Mohamed Zidan belooft HSV doelpunten.

Met de komst van Mohamed Zidan (25) hoopt Hamburger SV te zijn verlost van zijn spitsenprobleem. De Egyptische aanvaller, die het laatste halfjaar in vijftien optredens voor degradant FSV Mainz 05 maar liefst dertien keer scoorde, tekende een contract voor vier seizoenen bij de club van onze revaliderende landgenoot Vincent Kompany.

Vooral de laatste twee seizoenen kende HSV veel problemen in de voorhoede. Het bestuur oordeelde extra streng over de komst van Zidan, die vijf miljoen euro kostte. Vanwege de vele ongelukkige aankopen in het recente verleden – de dure flops Naohiro Takahara en Emile Mpenza indachtig – is de directie veel gereserveerder, ook al omdat de Egyptenaar met een jaarsalaris van 2,3 miljoen euro één van de bestbetaalde spelers wordt. Bovendien heeft de spits geen schoon verleden als het gaat om discipline. Terwijl dat net een factor is waar de Nederlandse trainer Huub Stevens heel gevoelig voor blijkt. Daarnaast staan er ook sportieve vraagtekens bij de spits, die het twee keer niet redde bij Werder Bremen en alleen zijn beste niveau haalde bij minder aangeschreven ploegen.

HSV kan zich niet nóg een offensieve misser veroorloven, ook na het mislopen van de samenwerking met de Servische woelwater Danijel Ljuboja. Zidan, die een kleine liesoperatie onderging maar fit raakt voor de hervatting van de Intertotodeelnemer op 2 juli, beloofde zijn nieuwe werkgever alleszins veel doelpunten. “Ik ben ervan overtuigd dat ik meer zal scoren, want in Mainz gebeurde dat hoofdzakelijk tijdens de terugronde”, verklaarde de man die tijdens de winterstop voor 2,8 miljoen euro werd overgenomen van Werder Bremen. “Hamburg behoort tot de beste drie Duitse ploegen. Het is en blijft een topclub, die gewoon een moeilijk seizoenen kende. Maar de komende seizoenen zullen we meespelen voor de prijzen”, beloofde hij in Kicker.

Ook sportief directeur Dietmar Beiersdorfer reageerde enthousiast van bij de voorstelling van zijn droomaanwinst. “We wonnen de race tegen de tijd. Hij past perfect in het concept dat we uittekenden”, liet hij optekenen in die Welt. “Mohamed zal ons voorin zeker sterker maken. Met zijn opportunisme, hakjes, snelheid en goed gerichte schot zal hij voor een sportieve meerwaarde zorgen.” Zidan zal in de 4-2-3-1-veldbezetting van Huub Stevens worden uitgespeeld als diepste spits.

Hans-Joachim Watzke (47), de algemeen directeur van Borussia Dortmund, verlengde zijn overeenkomst tot 2011. Financieel wordt hij er ook merkelijk beter van, want Watzke zal 25 procent meer verdienen : 500.000 euro als basisloon.

De Kroatische international Robert Kovac (33) moet bij Borussia Dortmund het gat vullen dat centraal achterin ontstaat met het vertrek van Christoph Metzelder (Real Madrid). Hij kon transfervrij weg bij Juventus, tekende voor twee seizoenen en zal jaarlijks 1,8 miljoen euro opstrijken.

Felix Magath drukt als sportief directeur/trainer zijn stempel bij VfL Wolfsburg. Oud-prof Bernd Hollerbach (37) kreeg een contract tot 2010 als assistent-trainer, Werner Leuthard is de nieuwe fysical coach en ook Josef Eichkorn werd aan de technische staf toegevoegd. Met middenvelder Daniel Baier (23), die voor 450.000 euro werd weggehaald bij 1860 München en een driejarig contract tekende, werd een vierde nieuwkomer vastgelegd. Peter Van der Heyden (31) werd geopereerd aan de adductoren en zal vijf tot zeven weken niet inzetbaar zijn.

Andreas Müller, de manager van Schalke 04, maakte bekend dat de Braziliaanse middenvelder Lincoln voor vijf miljoen euro naar Galatasaray verhuist. De draaischijf voelde zich de zondebok bij het mislopen van de titel en zag een terugkeer naar Gelsenkirchen niet zitten. Met de Zwitserse jeugdinternational Ivan Rakitic (19), die voor 1 miljoen euro overkomt van FC Basel en voor vier jaar tekende, werd er ook direct een opvolger vastgelegd.

Zé Roberto (32) is terug bij Bayern München. De Braziliaanse middenvelder, die transfervrij wordt overgenomen van FC Santos, zette zijn handtekening onder een tweejarig contract.

Karlsruher SC is klaar voor de terugkeer in de Bundesliga. Van Bayern München wordt verdediger Andreas Görlitz (25) voor een seizoen gehuurd. De tweevoudige international belandde sinds 2004 op een zijspoor door een afgescheurde kruisband.

Bibiana Steinhaus (28), een politieagente, mag vanaf komend seizoen als eerste vrouwelijke scheidsrechter in de tweede Bundesliga wedstrijden leiden.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier