Nu er weer een grote wielerronde bezig is, krijgen we sport, maar ook weer een hele schotel Mexicaans worstelen. Met andere woorden: je kijkt er wel naar, maar je weet als toeschouwer dat je bedot wordt. Los van het feit dat er sommige etappes op een sportieve manier gereden worden, mogen niet alle renners voluit gaan. Veel renners zitten in het keurslijf van de ploeg. Het doet te veel denken aan de na-Tourcriteriums, waar er altijd een scenario in het draaiboek staat.

We viseren niet alleen het wielrennen. In het voetbal bijvoorbeeld komen er door samenloop van ‘reglementaire’ omstandigheden soms uitdagingen om niet voluit te gaan. Het winnen van de beker eind vorig seizoen gaf Zulte Waregem een ander inzicht in de play-off 1. Dit is atypisch voor sport. In bijna alle andere sportdisciplines wordt men gediskwalificeerd als men zijn kansen niet verdedigt.

Het is te hopen dat de schrijvers van sportreglementen hun inspiratie halen bij Thomas De Gendt of zelfs een voetbalwedstrijd van onze nationale dames om te weten dat sport strijd moet zijn, eigen kansen verdedigen, de beste willen zijn, het eerst aan de meet willen komen, willen winnen.

Peter Kaes, Leopoldsburg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier