Op maandag 16 november zal in de Congreszaal van de Senaat op uitnodiging van Pro Leaguevoorzitter Ivan De Witte en senator Alain Courtois een colloquium plaatsvinden over de toekomst van het Belgisch voetbal. Thema’s die aan bod komen, zijn de sportieve infrastructuur, de staatstussenkomst in België en in het buitenland, de juridische implicaties, de vorming en de trainers en de fysieke conditie van onze spelers.

De onderwerpen zullen worden belicht door sprekers uit verschillende disciplines: François De Keersmaecker (voorzitter van de Belgische voetbalbond), Michel Sablon (technisch directeur van de Belgische voetbalbond), Ludwig Sneyers (directeur van de Pro League), Jean-Michel De Waele (hoogleraar aan de ULB), Werner Helsen (hoogleraar aan de KUL), Paul De Knop (rector van de VUB) en vertegenwoordigers van de pers. Voorzitter van de debatten is Gérard Houllier, technisch directeur van de Franse voetbalfederatie.

Waarom nu precies dit colloquium wordt georganiseerd, heeft meerdere redenen, zegt Ivan De Witte: “Ten eerste is er 2018 ( de kandidatuur voor het WK van België en Nederland, nvdr) en het verhaal rond de stadions dat nu actueel is, en ten tweede zitten we in een fase dat er grondig nagedacht wordt over hoe het Belgisch voetbal zo goed mogelijk georganiseerd kan worden. Het is een kwestie van kwaliteitsverhoging en samenwerken met de overheid. Voor mij wordt dit een eerste stap om naar verbeterde kwaliteit te zoeken met de overheid.”

Daarom ook dat de debatten plaatsvinden in de senaat, een federaal orgaan, terwijl sport een gemeenschapsmaterie is. “Maar”, zegt De Witte, “je ontsnapt niet aan de bewustmaking van de héle politieke wereld, en uiteraard zullen we dat ook verder moeten zetten op het gewestelijke vlak.”

Bedoeling is “een verbinding te leggen met de politieke wereld en meer inzicht te verschaffen aan de overheden over hoe het voetbal in elkaar zit, waarom er een verbeterde infrastructuur nodig is en dat het financieel niet altijd evident is.”

Voor een en ander zal men zich ook inspireren op de enquête die eerder in Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine verscheen onder de titel ‘De 7 zonden van het Belgisch voetbal’. Jacques Sys en John Baete, hoofdredacteurs van respectievelijk S/VM en S/FM zullen het colloquium aan de hand daarvan inleiden.

RAOUL DE GROOTE

‘De bedoeling is om de overheden inzicht te verschaffen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier