Van speler op overschot tot topschutter : Vincenzo Montella haalt bij AS Roma zijn gram.

Midden augustus werd Vincenzo Montella (30) bij de sportief directeur van AS Roma geroepen. “Het beste is dat je een andere ploeg zoekt”, raadde Franco Baldini hem toen aan. Vorig jaar maakte Montella nauwelijks vijf goals in elf wedstrijden : na een zware knieoperatie maakte hij een moeizame revalidatie door, waardoor het vertrouwen van de club in hem wegebde. Roma wilde absoluut een andere midvoor. Het flirtte toen met Parma’s topschutter Alberto Gilardino, onderhandelde met Ajax over de komst van Zlatan Ibrahimovic en haalde uiteindelijk Ahmed ‘Mido’ Hossam naar het olympisch stadion. Diezelfde Mido verliet vorige maand Rome langs de achterdeur, terwijl Montella met voorsprong de topschutterslijst aanvoert.

Geprikkeld reageerde de spits op het verzoek : tijdens zijn vakantie volgde hij een speciaal dieet, verloor overtollig gewicht en was al na twee speeldagen topschutter met vier doelpunten. In moeilijke maanden hielden Montella’s goals AS Roma uit de degradatiezone weg. Maar ook later bleef hij scoren : niemand deed beter dan negentien goals in 26 wedstrijden. Montella speelt al een paar weken in een vlot draaiende driehoek voorin, met een sterke FrancescoTotti en AntonioCassano die na een lastige periode weer op niveau presteert.

Montella is met zijn vele goals van alle nog actieve spitsen de succesrijkste in de Serie A. Tegen Livorno scoorde hij vorige week zijn 131e goal in de Italiaanse Serie A. De meeste goals lukte Montella bij AS Roma, waar hij in de zomer van 1999 arriveerde. Met zijn huidige aantal benadert hij de cijfers die hij realiseerde in de eerste twee jaar in eerste klasse, bij Sampdoria, dat hem weghaalde bij toenmalig derdeklasser Empoli. In het seizoen 1996/97 lukte hij 22 doelpunten, het jaar daarop twintig. Het seizoen 2004/05 wordt zijn recordjaar. (GF)Modena, na de degradatie middenmoter in de Serie B, en Chievo gaan bij gebrek aan bewijzen vrijuit in het proces van de vervalste competitiewedstrijd tussen beide clubs van 2 mei 2004. In het dopingproces tegen Juventus lichtte de rechter vorige week zijn vonnis van 26 november toe. Er was zeker sprake van epo. Clubdokter Agricola werd veroordeeld tot een boete en een straf van één jaar en tien maanden. Maar hij werkte niet alleen, oordeelde de rechter. Afgevaardigd bestuurder Giraudo werd bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Montella (AS Roma) 19 goals ; 2. Adriano (Inter), Shevchenko (AC Milan) 14 goals ; 4. Gilardino (Parma), Esposito (Cagliari) 13 goals.

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier