AMERICAN FOOTBALL

De New England Patriots winnen de Super Bowl. Ze verslaan de Carolina Panthers met 32-29.

ATLETIEK

De Ethiopiër Kenenisa Bekele ontpopt zich tot de recordloper van het jaar. Hij stelt de wereldrecords van de 5000m indoor en outdoor en van de 10.000m outdoor scherper. Wereldrecords zijn er voorts voor de Ethiopische Berhane Adere (5000m indoor), de Russin Olga Kotlyarova (60m indoor), de Turkse Elvan Abeylegesse (5000m), de Rus Denis Nizhegorodov (50km snelwandelen), de Russische Guinara Feofanova (3000m steeple). De Brit Dwain Chambers wordt voor twee jaar geschorst wegens dopinggebruik. Het sprintpaar Marion Jones en Tim Montgomery raakt betrokken bij het Balco-dopingschandaal. Op het WK indoor in Boedapest wordt Kim Gevaert in een nationale recordtijd tweede. Op dat WK zijn er wereldrecords voor de Russinnen Yelena Isinbayeva (polsstok) en Tatyana Lebedeva (hinkstap). Op de Memorial Van Damme sneuvelen twee wereldrecords : in het polsstokspringen ( Yelena Isinbaeva) en op de 3000m steeple (de Qatarees van Keniaanse origine Saif Saeed Shaheen).

AUTOSport

De Fransman Stéphane Peterhansel wint met Mitsubishi Parijs-Dakar. Eerder won hij de woestijnraid al zes keer bij de motoren. Bij de motoren zegeviert de Spanjaard Nani Roma (KTM). De Fin Ari Vatanen laat onderweg zijn 50e ritzege in de Dakar optekenen. De Deen Tom Kristensen wint voor de zesde keer de 24 uur van Le Mans en evenaart daarmee het record van Jacky Ickx. Ferrari-rijder Michael Schumacher raast met verbluffend gemak naar zijn zevende wereldtitel in de Formule 1. De Duitser wint twaalf grote prijzen. In de WK-eindstand parkeert Schumachers ploegmaat, de Braziliaan Rubens Barrichello, op de tweede plaats. Ferrari behaalt de wereldtitel bij de constructeurs. Pieter Tsjoen (Toyota) is Belgisch kampioen rally. De Fransman Sébastien Loeb (Citroën) verzekert zich van de wereldtitel rally. François Duval (Ford) komt in de WK-eindstand uit op de zesde plaats.

BASEBALL

De Boston Red Sox winnen de World Series.

BASKETBAL

In de kwartfinale van de Uleb-beker wordt Charleroi uitgeschakeld door Estudiantes Madrid. Het verliest thuis met 56-74, maar wint wel verrassend de terugwedstrijd met 84-91. Hapoël Jeruzalem pakt de beker. In de achtste finale van de Fibaliga raakt Oostende niet voorbij Dynamo Mos- kou : 94-74 in Rusland, 70-72 thuis. De overige Belgische teams op de Europese scène worden voortijdig gewipt. Het Duitse Weissenfels (met Michael Krikemans) wint de Fiba-beker. Het verslaat in de finale het Dijon van Dimitri Lauwers. De beker van België verhuist naar Luik, dat in de finale Oostende vloert met 87-83. Bij de vrouwen staat er in de finale geen maat op Namen : 60-48 tegen Deerlijk. Maccabi Tel Aviv is eindlaureaat van de Euroliga voor mannen. In de finale vloert Maccabi het Fortitudo Bologna van Thomas Van Den Spiegel. Bij de vrouwen zegeviert Valenciennes. Ann Wauters wordt uitgeroepen tot MVP van de finale. Charleroi kroont zich voor de zesde keer tot landskampioen. In de finale van de play-offs krijgt het Luik klein in vijf wedstrijden. Ook de vrouwen van Namen verlengen hun landstitel. In de finale van de play-offs heeft Deerlijk geen kans. De Detroit Pistons veroveren de NBA-titel. In de finale van de play-offs halen ze de bovenhand tegen de Los Angeles Lakers. Didier Mbenga is de eerste Belg in de NBA. De gewezen speler van Charleroi komt uit voor de Dallas Mavericks.

BILJARTEN

Frédéric Caudron wordt Europees kampioen kader 47/11, Patrick Niessen kader 71/2. De Turk Semith Sayginer steekt de wereldbeker driebanden op zak, zijn landgenoot Naci Coklu de Europese titel. De Nederlander Dick Jaspers stoot door naar de wereldtitel driebanden.

BOKSEN

De Brit Lennox Lewis, wereldkampioen bij de zwaargewichten, kondigt het einde van zijn carrière aan. De Oekraïner Vitali Klitschko verliest maar herovert zijn wereldtitel bij de zwaargewichten (WBC).

DUATLON

Benny Vansteelant verwerft zijn vierde wereldtitel.

GOLF

De Major-toernooien bij de mannen worden gewonnen door de Amerikaan Phil Mickelson (Masters), de Zuid-Afrikaan Retief Goosen (US Open), de Amerikaan Todd Hamilton (British Open) en de Fijiër Vijay Singh (US PGA Championship). Tiger Woods moet de eerste plaats op de wereldranglijst laten aan Vijay Singh. Bij de vrouwen worden de grand- slamtoernooien gewonnen door de Koreaanse Grace Park (Misson Hills), de Zweedse Annika Sorenstam (LPGA-kampioenschap), de Amerikaanse Meg Mallon (US Open) en de Britse Karen Stupples (British Open). Sorenstam blijft de wereldranglijst aanvoeren. In de Ryder Cup verslaat Europa de Verenigde Staten met het grootste verschil ooit : 14,5-8,5.

HANDBAL

Duitsland wordt Europees kampioen na winst in de finale tegen Slovenië (30-25). Tongeren wint de beker van België. In de finale verslaat het Hasselt met 25-20. Bij de vrouwen eindigt de finale tussen Wezet en Hasselt op 22-18. De Europese bekerwinnaars bij de mannen zijn het Sloveense Celje (Champions League), het Zweedse Skövde (Challenge Cup), het Duitse Kiel (EHF-cup) en het Spaanse Pamplona (bekerwinnaars). Neerpelt wordt voor de tiende keer kampioen. In de finale toont het zich sterker dan Hasselt. Bij de vrouwen pakt Wezet de titel. In de finale van de play-offs delft Hasselt het onderspit.

IJSHOCKEY

Canada viert zijn 23e wereldtitel. In de finale houdt het Zweden eronder met 5-3.

JUDO

Ilse Heylen keert van het EK in Boekarest terug met de zilveren medaille.

KANO/KAYAK

Petra Santy (K1 500 meter) pakt zilver op het EK.

KUNSTSCHAATSEN

De Fransman Brian Joubert en de Hongaarse Julia Sebestyen glijden naar de Europese titel. Bij de paren en in het ijsdansen gaan de titels naar de Russische tandems Tatiana Totmianina en Maxim Marinin, en Tatiana Navka en Roman Kostomarov. Beide duo’s zijn ook goed voor de wereldtitel. De Rus Evgeni Plushenko en de Japanse Shizuka Arakawa strijken de individuele wereldtitels op.

MOTORCROSS

Stefan Everts wordt voor de achtste keer wereldkampioen. Hij laat in de MX1-klasse de Fransman Mickaël Pichon achter zich. In de MX2-klasse rijdt de Nieuw-Zeelander Ben Townley naar de wereldtitel. De Belgen Stefan Everts, Kevin Strijbos en Steve Ramon winnen de Motorcross der Naties.

MOTORSPORT

Bij de snelheidsmotoren ver- overt de Italiaan Valentino Rossi zijn zesde wereldtitel. Rossi stapte voor het seizoen over van Honda naar Yamaha. Bij de kwartliters wordt de Spanjaard Daniel Pedrosa wereldkampioen, in de 125-cc-categorie is de titel voor de Italiaan Andrea Doviziosi.

MOUNTAINBIKE

Roel Paulissen hijst zich voor de derde keer op rij in de Belgische driekleur. Filip Meirhaeghe bekent dat hij in de aanloop naar de Olympische Spelen epo heeft gebruikt en maakt een einde aan zijn carrière. De Fransman Julien Absolon, eerder al olympisch kampioen, wordt wereldkampioen. Net als in Athene moet Roel Paulissen zich met de vierde plaats vergenoegen. In de wereldbeker pikt de Zwitser Christoph Sauser de eindzege in.

MUURKLIMMEN

Muriel Sarkany loopt de eindzege in de wereldbeker mis. In de laatste manche geeft ze haar voorsprong prijs ten voordele van de Oostenrijkse Angela Eiter.

NOORDSE COMBINATIE

De Fin Hannu Manninen wint de wereldbeker en onttroont de Duitser Ronny Ackermann, de laureaat van 2002 en 2003.

OLYMPISCHE SPELEN

In Athene behalen de Belgen drie medailles. Justine Henin-Hardenne zwaait met de gouden plak. In de finale overklast ze de Franse Amélie Mauresmo (6-3,6-3), in de halve finale buigt ze een hopeloos lijkende achterstand (1-5 in de beslissende set) om in een zege (7-5, 5-7, 8-6) tegen de Russische Myskina. Brons is er voor Axel Merckx in de door de Italiaan Paolo Bettini gewonnen wegwedstrijd en voor judoka Ilse Heylen. Roel Paulissen (mountainbike) en Kathleen Smet (triatlon) stranden op de vierde plaats. Kim Gevaert presteert puik met een zesde plaats (en een Belgisch record) op de 200m. Zesde (met een nationaal record) worden ook de Belgische meisjes (Gevaert, Elodie Ouedraogo, Lien Huyghebaert en Katleen De Caluwé) in de 4x100m. Tim Maeyens (roeien) en Bob MaesenWouter D’Haene (kano / kajak) bereiken de finale (zesde en vijfde), en ook turnster Aagje Vanwallegehem kwalificeert zich voor de eindstrijd. Michael Phelps ontpopt zich tot dé ster van de Spelen met zes keer goud, twee keer brons en één wereldrecord. Kenenisa Bekele bevestigt zijn suprematie op de 10.000m. De Britse Paula Radcliffe ontgoochelt zwaar in de door de Japanse Mizuki Noguchi gewonnen marathon. Bij de mannen wint de Italiaan Stefano Baldini de marathon. Voor een andere teleurstelling van formaat zorgt Maria Mutola uit Mozambique, die op de 800m buiten de medailles valt. De Britse Kelly Holmes verovert het goud op dat nummer en ook op de 1500m. De Amerikaan Justin Gatlin en de Wit-Russische Yuliya Nesterenko kronen zich tot beste sprinters (100m). De Marokkaan Hicham El Guerrouj heeft eindelijk een olympische titel beet (1500m) en de blanke Amerikaan Jeremy Wariner imponeert op de 400m.

OVERLIJDENS

Op 85-jarige leeftijd overlijdt de Nederlandse Fanny Blankers-Koen, die vier keer goud pakte op de Olympische Spelen van 1948 in Londen. In een hotelkamer in Rimini wordt Marco Pantani dood aangetroffen. In 1998 won hij de Giro en de Tour. Pantani stierf aan een overdosis cocaïne. Op 84-jarige leeftijd en uitgerekend op de dag van de Ronde van Vlaanderen overlijdt BriekSchotte. Op 28-jarige leeftijd sterft ex-wielrenner Stive Vermaut aan de gevolgen van een hartstilstand. In de rally van de Fa- rao’s verongelukt op 34-jarige leeftijd de Fransman Richard Sainct. Hij won drie keer Parijs-Dakar voor motoren. Op 53-jarige leeftijd sterft de Nederlandse ex-wielrenner en bondscoach Gerrie Knetemann aan een hartstilstand.

SCHAATSEN

De Nederlander Mark Tuitert en de Duitse Anni Friesinger worden Europees kampioen allround. De Nederlanders Er-ben Wennemars en Marianne Timmer pakken de wereldtitel sprint (500 en 1000m). De Amerikaan Chad Hedrick en de Nederlandse Renate Groenewold veroveren de wereldtitel allround. Anni Frie-singer breekt het wereldrecord op de 1500m. De Nederlanders Erben Wennemars (1000m) en Bob de Jong (5000-10.000m) worden wereldkampioen, bij de vrouwen pakt de Amerikaanse Jennifer Rodriguez de titel. De wereldbekerwinnaars zijn de Chinees Fengtong Yu (100m), de Canadees Jeremy Wother-spoon (500m), de Nederlanders Erben Wennemars (1000m) en Mark Tuitert (1500m), de Amerikaan Chad Hedrick (5000m), de Japanse Shihomi Shinya (100m), de Chinese Manli Wang (500m), de Duitse Anni Friesinger (1000 en 1500m), de Duitse Claudia Pechstein (3000m) en de Canadese Clara Hugues (5000m). De Nederlander Henk Angenent verbetert het werelduurrecord.

SKIEN

De Oostenrijker Hermann Maier en de Zweedse Anja Pärson zijn eindwinnaar van de algemene wereldbeker. De wereldbekers per discipline komen op naam van Maier (Super-G), de Oostenrijker Stephan Eberharter (afdaling), de Amerikaan Bode Miller (reuzenslalom), Pärson (slalom en reuzenslalom), de Oostenrijkse Renate Götschl (afdaling en Super-G).

SNOOKER

De Engelsman Ronnie O’Sullivan wordt wereldkampioen. In de finale verslaat hij de Schot Graeme Dott met 18-8. Wendy Jans wordt Europees en Belgisch kampioen maar verliest de finale van het WK tegen de Engelse Reanna Evans. Bij de mannen gaat de nationale titel naar Kevin Van Hove.

TAFELTENNIS

La Villette Charleroi wint de Champions League. In de finale blijken Jean-Michel Saive en co te sterk voor het Duitse Grenzau (3-1 thuis, 1-3 in Duitsland). La Villette is ook landskampioen en wint de beker van België.

TENNIS

De Australian Open draait bij de vrouwen uit op een Belgische finale – voorlopig de laatste. Justine Henin-Hardenne verslaat Kim Clijsters met 6-3, 4-6 en 6-4. Bij de mannen wint de Zwitser Roger Federer de finale tegen de Rus Marat Safin. Federer wordt nummer één van de wereld. Op Roland Garros wordt Justine Henin-Hardenne in de tweede ronde uitgeschakeld, Kim Clijsters geeft forfait met een polsblessure. Bij de mannen mondt het toernooi uit in een Argentijnse finale, gewonnen door Gaston Gaudio. Bij de vrouwen eindigt Roland Garros met een Russische finale, gewonnen door Anastasia Myskina. Xavier Malisse en Olivier Rochus winnen in Parijs het dubbelspel. De Russin Maria Sharapova zet Wimbledon (zonder Justine Henin-Hardenne en Kim Clijsters) op haar erelijst. In de finale gunt ze Serena Williams geen kans. In de mannenfinale trekt Roger Federer aan het langste eind tegen Andy Roddick. Ook op de US Open (zonder Kim Clijsters) vliegt Justine Henin-Hardenne kampend met een virus en vermoeidheidverschijnselen – er vroegtijdig uit. Bij de vrouwen komt het opnieuw tot een Russische finale, met Svetlana Kuznetsova als winnares. Bij de mannen triomfeert andermaal Roger Federer, in de finale baas over de Australiër Lleyton Hewitt. Kim Clijsters, bijna het hele seizoen geblesseerd, verbreekt haar verloving met Lleyton Hewitt. Na het wegdeemsteren van Justine Henin-Hardenne nemen eerst de Franse Amélie Mauresmo en vervolgens de Amerikaanse Lindsay Davenport de eerste plaats op de wereldranglijst in. Maria Sharapova en Roger Federer winnen de Masters. Op het einde van het seizoen is Justine Henin-Hardenne teruggegleden tot de achtste en Kim Clijsters tot de tweeëntwintigste plaats op de wereldranglijst. Rusland wint voor de eerste keer de Fedcup. In Moskou blijken de Russische meisjes te sterk voor Frankrijk. De Spaanse mannen eigenen zich in Sevilla voor de tweede keer de Davis- cup toe. In de finale houden ze de Verenigde Staten af.

TRIATLON

De Nieuw-Zeelander Bevan Docherty en de Amerikaanse Sheila Taormina worden wereldkampioen op de kwarttriatlon. Rutger Beke en Kathleen Smet verlengen hun nationale titel op de kwarttriatlon. Op de lange afstand zijn de titels weggelegd voor Marino Vanhoenacker en Françoise Wellekens. Vanhoenacker bemachtigt ook brons op het WK lange afstand, Wellekens brons op het EK. Bij de mannen bemachtigt Gerrit Schellens daar de titel. De Duitsers Norman Stadler en Nina Kraft zegevieren in de Iron Man op Hawaï. Rutger Beke finisht als vijfde, Kathleen Smet als vierde.

VELDLOPEN

Tom Van Hooste en Veerle Dejaeghere zijn de eindwinnaars van de Cross Cup. Tom Compernolle en Anja Smolders lopen naar de nationale titel. De Ethiopiër Kenenisa Bekele wordt in Brussel wereldkampioen in zowel de korte als de lange cross. Bij de vrouwen wint de Australische Benita Johnson de lange en de Keniaanse Edith Masai de korte cross. De Oekraïner Sergei Lebid wordt voor de vijfde keer Europees kampioen. Bij de vrouwen kaapt de Britse Hayley Yelling de titel weg.

VELDRIJDEN

Bart Wellens wordt in Pontchâteau wereldkampioen. In de spurt verslaat hij Mario De Clercq. Eerder was Wellens ook Belgisch kampioen geworden en hij trekt ook de Superprestige naar zich toe. De wereldbeker gaat naar de Nederlander Richard Groenendaal.

VOLLEYBAL

Maaseik kwalificeert zich zonder één groepsnederlaag voor de kwartfinale van de Champions League. Daarin wordt het uitgeschakeld door het Russische Iskra Odintsovo. Roeselare eindigt als tweede in zijn groep maar is uitgeschakeld. Modena wint de CEV-cup bij de mannen, Bergamo bij de vrouwen. De vrouwen van Tongeren worden derde in de Top Teams Cup. De titel is voor Günes Istanboel bij de vrouwen en het Oekraïnse Loko-motiv Kharkiv bij de mannen. De eindoverwinning in de Champions League wordt opgeëist door het Russische Belgorod bij de mannen en Tenerife bij de vrouwen. Maaseik wint de beker van België. In de finale neemt het de maat van Roeselare (3-2). In de bekerfinale voor vrouwen haalt Tongeren het van Kieldrecht. Maaseik wordt kampioen van de België. In de finale van de play-offs verslaan de Limburgers Roeselare in drie wedstrijden. Bij de vrouwen ontdoet Tongeren zich in de finale van de play-offs van Kieldrecht.

WIELRENNEN

Oscar Freire en niet de te vroeg juichende Erik Zabel wint Mi-laan-Sanremo. Steffen Wesemann is de beste in de Ronde van Vlaanderen. De Zweed Magnus Backstedt slingert Parijs-Roubaix op zijn erelijst. Johan Museeuw maakt deel uit van de kopgroep maar rijdt lek op de laatste kasseistrook en wordt vijfde. Johan Museeuw neemt afscheid van het wielrennen. Na zijn afscheid raakt hij verwikkeld in een dopingaffaire. Davide Rebellin zet in één week tijd de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik naar zijn hand. De Italiaan Damiano Cunego wint op 22-jarige leeftijd de Ronde van Italië. Zijn kopman, Gilberto Simoni, is pas derde. Cunego is goed voor vier ritoverwinningen. In de Giro tekent Alessandro Petacchi voor negen ritsuccessen, een naoorlogs record. Tom Steels wordt voor de vierde keer Belgisch kampioen. De Amerikaan Lance Armstrong wint voor de zesde keer de Tour en wordt daarmee alleen recordhouder. Armstrong onderstreept zijn hegemonie met zes ritzeges. De Duitser Andreas Klöden en de Italiaan Ivan Basso eindigen als tweede en derde. Axel Merckx legt als beste Belg beslag op de 21e plaats. De Australiër Robbie McEwen pakt de groene trui en de Fransman Richard Virenque de bolletjestrui. In één week tijd wint Nick Nuyens Parijs-Brussel, de Grote Prijs van Wallonië en de GP Prato. Net als vorig jaar trekt de Spanjaard Roberto Heras de Ronde van Spanje naar zich toe. Oscar Freire wordt voor de derde keer wereldkampioen. In Verona klopt hij Erik Zabel, de Italiaan Luca Paolini en anderen in de spurt. Damiano Cunego is de beste in de Ronde van Lombardije, de laatste wedstrijd om de wereldbeker. Paolo Bettini strijkt de eindwinst op na een maandenlang duel met Davide Rebellin. Tom Boonen ontvangt de Kristallen Fiets want manifesteerde zich als grote revelatie met interessante overwinningen zoals de E3-Prijs, Gent-Wevelgem, de Scheldeprijs en twee ritten in de Tour, waaronder de slotetappe.

ZWEMMEN

Er worden wereldrecords genoteerd voor de Amerikaan Ed Moses (200m rug kortebaan), de Chinees Yu Yang (200m vlinder kortebaan), de Japanse Sachiko Yamada (800m kortebaan), de Amerikaan Ian Crocker (50 en de 100m vlinder en 100m vrij), de Amerikaanse Tara Kirk (100m school kortebaan), de Fransman Frédérick Bousquet (50m vrij), George Bovell uit Trinidad (200m wissel), de Amerikaan Aaron Peirsol (100 en 200m rug), de Australische Libby Lenton (100m vrij), de Amerikaan Michael Phelps (400m wissel), de Amerikaan Brendan Hansen (100 en 200m school), de Australische Leisel Jones (200m school), de Amerikaanse Amanda Beard (200m school), de Australische Jane Edmistone (50m school kortebaan), de Franse Laure Manaudou (1500m kortebaan), de Duitser Thomas Rupprath (50m rug kortebaan).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content