Luuk en Siem de Jong ontwikkelen zich.

Ze spelen dan wel niet voor dezelfde ploeg, maar de broers Siem en Luuk de Jong ontwikkelen zich respectievelijk bij Ajax en FC Twente tot belangrijke krachten. Dat blijkt eigenlijk geen toeval. Siem, met zijn 21 de oudste van de twee, is in Amsterdam niet meer weg te denken uit de basiself van coach Martin Jol. De amper twintigjarige Luuk verbaast vriend en vijand zo mogelijk nog meer door zijn goede spel. De sublieme solo tegen FC Utrecht was het ultieme bewijs van zijn stormachtige ontwikkeling de afgelopen maanden.

Stille krachten achter de razendsnelle opgang van het broederpaar zijn vader en moeder De Jong, zelf in het verleden goed voor maar liefst 125 volleybalinterlands. Zij kennen dus de wetten en regels van de topsport, maar hielden hun zonen altijd het belang van persoonlijke evolutie voor. “Wij kennen de familie”, vertelt oud-speler Jan van Halst, tegenwoordig directielid bij FC Twente. “Ze zijn sociaal bewogen. Daar dankt Luuk uiteraard zijn prettige mentaliteit aan.”

Bij zijn overgang van De Graafschap naar het team van Michel Preu-d’homme vroegen de in topsport gepokt en gemazelde ouders bij de club naar de mogelijkheid tot het laten opnemen van een zogenaamd persoonlijk ontwikkelingsplan in het contract. “Bij ons is dat gewoon”, weet Van Halst. “Wij laten spelers investeren in zichzelf. Luuk koos afgelopen seizoen bewust om zichzelf te verbeteren. De wedstrijden in het tweede elftal zijn misschien niet zo spannend, maar je traint wel met het eerste en staat dan tegenover bijvoorbeeld een sterke speler als Douglas.”

Naast het voetbal volgden de broers De Jong in het verleden atletiek- en mobiliteitstrainingen bij turnbondscoach Ruud Jakobs. De gevolgen zijn zichtbaar: Siem won aanzienlijk aan kracht en coördinatie, terwijl Luuk met succes werkte aan zijn wendbaarheid. “Hij verbaasde me wel een beetje met zijn durf”, vervolgt Van Halst. “Luuk won duidelijk aan persoonlijkheid. Hij is sterker, fitter en zelfbewuster sinds hij bij ons speelt. Dat verbaast me niet.”

Oranje boekte tegen Finland zijn tweede zege in de EK-kwalificatie. Het werd 2-1, na een goal en een strafschopdoelpunt van Huntelaar. Bondscoach Van Marwijk had vier wijzigingen in petto: Heitinga, Anita, Afellay en Van der Vaart vervingen om verschillende redenen Maduro, Pieters, Kuijt en Elia.

Luis Suárez was in zijn honderdste duel voor Ajax opnieuw goed voor twee treffers. Vanwege de blessure van Kenneth Vermeer werd de transfervrije doelman Ronald Graafland voor een jaar gecontracteerd.

Nadat hij in maart een gecompliceerde kuitbeenbreuk opliep, hervatte FC Groningenmiddenvelder Danny Holla vorige week de groepstrainingen.

De Marokkaanse buitenspeler Oussama Assaidi (22), die bij Heerenveen uitstekend aan het seizoen begon, wordt gevolgd door het Duitse VfB Stuttgart.

De overgang van Klaas-Jan Huntelaar van AC Milan naar Schalke 04 leverde De Graafschap, waar de spits in zijn jeugd zes seizoenen vertoefde, 200.000 euro op.

Een groep van tien investeerders, samengebracht onder de noemer ‘Vrienden van Vitesse’, moesten vanwege de komst van Merab Jordania – die volledig zeggenschap over het aan- en verkoopbeleid eiste en ook kreeg – afstand van rechten op een spelersfonds bij de Arnhemse club.

NEC kan minstens vijf weken geen beroep doen op zijn Hongaarse doelman Gábor Babos, die uitviel met een slepende rugblessure.

Heracles presenteerde de plannen voor een nieuw stadion over twee jaar. Algemeen directeur Nico-Jan Hoogma sprak van een mini-Kuip, met een capaciteit van 15.000 zitjes.

Doelman Cliff Mardulier (27, ex-Lierse) werd door MVV voor de rest van het seizoen vastgelegd als opvolger van Ruud Boffin.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content