.

Pieter Collen (Feyenoord) moet opnieuw een operatie aan de schouder ondergaan. De rechterverdediger moet daardoor rekening houden met een onbeschikbaarheid van enkele maanden.

Marcel de Jong (19), die indruk maakt als linksachter bij Roda JC, twijfelt nog tussen zijn geboorteland Canada en Nederland.

Joey Didulica (ex-Germinal Beerschot) verkiest AZ boven Kroatië en wil voorlopig niet meer in actie komen voor de nationale ploeg.

Patrick Gerritsen, die net als Wout Brama zopas zijn overeenkomst bij FC Twente verlengde tot 2010, is maanden buiten strijd door een dubbele beenbreuk.

De Poolse spits Andrzej Niedzielan werd door NEC-trainer Mario Been vanwege zijn onprofessionele gedrag teruggezet naar Jong NEC.

Ron Jans verlengde zijn overeenkomst als coach van FC Groningen met een jaar. Hij is bezig aan zijn vijfde seizoen als trainer.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier