De drie zelfmoordterroristen die geen ticket hadden voor de wedstrijd en dus niet binnen raakten op de wedstrijd Frankrijk-Duitsland, maakten aan de poorten van het Stade de France één slachtoffer. Niet voor het eerst werd een sportwedstrijd het doel van aanslagen.

5 SEPTEMBER 1972

Palestijnse militanten dringen in het olympisch dorp de verblijfplaats van de Israëlische delegatie binnen. Eén atleet en een coach sterven ter plaatse. Er volgt een gijzeling en bij een mislukte bevrijdingspoging later op de luchthaven komen nog eens negen mensen van de delegatie en een agent om. Ook vijf terroristen laten het leven.

15 JUNI 1996

Tijdens het EK ontploft in het centrum van Manchester een busje met daarin een bom van 1500 kg. De schade is enorm. De IRA waarschuwde 90 minuten voor de ontploffing, maar ontmijners krijgen het ding niet meer onschadelijk gemaakt en ondanks de ontruiming raken toch nog ruim 200 mensen gewond. ’s Anderendaags gaat de wedstrijd Rusland-Duitsland (0-3) op Old Trafford gewoon door.

27 JULI 1996

Duizenden toeschouwers wonen tijdens de Spelen van Atlanta een gratis concert bij in het Olympisch Park. Een Amerikaan, een gewezen explosievenexpert van het Amerikaanse leger, plaatst er een rugzak met drie bommen onder een bank. Er komen twee mensen om en 120 anderen raken gewond.

5 APRIL 1997

Minder dan een uur voor de Grand National op Aintree laat de IRA in twee telefoontjes weten dat er bommen zijn geplaatst. De politie ontruimt de paardenrenbaan. De bommen worden gecontroleerd tot ontploffing gebracht en de race gaat twee dagen later door.

1 MEI 2002

In Madrid ontploffen in de late namiddag twee bommen, één op amper 100 meter van Bernabéu, waar dezelfde avond Real Madrid en Barcelona elkaar ontmoeten in de halve finale van de CL. De bomaanslagen werden opgeëist door ETA, en de wedstrijd (2-0 voor latere winnaar Real) gaat door. Bij de ontploffing vallen slechts een paar gewonden.

8 MEI 2002

In Karachi, Pakistan, parkeert een man een auto naast een bus voor het Sheraton hotel. Wanneer hij de auto laat ontploffen, komen 14 mensen om, onder wie 11 Fransen en de kinesist van het cricketteam van Nieuw-Zeeland, dat in het hotel logeert en prompt zijn tour door het land afbreekt.

6 APRIL 2008

Bij de start van een marathon in Weliveriya, Sri Lanka, brengt een zelfmoordterrorist een bom tot ontploffing. Er vallen 15 doden, onder wie de nationale atletiekcoach en een gewezen deelnemer aan de Spelen, en 90 gewonden.

3 MAART 2009

Op weg naar een cricketwedstrijd tegen Pakistan wordt de bus van het team van Sri Lanka aangevallen door een dozijn zwaarbewapende mannen. Er vallen acht doden (zes politieagenten en twee burgers) en zes sporters raken gewond.

8 JANUARI 2010

Op weg naar Cabina, een enclave in Angola, waar Togo tijdens het Afrikaanse landenkampioenschap Ghana partij moet geven, worden de twee bussen van de ploeg beschoten. In de materiaalbus sterven twee mensen, in de spelersbus ook. Twee voetballers raken gewond. Togo trekt zich meteen terug uit het toernooi.

15 APRIL 2013

Twee bommen gaan af op zo’n 200 meter voor de finish van de marathon in Boston. Drie mensen, allemaal toeschouwers, komen om, 294 anderen raken gewond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier