Hoewel VC Rijmenam maar in de vierde provinciale klasse van Antwerpen speelt, laat de club al zijn spelers vanaf zestien jaar de komende weken een cardiologische test ondergaan. “Prachtig”, vindt sportdokter Chris Goossens, die bij Germinal Beerschot werkt en voorzitter is van de Vereniging van Belgische Clubartsen en Consulenten. “Maar als álle voetbalclubs dit doen, zit de sociale zekerheid met een onbetaalbare rekening.” Johan Degryse van Rijmenam zegt: “Bij ons werkt cardioloog Luc Janssens, wiens zoon hier speelt, gratis mee.”

Goossens: “Uit zo’n project komen weinig resultaten. Bij de ongeveer vier miljoen Vlamingen die regelmatig sporten, vallen er elk jaar zo’n honderd hartdoden. In twintig jaar detecteerde ik zo’n vijf kwaadaardige stoornissen. Natuurlijk kun je stellen: als we er één redden, is het de moeite.”

Vooral mensen ouder dan 35 horen tot de risicogroep, zegt Goossens. Voorts wijst hij erop dat iederéén door oplettendheid problemen kan vermijden. “Mensen moeten weten welke signalen ze horen op te vangen. Wie bij inspanningen last heeft op zijn borst, duizelig wordt, zijn hartslag plots gigantisch voelt versnellen of zwarte vlekken ziet, vertoont mogelijke symptomen van een hartafwijking die best onderzocht worden. Mogelijke, want als je weinig eet en hard traint, zie je ook zwarte vlekken.”

Na een screening kan het nog mislopen. “In Boom stierf een jongen in mijn armen, hij was getest. Ook virale en bacteriële infecties kunnen fatale stoornissen veroorzaken, bij iedereen. Bacteriën kruipen op de hartklep of -spier. Sport daarom nooit als je koorts hebt of als een virale infectie zoals klierkoorts nog niet helemaal weg is! Dat geldt ook voor mensen met een gezond hart.” Goossens denkt dat mits respect voor die regels en mits de aangehaalde opmerkzaamheid het aantal plotse hartdoden met negentig procent kan dalen.

Ook bij Germinal Beerschot worden alle spelers vanaf zestien onderzocht. “Onze jongens sporten wel zo’n achttien uur per week, die van Rijmenam niet. Bij andere eersteklassers is er minder screening, maar je mag ervan uitgaan dat – hoewel dat niet verplicht is – elke speler in de hoogste afdeling getest is.” S

KRISTOF DE RYCK

‘Virale en bacteriële infecties kunnen fatale hartstoornissen veroorzaken, bij iedereen.’

Chris Goossens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content